Sedm příznaků, které mohou signalizovat onemocnění roztroušenou sklerózou

ilustrační foto: PhotoRack.net

Roztroušená skleróza je nevyléčitelné onemocnění, které postihuje především mladší lidi. Ještě před pár desítkami let znamenala její diagnóza vážné omezení života a nezvratnou invaliditu. Věda však pokročila neuvěřitelně kupředu, takže dnešní medicína dokáže postup nemoci výrazně zpomalit. Je k tomu však potřeba včasná diagnóza. Jaké jsou příznaky roztroušené sklerózy?

Charcotova triáda

Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění postihující centrální nervový systém, tedy míchu, mozek a obaly zrakového nervu. Obávaná nemoc způsobuje postupné ochabování svalstva. I když stále není lék, který by dokázal nemoc vyléčit, existuje léčba, která ji umí zpomalit.

„Začíná typicky mezi dvacátým a čtyřicátým rokem života. Jde o relativně častou chorobu, která podle odhadů postihuje asi 2,8 milionu lidí po celém světě,“ uvádí web eReska,  který poskytuje informace o roztroušené skleróze. V České republice roztroušenou sklerózou trpí přibližně 20 tisíc lidí. Častěji postihuje ženy.

Roztroušenou sklerózu poprvé popsal francouzský neurolog Jean-Martin Charcot roku 1848. „Pečlivě zkoumal mladou ženu s třesem, jaký nikdy předtím neviděl. Všiml si jejích dalších neurologických problémů, včetně nezřetelné řeči a abnormálních pohybů očí, a porovnal je s jinými pacienty, které viděl,“ píše neurolog Loren A. Rolak  pro National Library of Medicine.

Když zemřela, prozkoumal Charcot její mozek a našel jizvy charakteristické pro roztroušenou sklerózu. Tři nejspolehlivější indikátory roztroušené sklerózy, tedy třes, skandovaná řeč a kmitavý pohyb očí jsou i dnes známé jako Charcotova triáda.

Tehdejší medicína však měla jen mizivé možnosti, jak nemoc léčit. Používala se elektroléčba, vodoléčba, arzen, strychnin či zlato, ale také rtuť a injekce s původci malárie. Metody však byly buď neúčinné nebo dokonce životu nebezpečné.

Příčiny roztroušené sklerózy

Až po více než století vědci zjistili, že roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, které postihuje nervový systém. „To znamená, že některé buňky imunitního systému se vymykají kontrole a ničí nervovou tkáň vlastního těla,“ vysvětluje eReska.

Roztroušená skleróza však stále zůstávala neléčitelnou chorobou. Teprve po 140 letech od prvního popsání nemoci vědci prokázali, že se roztroušená skleróza dá léčit. V roce 1993 byla schválena první účinná terapie.

Mezi rizikové faktory této nemoci patří kouření a obezita. Dalším faktorem může být nízká hladina vitaminu D, která má nepříznivý vliv na imunitní systém. Podle některých odborníků by proto mohla působit na rozvoj roztroušené sklerózy.

Příznaky roztroušené sklerózy

Příznaky roztroušené sklerózy bývají velmi různorodé a ze začátku většinou nenápadné. Onemocnění se vlastně neprojevuje u žádných dvou pacientů stejně. „Nejčastěji se objevují problémy se zrakem, hybností, citlivostí a rovnováhou. Mezi projevy roztroušené sklerózy však patří i deprese, problémy s myšlením a pamětí, poruchy sexuální funkce a svěračů nebo únava,“ vysvětluje web eReska.

Poruchy zraku. Prvním příznakem roztroušené sklerózy často bývá zánět zrakového nervu. Projevuje se rozmazaným viděním jakoby přes igelit, výpadkem části zorného pole či poruchou barevného vidění. „Dále může být doprovázen bolestí za okem a také při pohledu nahoru a do stran. Tyto potíže mohou vzniknout náhle nebo se rozvíjet delší dobu,“ uvádí eReska.

