Výstava Tisíc tváří Amazonie je i pro hendikepované návštěvníky

Amazonie - z výstavy

ČT 1


Přírodní a kulturní bohatství Amazonie představuje nová výstava v brněnském pavilonu Anthropos. Tentokrát ne očima vědců a badatelů, ale pohledem domorodých obyvatel. Ti se sami rozhodli, o jaké informace z vlastního života se s evropskými návštěvníky výstavy podělí.

Moravské zemské muzeum, Masarykova univerzita a Azuayská univerzita v Ekvádoru. Tyto tři instituce spojily síly, aby vytvořily expozici, která návštěvníkům co nejvěrněji představí Amazonii. Díky mezinárodnímu projektu mezi univerzitami se podařilo natočit zástupce domorodých etnik, kteří na videích mluví o tom, jak přemýšlejí o světě, jak vnímají své místo v něm nebo jakým mýtům věří.

Narcisa Ullauri, spoluautorka výstavy, Azuayská univerzita
——————–
Na téhle výstavě se toho snažíme ukázat co nejvíc. Jak vypadá každodenní život dnešních obyvatel, čemu věří a jak se socializují.

Athena Alchazidu, spoluautorka výstavy, Masarykova univerzita Brno
——————–
Zaznívá to ale napříč, ale i od obyčejných lidí, jak si nesmírně váží toho zájmu a jak jsou hrdí na to, že o jejich kultuře, o jejich jazyce, o jejich tradicích se budou moci dozvědět návštěvníci výstavy v tak vzdálené zemi.

moderátorka
——————–
Videa doplňuje řada exponátů z muzejních sbírek, ale taky předměty dovezené tento týden přímo z Ekvádoru. Amazonskou faunu reprezentují jak vycpaniny, tak pár živých exemplářů. Výstavu si užijí i návštěvníci se zrakovým handicapem. Některé exponáty si můžou očichat nebo osahat.

Sylva Brychtová, spoluautorka výstavy
——————–
To není jenom stolička, ale zároveň to slouží jako perkusní nástroj. Například ze semen jsou různá chřestidla. Nebo tady tohle to chřestidlo, které je vyrobené z tykve. Dále tady mají děti možnost si vyzkoušet dešťovou hůl.

moderátorka
——————–
Texty k jednotlivým tématům je možné si skrze QR kódy přehrát i v audio podobě. Pro neslyšící návštěvníky je k dispozici zase video průvodce ve znakovém jazyce.

Česká televize, Brno

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.