Zaměstnanecké benefity se omezují 

photo on stock.xchng

ČT 1 – Události

2/5 firem od začátku roku omezily zaměstnanecké benefity, vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory mezi jejími členy.

Je to kvůli lednovému zavedení stropu u daňového zvýhodnění benefitů. Vláda ho nastavila na polovinu průměrné mzdy ročně, tedy asi na 22 000 Kč. Zástupci firem teď po státu chtějí, aby část benefitů z daňového stropu od příštího roku vyňal.

Příspěvky na dovolenou, pojišťovnou nehrazené očkování nebo pohyb. Jedny z nejvíce využívaných benefitů, které podléhají daňovému stropu.Kvůli tomu si musí firmy od Nového roku rozmyslet, co si mohou dovolit nabídnout pracovníkům.

Jana Havrdová, viceprezidentka Hospodářské komory ČR, prezidentka České komory fitness
——————–
Navíc je problém ve změně benefitů, zejména u malých a středních firem, které to i oznamovaly dopředu pro ně hlídání výše zaměstnaneckých benefitů, toho stropu, který nastavil vládní balíček, je zvýšena administrativní zátěž.

redaktorka ČT
——————–
Po Novém roce systém benefitů zachovalo asi 60 % firem, některé ale musely zredukovat počet nebo výše příspěvků. Skoro desetina pak tyto výhody přestala poskytovat úplně. Hospodářská komora argumentuje, že omezení daňového zvýhodnění benefitů, mezi které patří i příspěvky na cvičení, má negativní dopad na zdraví populace a tím i na její práceschopnost. Zdravotní a sociální benefity chce proto vyjmout z daňového stropu. S tím souhlasí i tato sklárna. Každý rok posílá na doporučení závodního lékaře asi 45 zaměstnanců na plně hrazený pobyt do lázní. Od Nového roku kvůli daňovému stropu museli benefit omezit.

Libor Sehnal, prsonální ředitel, AGC Flat Glass Czech
——————–
Jestliže toho člověka pošleme do lázní a koupíme mu poukaz, který má cenu 40 000 Kč, má z toho zaplatit 13,5 % sociální, zdravotní pojištění plus 15 % daň, tak tyhlety peníze mu musíme dát jako mimořádnou odměnu, aby dopad na toho člověka byl nulový.

redaktorka ČT
——————–
Ministerstvo financí zatím o žádné změně neuvažuje.

Petra VODSTRČILOVÁ, mluvčí, Ministerstvo financí
——————–
Obecně řečeno se Ministerstvo financí nebrání rozšíření služeb v rámci daňově uznatelných benefitů, nicméně stále platí, že by měl být zachován ten limit, roční limit, poloviny průměrné mzdy.

redaktorka ČT
——————–
A tak zástupci firem navrhují úplně jiný přístup.

Jana Havrdová, viceprezidentka Hospodářské komory ČR, prezidentka České komory fitness
——————–
Zdravotní benefity by možná měly být úplně vyňaty z celé té škály zaměstnaneckých benefitů ve smyslu stravenek nebo příspěvků na dovolenou nebo třeba příspěvku na kulturu, považujeme to opravdu za strategickou investici.

Libor Sehnal, prsonální ředitel, AGC Flat Glass Czech
——————–
Já pevně věřím, že se vrátíme zpátky ke zdravému rozumu. A prostě tyhle ty věci nebudou brány jako benefit.

redaktorka ČT
——————–
Mohly by se považovat třeba za opatření k podpoře zdraví. Hospodářská komora to chce doplnit do novely zákona o specifických zdravotních službách, který čeká na projednání vládou.

