Proč lidé nejezdí na zebrách?

zebry pixabay.com

Audrey Lewis
Health Advocate, Nutrition Enthusiast

Dovolte mi, abych vám řekla o rozhovoru, který jsem měla minulý týden s mou kolegyní, která je tak trochu fanoušek triviálních problémů. Právě o této otázce jsme diskutovali u kávy a ona měla několik fascinujících postřehů. Tak proč nikdo nejezdí na zebrách, nezkrotí a nejezdí?

No, za prvé, ukázalo se, že zebry nejsou jen koně s efektními pruhy. Jsou to úplně jiná zvířata. Na rozdíl od koní mají zebry trochu problém s chováním, povahou. Jsou známé tím, že jsou agresivnější, nepředvídatelnější a obecně je těžší je trénovat. Můj kolega vtipkoval, že zkusit jezdit na zebře by bylo jako snažit se osedlat medojeda kapského! (Medojed, který je podobný jezevci, je na svou velikost agresivní a silné zvíře, dokáže přemoci útočníka (či kořist) většího, než je sám. Medojed je veden v Guinnessově knize rekordů jako nejvíce nebojácné zvíře. Byly pozorovány případy, kdy sám zaútočil na smečku lvic a odehnal je pryč.)

Dalším bodem, který zmínila, je jejich sociální struktura. Zebry ve volné přírodě mají ve srovnání s koňmi velmi odlišnou sociální hierarchii. Nemají stejný druh ‚vedoucí klisny‘ nebo ‚alfa‘ systému jako koně. Díky tomu je pro lidi obtížné vytvořit vůdčí roli u zeber.

A pak je tu jejich fyzická struktura. Zebry mají jiný tvar těla než koně. Jejich záda nejsou ve skutečnosti uzpůsobena tak, aby udržela váhu jezdce. Navíc jsou menší než většina jezdeckých koní.

Quora Digest

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.