Sociální služby zdraží  

 Prima – Hlavní zprávy

Hodinové sociální služby od července podraží až o 15 Kč. Zdánlivě malá částka ale pro lidi s postižením bude znamenat zvýšení měsíčních výdajů o stovky korun.

Vyplývá to z novely vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí. Ministr Marian Jurečka argumentuje tím, že se zároveň zvýší příspěvek na péči. Pro část lidí s handicapem to ale nebude stačit.

Pečovatelská služba, osobní asistence, ale i nákup žehlení nebo donáška oběda. To jsou služby, které od července podraží až o 11 %.

Terezie ŠMÍDOVÁ, manažerka sociálních služeb organizace Život 90
——————–
U klientů, které tady máme a kteří mají ty příjmy vlastně velmi nízké, tak už to může být velmi velký zásah do kvality jejich života.

Vít ,
——————–
Já už jsem v důchodu a mě padne na to celej důchod, takže když by to měli ještě zdražit, jako že teda to zdraží, tak budu muset taky asi syna zapojit.

Jarmila ,
——————–
Já to mám dobrý. Myslím si, že ne každej to má tak jako já. A já jsem šetrná, takže… Ne opravdu, že já pořád šetřím ještě, až bude hůř.

redaktorka
——————–
Ministerstvo práce a sociálních věcí hájí zdražení s tím, že od července zároveň vzrostou i příspěvky na péči v některých stupních.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
I s tím navýšením hodinových služeb stále bude schopen ten klient si koupit větší rozsah péče, než si byl schopen koupit nyní.

Václav Krása, předseda, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
——————–
Pan ministr říká, jak zvýšením příspěvku na péči se zlepší péče o lidi se zdravotním postižením. Není to pravda.

redaktorka
——————–
Podle poskytovatelů sociálních služeb výpomoc nejvíce využívají lidé spadající pod první a druhý stupeň. V prvním se příspěvky na péči nezvýší vůbec a ve druhém jen o 500 Kč, přitom u služeb do 80 hodin měsíčně vzroste cena ze 155 na 165 Kč za hodinu. A v rozsahu, který je nad 80 hodin měsíčně, bude sazba navýšena na 150 z původních 135 Kč. O desetikorunu pak vzroste i donáška jídla, která teď stojí 50 Kč. A stejně tak i pořízení velkého nákupu.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Těch jedniček a potažmo i těch dvojek, tak tam naopak si budou moci dovolit samozřejmě méně hodin péče. Tím pádem samozřejmě, že se nepomůže s tou drahotou okolo toho všeho, co konsolidační balíček zdražil.

Terezie ŠMÍDOVÁ, manažerka sociálních služeb organizace Život 90
——————–
Může dojít opravdu k tomu, že nebudou mít na tyto služby už finance a budou šetřit na jídle.

redaktorka
——————–
Zdražení hodinových sociálních služeb zasáhne bezmála 300 000 dospělých, kteří spadají pod první, druhý nebo třetí stupeň příspěvků.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.