Pokles aktivity. Dlouhodobá nevysvětlitelná únava a slabost se často vyskytují v prvních fázích onemocnění. Únava limituje pacienty v práci, při studiu i při běžných denních činnostech. Často se objevuje náhle a trvá týdny, než dojde ke zlepšení. Postihuje až 80 procent lidí s roztroušenou sklerózou.

Změny citlivosti. Dalším signálem, že něco není v pořádku, jsou poruchy citlivosti. Ty se mohou přihlásit jako brnění nebo ztráta citlivosti v určité oblasti těla. Nejčastěji bývá postižen obličej, dále pak ruce, nohy a prsty.

Bolest a svalové křeče. Dlouhodobá bolest a mimovolné křeče svalů jsou dalšími ukazateli roztroušené sklerózy. Postižení mohou mít také pocit ztuhlých svalů a kloubů. Nejvíce bývají zasaženy dolní končetiny.

Potíže s rovnováhou. Závratě a problémy s koordinací pohybů patří mezi další příznaky roztroušené sklerózy. Pacienti se mohou cítit malátní a mít pocit, že se svět okolo nich točí. Tyto příznaky se objevují například při vstávání.

Urologické problémy a sexuální dysfunkce. Roztroušená skleróza se nevyhýbá ani nervům, které mají na starost kontrolu močení, vyprazdňování stolice a sexuální funkce. „Poruchy s močením se mohou projevovat jako časté či silné nutkání na močení nebo jako neschopnost moč udržet. Méně časté jsou potíže jako zácpa, průjem a ztráta kontroly vyprazdňování stolice. Pacienti mohou mít také různé sexuální dysfunkce a poruchy vzrušivosti,“ uvádí eReska.

Nepozornost a náladovost. Mezi další příznaky roztroušené sklerózy patří například poruchy paměti, neschopnost udržet pozornost, potíže s řečí, zhoršená orientace a poruchy soustředění. Lidé s roztroušenou sklerózou také často trpí depresemi.

Síť speciálních center

„Příznaky mají často mnoho jiných příčin, takže nemusí být nutně známkou roztroušené sklerózy. Informujte praktického lékaře o konkrétních příznacích, které pociťujete,“ radí zdravotnický web NHS. Praktický lékař vás může poslat k neurologovi na vyšetření, které ukáže, zda nemocí skutečně trpíte.

„Při podezření nebo pro potvrzení onemocnění roztroušenou sklerózou je pacient odeslán do neurologického centra pro léčbu demyelinizačních onemocnění, v ČR obvykle označených jako RS nebo MS centrum,“ píše eReS tým ČR, který se zaměřuje na zlepšení kvality života nemocných s roztroušenou sklerózou.

Dnešní medicína už umí pacientům pomoci. V České republice je unikátní síť 15 neurologických center se specializací na roztroušenou sklerózu, kde se odborníci starají až o 20 tisíc pacientů s tímto onemocněním. Podle nařízení vlády musí být nově diagnostikovaným pacientům podána léčba nejpozději do čtyř týdnů od její indikace.

Nejstarším zaznamenaným případem roztroušené sklerózy je zřejmě případ svaté Lidvíny, která žila v Schiedamu v Holandsku. Ve své knize Roztroušená skleróza: Historie nemoci se o ní zmiňuje kanadský profesor humanitních lékařských věd Thomas Jock Murray. V roce 1395, kdy měla asi 16 let, se u dívky projevily příznaky choroby a brzy na to upadla při bruslení na zamrzlém kanálu. Pozdější symptomy zahrnovaly slepotu na jedno oko, ochrnutí, slabost a bolest. Lidvína zemřela v roce 1433. Byla svatořečena a je považována za patronku krasobruslení i nemoci.

Ivana Vitovská

Českobudějovický deník

https://ceskobudejovicky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.