moderátorka ČT
——————–
Právě benefity často slouží k lákání nových pracovníků. Řada firem si totiž stále stěžuje na nedostatek lidí. Nezaměstnanost je pořád relativně nízká. Podle posledních dostupných čísel se držela pod hranicí 4 %. Jaký je podíl lidí bez práce na počet obyvatel v jednotlivých okresech, ukazuje tato mapa. Nejhorší je situace v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, ale taky na některých místech na jihu Moravy. Mírně klesl průměrný věk nezaměstnaných, letos se dostal pod hranici 43 let. Největší zájem mají firmy o stavební dělníky, skladníky a řidiče. Hledají ale i kuchaře nebo uklízeče. S příchodem sezony začínají podniky nabírat i víc brigádníků, hledají je přes inzeráty, weby personálních agentur, nabídky vyvěšují taky v provozovnách. Ministerstvo zdravotnictví teď navíc dokončilo seznam prací, kterými si budou moci o prázdninách přivydělat už i čtrnáctiletí. Jde třeba o kancelářské pozice nebo táborové vedoucí. Změna je součástí novely zákoníku práce.

redaktor ČT
——————–
Přivydělávat si sem chodí už skoro rok. S brigádou začala Julie Krčmářová hned po patnáctinách. Za kasu zatím nemůže, pomáhá tak v kuchyni.

Julie Krčmářová, brigádnice
——————–
Vafle pečeme, lívance, palačinky, pak děláme kafe a zmrzlinu.

Vítězslav Komenda, redaktor ČT
——————–
Práce ji baví, kdyby měla tu možnost, nastoupí sem už o rok, dřív.

Julie Krčmářová, brigádnice
——————–
Měla jsem nějaké kapesné, takže asi místo toho, ale určitě bych sem nechodila, tak častěj, si nějaký menší výdělek, který by se hodil.A kartou, nebo hotově?

Vítězslav Komenda, redaktor ČT
——————–
Najít podobné členy týmu je podle vedení podniku rok od roku těžší. Otevření možnosti letní brigády i pro čtrnáctileté tak vítá i přesto, že budou moci dělat jen pomocné práce.

Jonáš Basel, ředitel, Waf-Waf
——————–
Je to velká pomoc a myslím si, že vlastně i tu práci dělají se zápalem a léto bývá o tom, že stálý zaměstnanci si berou dovolené a nám to pomáhá i vykrýt jakoby čas nebo ty směny, které jsou volné.

Vítězslav Komenda, redaktor ČT
——————–
Vedle gastronomie budou moci mladiství pracovat taky jako táboroví vedoucí, v kancelářích nebo na pozicích uklízečů, prodavačů, vstupenek či doručovatelů.

Jana Skalková, vedoucí oddělení expertních činností, Ministerstvo práce a sociálních věcí
——————–
S písemným souhlasem rodičů už ten čtrnáctiletý mladý člověk může podepsat pracovní smlouvu nebo dohodu o provedení práce.

Vítězslav Komenda, redaktor ČT
——————–
Výdělek přitom nesmí být nižší, než určuje minimální mzda, tedy nejmíň 112 Kč za hodinu, dotyčný může pracovat maximálně sedm hodin denně a 35 týdně.

Jana Skalková, vedoucí oddělení expertních činností, Ministerstvo práce a sociálních věcí
——————–
K větším škodám by opravdu docházet nemělo a priori tou povahou té práce. Pokud se jedná o škodu z nedbalosti, tak v tomto případě do 4,5násobku toho příjmu, který ten mladý člověk má.

Vítězslav Komenda, redaktor ČT
——————–
Novela čtrnáctiletým neumožní pracovat coby noční hlídači, lesníci, zedníci nebo třeba švadleny. Stopku mají taky v případě restaurací, které prodávají alkohol.

Matyáš FOŠUM, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví
——————–
Naším cílem je, aby ten člověk se vzdělal, získal nové zkušenosti, ale ne, abysme si vygenerovali nového kuřáka, popřípadě nového alkoholika.

Luboš Kastner, člen představenstva Hospodářské komory ČR
——————–
Je to postavené na hlavu. My si určitě umíme zodpovědně připravit ten provoz tak, že se nedostanou do spojení s alkoholem.

redaktor ČT
——————–
Novelu chce ministr práce Marian Jurečka na vládě projednat během května, pokud se změnami budou souhlasit obě parlamentní komory a prezident budou platit od ledna příštího roku.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.