Odboráři odešli z jednání tripartity  

ilustrační foto: Reggie Bibbs / Flickr.com

ČT 24

Předčasný odchod odborářů ze zasedání tripartity. A důvod? Chtěli slyšet omluvu za výroky člena výkonné rady ODS a exministra životního prostředí Pavla Drobila, že odbory nejsou partner, ale nepřítel. Podle premiéra tím ukázaly, jak si představují sociální dialog. Předseda koaliční KDU-ČSL jejich krok označil za dětinský a nepochopitelný.

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
——————–
Způsob, forma, obsah sdělení, které pan premiér použil, nepovažujeme za obsah premiéra, ale dotčeného politika, který neudržel naši kritiku nebo požadavek na to, aby se distancoval od těch slov pana dřívějšího ministra nějakým způsobem se seriózně postavil.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já považuju tento odchod za dětinský, zažil jsem spoustu vypjatých jednání na úrovni tripartity za těch více než šest let a nepamatuju si, že by některá ze stran toho tripartitního jednání odcházela z jednacího sálu a nedokončila to jednání na nějaké důstojné úrovni.

moderátorka ČT
——————–
Ministr školství Mikuláš Bek, dobrý večer.

Poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel, dobrý večer.

Poslanec za hnutí ANO, Patrik Nacher, dobrý večer i vám, přeju.

A Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu Kovo, zdravím vás.

Pane Ďurčo, jsou na místě takové výzvy, o kterých tedy mluvil premiér Fiala, že nerozumí tomu, aby lidé v evropských volbách využili té možnosti k vyjádření protestu vůči vládní koalici a volili sociální demokracii a hnutí ANO. Vy se politizujete?

Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu KOVO
——————–
Tak já bych to neřekl, že se politizujeme, já jsem chtěl, aby naši občané i naši členové nějakým způsobem dali této vládě, dali této vládě vysvědčení u nejbližších voleb. Já si myslím, že na západ od nás je to úplně běžné. Mě mrzí, mě mrzí, že jsme označovaní, že jsme udělali nějaký dětinský krok. Já si myslím, že dnešní vyjádření na konci tripartity pana premiéra bylo opravdu nevhodné, myslím si, že sociální dialog, že je o něčem úplně jiném a pokud si vláda myslí, že budeme sedět jenom v rohu a šoupat nohama, tak si myslím, že jsme ukázali jasně signál toho, že tomu tak nebude.

moderátorka ČT
——————–
A jaké vyjádření, co se vlastně stalo? On se vás na to zeptal nebo vás za to kritizoval? Co se tam dělo? A je tu Mikuláš Bek, který tam byl, a za chvíli, přidá svoji verzi.

Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu KOVO
——————–
Určitě. Já bych v tuto chvíli nezveličoval ten výrok pana Drobila, já už to mám dávno za sebou, nicméně to, že se to tam otevřelo, tak se ta debata potom svrhla spíš na ty témata, který jsou na mých sítích, takže…

moderátorka ČT
——————–
Počkejte, co provedl premiér? Vy jste ho před chvílí zmiňoval, že něco uvedl na konci, co vás nakonec dohnalo k tomu, že jste opustili to jednání? Co to bylo přesně?

Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu KOVO
——————–
Tak on nám tam jasně vyčítal to, že chceme jít do demonstrace, že máme politické témata, že neumíme jednat a že nejsme ten správný sociální partner, což opravdu už všechny kolegy teda nadzvedlo, protože sociálního partnera de facto si vybírat opravdu nemůžete, takže ty výroky, ty výroky na adresu nás odborářů, si myslím, že byly opravdu nevhodné a jestli si někdo myslí, že sociální dialog je o tom, že si dvě strany sednou, ale pokaždé si potom ta jedna strana udělá to své, tak tohle nepovažujeme za sociální dialog a my těch témat.

Barbora Kroužková, moderátorka ČT
——————–
Ano, ano, poprosím vás o chvilinku strpení, abychom dali prostor taky panu ministrovi Bekovi, děkuji pane Ďurčo. Zaznělo tam, že nejsou správný sociální partner, pane ministře?

