Chtějí zachovat kojenecké ústavy

Dětská centra a kojenecké ústavy by měly zůstat. Tvrdí to Pardubický kraj, podle kterého se nepodaří najít pěstounské rodiny pro všechny opuštěné a nemocné děti. Právě rušení ústavů se má stát v Česku v nadcházejících letech jednou z priorit.


Denis a Filip jsou dvojčata, o která se starají v Dětském centru Veská u Pardubic. Oba chlapci patří mezi skupinku dětí, které v životě neměli takové štěstí jako ostatní.

Dvojčata jsou zde od narození, v létě jim budou dva roky, a zatím se pro ně pěstounská péče nenašla.

Přitom jsou oba chlapci zdraví, na rozdíl od dětí na tomto oddělení. Některé se už narodily s těžkými vadami jako Adéla.

„Nepolykala, proto je krmená sondou, má vrozené vývojové vady kyčelních kolenních kloubů a rodina se necítila na to, aby se o ní celodenně starala,“ uvedla České televizi vedoucí lékařka Dětského centra Veská Barbora Červíčková.

Šance najít pěstounské rodiny pro takto postižené děti je velmi malá. V centru jsou odkázané na drahé přístroje a stálou pozornost personálu.

Celodenní péče je velmi náročná, je náročná nejen fyzicky, ale i psychicky.

Pardubický kraj jako zřizovatel aktivity dětského centra podpořil. Státem chystaná transformace, která počítá s útlumem ústavní péče, je podle hejtmana hodně vzdálená realitě, přestože by si opuštěné děti vlastní rodinu zasloužily.

„Byli jsme ubezpečováni, že pěstouni jsou připraveni, že se pracuje na jejich vyškolení a tak dále, ale máme pocit v tuto chvíli, že zatím stále ještě jich není dostatek,“ hejtman Pardubického kraje /ČSSD/ Martin Netolický.

Dětské centrum se chce výhledově věnovat i takzvané respitní péči, to znamená pomoc rodinám, které mají postižené dítě a služby zdejšího odborného personálu potřebují na přechodnou dobu.

podle reportáže České televize z Veské u Pardubic zaznamenala invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.