Proč se zvířata navzájem požírají zaživa?

had polyká žábu Flickr.com


Proč se zvířata navzájem požírají zaživa, místo aby svou kořist nejdříve zabili a pak teprve sežrali?

Ken Saladin,
Emeritní profesor biologie

Protože mohou, protože nemají žádné slitování, a protože zvířata maximalizují poměr užitku (výživa) k nákladům (čas a energie). Had nemá zabíjením co by získal, naopak může ztratit čas a energii tím, že se pokusí zabít ropuchu, než ji sežere……stejně jako to udělala ropucha, když sežrala žížalu.

Lori Brewerton
BS in Zoology, Brigham Young University 

Řada predátorů zabíjí kořist předtím, než ji sežere. Je to chytrá volba ke zmírnění rizika zranění a dravci jsou chytří. Ti, kteří to nedělají, jsou např. vodní predátoři, protože mrtvá kořist se potápí, takže často začne žvýkat, když je kořist příliš unavená na boj, ale stále krvácí. Smutné, ale tak to je.

MJ Lejer
Retired, P/T Private Consultant

Příroda umí být krutá. Solitérní predátoři však svou kořist obvykle zabíjejí buď pevným sevřením hrdla, které ho zardousí, nebo kousnutím do krku může přerušit míchu. Predátoři instinktivně vědí, že se zvířeti zakousnou do krku, aby jim rohy nebo kopyta jejich kořisti nemohly ublížit. Chycené zvíře obvykle upadne do šoku, takže jejich mozek nezaregistruje, že je sežráno zaživa. A jakmile predátor začne žrát, přeruší krevní cévy a zvíře rychle vykrvácí.

Quora Digest

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.