Návrhy SPD k důchodové reformě  

ČT 24 – Interview ČT24

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se nechal slyšet, že na rozdíl od ANO jste vy předložili své představy ohledně některých změn v důchodech v České republice. Něco z toho bylo zapracováno. Jste připraveni vládní důchodový návrh podpořit?

Tomio Okamura, předseda hnutí /SPD/
——————–
Tak my samozřejmě ten návrh vládní té změny důchodů v žádném případě nepodpoříme. Vadí nám tam dvě věci. Za prvé my zásadně odmítáme zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let, což, jak víte, ještě více šokující je, že oni tomu nedali ani horní hranici. Takže oni zvyšují neomezeně. A druhá věc, která nám vadí, je snižování poměru důchodů vůči předchozí mzdě oproti současnému stavu pro lidi, kteří půjdou do důchodu od roku 2026 dále, neboli důchody se budou oproti současnému stavu snižovat.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ale vy jste tam prosadili nějaké věci, aspoň tedy z rozhovoru s vaší paní poslankyní Šafránkovou v Událostech, komentářích.

Tomio Okamura, předseda hnutí /SPD/
——————–
Prosadili jsme tam drobnosti.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Zvýhodnění pracující důchodců, úpravy nutně odpracované době, ještě byste rádi úpravu v minimálních důchodech. Něco V něčem z toho vám vláda vyšla vstříc. To se tak v politice dělá, že každý dostane něco. A když jste dostali něco, není důvod, abyste to podpořili?

Tomio Okamura, předseda hnutí /SPD/
——————–
Tak ten návrh je přece tak špatný, protože místo toho, aby podpořili porodnost v pracujících rodinách, abychom nastartovali systém, který by ufinancoval průběžně náš důchodový systém, a to se týká i třeba státem podporovaných nebo manželský půjček nebo půjček pro pracující rodiny s dětmi, ať jsou manželé, nebo ne. Jedná se o to, aby se zvýšila dostupnost bydlení pro mladé rodiny, aby se nebáli mít druhé a třetí dítě, což nutně potřebujeme, jinak vymíráme. Dneska ta porodnost je v průměru pod dvě děti na matku. Tak samozřejmě oni jenom udělali parametrické změny, to není tím pádem žádná důchodová reforma a zvýšili daně.

Změna ve výši minimální mzdy  

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Tak minimální mzdu tu diktuje. Minimálními mzdami to taky vlastně diktuje.

Tomio Okamura, předseda hnutí /SPD/
——————–
No, ty zaručený mzdy jsou určité nějaké parametry daný. Podívejte se, já si myslím, že je úplně v pořádku, aby lidé dostávali důstojné mzdy a aby nedostávali minimální mzdu. To si myslím, že je špatně, protože SPD chce, abychom se přibližovali mzdově k Rakousku, k Německu. Ale tahle Fialova vláda tím, že nám tady Ukrajinci,, a je to prostě jasný ekonomický faktor, podsekávají mzdy hlavně u těch manuálních profesích, tak nás táhnou spíše na východ než na západ.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ale já jsem se ptal, jestli jako podnikateli vám to vadí, že vám někdo diktuje, kolik máte jakému zaměstnanci dát peněz? Jestli si to nechcete rozhodovat sám.

Tomio Okamura, předseda hnutí /SPD/
——————–
Já to neberu jako diktát, protože to, že jsou nějaké doporučené, zaručené mzdy a co by kdo měl dostávat. Všichni jsme se tady s tím poprali v podstatě 30 let, 40. Já podnikám od roku 1997 v cestovním ruchu, že jo, dovážím zahraniční turisty do České republiky. A my jsme s tím nikdy nějaký problém neměli, protože my jsme třeba u nás ve firmě jsme předpokládali i třeba jazykové znalosti jsou potřeba pochopitelně, protože pracujeme ze zahraniční klientelou, takže stejně ty mzdy jsou, my u nás dáváme vyšší, takže jako já jsem s tím jako konkrétně nějakým způsobem problém neměl. Naopak si myslím, že lidé by měli mít důstojné mzdy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.