Dávky nebudou zadarmo?  

ilustrační foto: Flickr.com

 Prima – Hlavní zprávy

Kdo chce peníze, musí přiložit ruku k dílu. To je nový plán Ministerstva práce a sociálních věcí pro žadatele o tzv. superdávky od státu.

Po nějaké době pobírání by měli žadatelé o další podporu splnit vedle kurzů i několik hodin veřejných prací. Podle kritiků to ale ničemu nepomůže.

Příspěvek na živobytí, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na dítě. Podle nového plánu Ministerstva práce a sociálních věcí by místo těchto dávek byla jedna velká superdávka. Na kterou ovšem budou mít nárok jen ti, co pro ni něco udělají.

Lucie Malá, odbor nepojistných sociálních a rodinných dávek, MPSV
——————–
Nově ta dávka bude navázaná vlastně na pracovní aktivitu a na motivaci těm domácnostem, aby se snažily řešit situaci vlastním přičiněním.

Martin Bušo, mluvčí Úřadu práce ČR
——————–
Veřejná služba je určená pro pomoc obcím, případně jiným subjektům v oblastech zlepšování životního prostředí, údržby veřejného prostoru, v oblastech sportovního a kulturního rozvoje.

anketa
——————–
Já bych souhlasila.

anketa
——————–
Je to určitě dobře, že by měli dělat něco prospěšnýho.

anketa
——————–
To nezní úplně špatně, protože můžou vrátit jako část těch peněz, který dostali od státu.

Karel Zídka, redaktor
——————–
Vedle například rekvalifikačních kurzů by měla veřejná služba pomoct lidem opět získat pracovní návyky. Jenomže ne všichni odborníci jsou tímto nápadem nadšení.

Lucie Trlifajová, Agentura pro sociální začleňování, Akademie věd ČR)
——————–
Vlastně se využívají veřejný zdroje jako kapacity institucí, který to organizují, který vytváří ty pracovní místa, a nemá to ten efekt na tu změnu tý situace. Ty lidi nikdo nechce zaměstnat. Ty lidi tam nechtějí pracovat, protože jim to skoro nepomůže. A tu situaci těch lidí to nezmění.

Daniel Prokop, sociolog
——————–
Musí to být navázáno na aktivizaci, která ho vrací na trh práce. To znamená rekvalifikace, dokončování střední školy, oddlužení…

redaktor
——————–
Opozice je na druhou stranu víceméně pro.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Jsou tam prostě určité problémy, například s tím, že se ztrácely třeba lopaty nebo smetáky nebo kolečka a prostě ty obce tady s tímto mají tak zvýšené náklady, druhé ostří je v tom, že naopak bychom to podporovat měli právě z toho důvodu, že ta aktivizace u těch dlouhodobě nepracujících je velmi důležitá pro to, aby si zachovali nějaké pracovní návyky.

redaktor
——————–
Veřejně prospěšné práce by měly být v rozsahu dohromady 30 hodin měsíčně. Pokud žadatel o příspěvek podmínku nesplní, bude vyřazen z evidence Úřadu práce a o dávku přijde. Podobné ambice měl v roce 2012 tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, podle něj byly veřejné práce povinné pro všechny, kteří byli bez práce dva měsíce a chtěli nějakou tu dávku. Jenomže tenkrát mu návrh smetl ze stolu Ústavní soud.

Lucie Malá, odbor nepojistných sociálních a rodinných dávek, MPSV
——————–
Tehdy se jednalo o 20 hodin týdně, což odpovídá vlastně polovičnímu úvazku, my tam opravdu máme pouze 30 hodin měsíčně.

redaktor
——————–
Náklady na vyplacené sociální dávky se za první čtvrtletí na rozdíl od loňska zvedly o přibližně dvě miliardy korun. Nově by se takové vyplácení sociálních dávek mělo posuzovat individuálně podle toho, jak kdo na tom je, aby se někdo náhodou nepředávkoval.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.