Lidé s chronickou únavou často nedosáhnou na invalidní důchod  

ČT 1 – Události

Dlouhodobá únava a vyčerpání i projevy podobné chřipce. Chronickým únavovým syndromem trpí v Česku podle odhadů 50 000 lidí. Podle studie nadačního fondu Neúnavní se ale jen třetina pacientů setká s lékařem, který má onemocněním zkušenost.

Jako dítě byla neustále nemocná, kvůli zdravotním problémům nemohla Marianna ani dokončit vysokou školu.

Marianna , žena s chronickým únavovým syndromem
——————–
Konkrétně u mě se ten chronický únavový syndrom vyznačuje bolestmi, krutými bolestmi svalů a kloubů, řekněme, revmatické bolesti.

redaktorka ČT
——————–
K tomu pocit slabosti a vyčerpání jako po chřipce, únavový syndrom se navzdory názvu nemusí projevovat pouze únavou. Typickým příznakem je nevolnost. Po námaze může jít o zátěž fyzickou i psychickou, která nemusí být náročná, často jde o běžné denní činnosti, jako je chůze po schodech. Proč vzniká, zatím není jasné. Léčba spočívá pouze v tlumení příznaků.

Tomáš Pluhař, internista, Všeobecná fakultná nemocnice v Praze
——————–
Zatím tady nemáme nějaký jasný marker nebo jak to zhodnotit, můžeme se často spoléhat jenom na anamnézu od pacienta, že například prodělal covid nebo jiné infekční onemocnění a po něm vlastně razantně klesla ta jeho výkonnost.

redaktorka ČT
——————–
Stanovit diagnózu je tak komplikované, může to trvat i roky, pacienti popisují náročný koloběh vyšetření.

Šimon Prochážka, nadační fond Neúnavní
——————–
V průměru těch specializací, který ten pacient navštíví, tak je 6–10, což potom v kontextu, když tedy se bavíme o tom, že zhruba 30 % pacientů jenom potká lékaře, kteří by rozuměl tý problematice, což v přepočtu znamená, že až nějaký dvacátý lékař tomu člověkovi dokáže dát nějaké relevantní informace.

redaktorka ČT
——————–
Právě kvůli tomu pacienti často nedosáhnou na invalidní důchod, přestože jim zdravotní stav neumožňuje chodit do práce. Třeba Marianna zvládá aspoň poloviční úvazek, pracovat ale může pouze domova a svou aktivitu si musí velmi hlídat.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.