Mikuláš BEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
Já bych chtěl říct, že vlastně probíhalo dvě hodiny úplně normální běžné jednání, já jsem byl mírně ukolébán, protože jsme probírali například duální vzdělávání a kupodivu jsem byl chválen oběma partnery, oběma stranami stolu, tak jsem byl pak překvapený tím obratem, který nastal na konci, úplně v závěru toho jednání, vlastně odbory žádaly premiéra, aby se skutečně omluvil za výroky svého spolustraníka na stranickém sjezdu, což si myslím, že ani kolegové z odboru nemohli myslet vážně, že by se to stalo, protože prostě stranický sjezd, sněm slouží vnitřní politické diskuzi a předseda strany není nějaký nadřízený těch lidí, tam nezaznělo jako vlastně nic urážlivého, tam, pokud já tedy z druhé ruky vím, tak zazněly výroky typu, no, určitou politizací se odbory stávají podle názoru někoho z těch straníků vlastně politickým nepřítelem. To prostě je asi právo na politický názor.

moderátorka ČT
——————–
No taky, že nejsou partner ale nepřítel. Mě spíš zajímá potom, jak to gradovalo a jestli ty výroky, které naznačil pan Ďurčo.

Mikuláš BEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
Podle mého soudu není možné očekávat, že se premiér bude omlouvat za takový výrok.

moderátorka ČT
——————–
Zaznělo tam co teď řekl pan Ďurčo, že nejsou odbory správný sociální partner?

Mikuláš BEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
Následovala tam pak řada citací, naopak peprných výroků zástupců odborů, čímž ta atmosféra zhoustla a myslím si, že došlo ke zbytečnému konfliktu.

moderátorka ČT
——————–
Zaznělo tam to, co teď pan Ďurčo řekl, nebo nezaznělo? Nebo jste to přeslechl nebo jste si nevšiml nebo se k tomu nedobereme.

Mikuláš BEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
Zaznělo trochu jinak, já nemám zápis toho jako průběhu jednání, takže teď nechci jako se hádat o jednotlivá slova, pan premiér ocitoval některé výroky odborů a vlastně.

Barbora Kroužková, moderátorka ČT
——————–
No těch jednání my už tady zažíváme poměrně dost diskuzí na to, jestli se shodneme na interpretaci různých jednání, nechci teď tedy narážet na to, co se dělo na Hradě, ale na ten dnešek konkrétně.

Mikuláš BEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
Byla neshoda o tom, jestli se má premiér omlouvat, nebo nemá za výroky svého spolustraníka. Myslím si, že ostatní debata vlastně na to už jenom jako nabalovala nějaké další motivy, ale vraťme se k normální debatě o věcných problémech, které jsou reálné. Tohle je prostě samozřejmě mediálně zajímavá pěna, já tomu rozumím, ale vlastně v tom jednání dnes jako se nestalo předmětem sporu něco politicky zásadního, tam se prostě vyměňovaly nějaké výroky lidí, kteří vlastně v tu chvíli neseděli u stolu.

moderátorka ČT
——————–
A když někdo někomu řekne, že je nepřítel, tak se ho to možná dotkne, ne? Nemáte pro to pochopení. Proto, že chtěly odbory to vysvětlení.

Mikuláš BEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
No, kdybychom se všichni zabývali jednotlivými výroky jednotlivých členů různých organizací nebo odborů na jejich sněmu, tak se nedobereme konce. Já myslím, že veďme věcnou debatu o reálných problémech, ne o zástupných.

Barbora Kroužková, moderátorka ČT
——————–
Pane Ďurčo, veďme věcnou debatu o reálných problémech, ne zástupných. Je to hozená rukavice ze strany vlády?

Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu KOVO
——————–
/živě/ Ne, tak já jsem rád, že pan ministr to tady popsal ze svého pohledu, já bych opravdu nepřeceňoval ten výrok na tom kongresu, já už jsem řekl, že to mám za sebou, nicméně to, jak se potom prezentoval náš premiér, myslím si, že to byla ostuda, že to nepatřilo opravdu na plénum tripartity, takže já bych teďko opustil úplně výrok pana Drobila, já bych se tomu nechtěl věnovat, my jsme připraveni jednat samozřejmě, pokud ten dialog bude konstruktivní, nicméně to dnešní chování všichni kolegové a celá delegace odborů odsoudila.

moderátorka ČT
——————–
A co teď tedy čekáte, že nastane?

Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu KOVO
——————–
/živě/ Tak rozhodně já za sebe nečekám žádnou omluvu od premiéra. Já jsem ji nečekal ani dnes. My už jsme měli tu vyhrocenou situaci na předsednictvu před tripartitou, tam jsem si myslel, že jsme si to vyříkali a opravdu si myslím, nazývat nás, že jsme špatný sociální partner, tak pokud chce premiér Fiala si vybírat nějaký partnery, tak to bude muset prostě asi do nějaký jiný země.

moderátorka ČT
——————–
No tak tam je ještě třetí strana. Petr Rafaj řekl, že sociální dialog pokládá za klíčový. Co teď bude? Vy už nepůjdete na tripartitu, kdo případně požádá o to jednání? Není důležité, abyste na těch jednáních byli a hájili právě práva zaměstnanců?

Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu KOVO
——————–
Tak my určitě jsme připraveni, já jsem to tady řekl i na začátku, my úplně neodcházíme z tripartity, já si myslím, že jsme ochotni jednat, ale pod takovým, pod takovým nátlakem, pod takovými urážkami si myslím, že to není vhodné, takže je potřeba teďko opravdu zklidnit nějaké emoce. My se chystáme opravdu vyjádřit 21. 5. na naši demonstraci názor na ty připravované, na ty připravované vládní návrhy, ať je to zákoník práce, ať je to důchodová reforma, my to považujeme opravdu za silné témata a i s kolegou Rafajem jsme dnes probírali, že ten sociální dialog budeme muset nastavit. Já jsem jim dneska oznámil, že budeme chtít jednat na sektorové úrovni, což byli překvapeni, takže myslím si, že před náma stojí velké výzvy.

moderátorka ČT
——————–
Pane poslanče Nachere, jak tyto výzvy hodnotíte?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
/živě Mnichovice/ Tak já se nemůžu zbavit dojmu, že to je stále stejný nebo podobný vzorec chování této koalice, která je držená silou 108 nebo 109 poslanci, a tudíž ztrácí jakoukoliv jako sebereflexi a ten vzorec chování je, že oni mají všechno, sněmovnu, senát, prezidenta na své straně, takže už jdou do takové politiky, že si chtějí vybírat tu opozici, protože často oni nás také častují a nálepkují nedemokratická opozice, to je asi stejně pro nás urážlivé jako pro odbory, že nejsou vhodní, nebo jak jsem tady napsal, že si oni budou vybírat odbory, že nejsou vhodní pro ten dialog nebo to, co tam podobně, co tam zaznělo, prostě, že ta vláda vlastně jakoby nálepkuje ty, s kterými by měli jednat jako s partnery, jednou je to opozice, jednou jsou to odbory, já tam na tom jednání dneska nebyl, takže to nemůžu hodnotit a nebudu lacině naskakovat na jednu nebo na druhou stranu, ale ten vzorec je furt stejný, to znamená, vláda prostě toho svého soupeře, který si dovolí v něčem kritizovat, onálepkuje takovým způsobem, že ho vlastně diskvalifikuje a pak se hrozně diví, co se uděje. Dneska odešly odbory. My se někdy potom rozčilujeme v Poslanecké sněmovně, jaká nálada, atmosféra je v té společnosti, to koneckonců je vidět. To znamená, je to stále stejný vzorec chování.

moderátorka ČT
——————–
Pane poslanče Havle, vy jste tam nebyl.

Matěj Ondřej HAVEL, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/
——————–
Já jsem tam také nebyl, ano, na tom jednání.

moderátorka ČT
——————–
A jaký z toho máte dojem? Především v souvislosti s tím, že ten sociální dialog bude pokračovat jistě jak měl.

Matěj Ondřej HAVEL, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/
——————–
Sociální dialog jistě pokračovat musí, to se táhne jako taková ID fix, že odbory, respektive opoziční strany obviňují vládu z nekomunikace atp. a podívejte, komunikace probíhá, koneckonců to dnešní jednání se uskutečnilo, to je toho jednoznačným důkazem, ale ze zkušenosti snad mohu říct, že jsem nezažil jednání, které by mohlo skutečně k něčemu dospět nebo úspěšně skončit, pokud z něj jedna strana uteče. A ačkoliv jsem na tom jednání nebyl, tak tohle jsou závěry. Nebo to vyvrcholení na mě působí velmi podivně, jak kdyby nějakým trošku možná připraveným dojmem, ale je to, prosím, moje interpretace člověka, který tam nebyl.

Barbora Kroužková, moderátorka ČT
——————–
Tak uvidíme, jak se dál informace o tomto jednání budou valit mediálním prostorem. Já vám teď poděkuju, Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu Kovo, na shledanou, a díky za účast v Událostech, komentářích.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.