Tuzemská nádraží z pohledu bezpečnosti a uživatelské přívětivosti hodnotí členové spolku Česko vlakem  

ČT 1 


Tuzemská nádraží z pohledu bezpečnosti a uživatelské přívětivosti hodnotí členové spolku Česko vlakem. My jsme se s jedním z nich vydali podívat na dvě stanice, Brno-Židenice, tu čeká rekonstrukce, a do Adamova, ta je už víc než rok v novém.

Nádraží Brno-Židenice, vlaky tu staví co pár minut. První, čeho si všímáme, jsou chybějící informace nad vstupem.

Pavel Boucník, průvodce, spolek Česko vlakem
——————–
Velká odjezdová tabule, aby, když přicházíte na ten vlak, abyste hned viděli, odkud vám to jede a hlavně, v kolik vám to jede. Jestli máte přidat do kroku, anebo můžete zpomalit.

redaktorka ČT
——————–
Zrovna tady doporučuje přidat do kroku. Zdejší značení totiž může mást. Neduhy by měla vyřešit rekonstrukce, ta už se blíží.

Dušan GAVENDA, mluvčí, Správa železnic
——————–
Pro tuto stavbu momentálně běží stavební řízení. Pokud všechno bude probíhat tak, jak předpokládáme, tak by se první přípravné práce mohly řešit už koncem tohoto roku.

redaktorka ČT
——————–
Opotřebovaná stanice by měla být útulnější pro cestující, přesun nástupišť zase usnadní přestup z hromadné dopravy. Inspirace k rekonstrukci není daleko. 12 minut cesty vlakem. Stanice Adamov, opravená od konce roku 2022. Nad vchodem informační tabule, hned u vstupu toalety.

Pavel Boucník, průvodce, spolek Česko vlakem
——————–
Včetně záchodu pro vozíčkáře, ale na záchodě dokonce i přebalovák. Je tu příjemně teplo, je tady čisto.

redaktorka ČT
——————–
Nástupiště očíslovaná nejsou, všude visí jen čísla kolejí. I u výtahů na nové lávce.

Pavel Boucník, průvodce, spolek Česko vlakem
——————–
Tady je to perfektní, tady jiné řešení nelze udělat, spojuje ty jednotlivé části toho Adamova, ty obce mezi sebou, protože nádraží nemá rozdělované, nádraží má spojovat.

redaktorka ČT
——————–
A navíc se to tu hodí, na jedné straně kolejí je hlavně obytná část města, na druhé zase škola nebo úřad. Dominika Řebíková, Česká televize, Brno a Adamov

moderátorka ČT
——————–
Minimem pro komfort cestujících je podle Správy železnic na nádražích přístřešek. Tak, aby lidé mohli čekat na vlak i v dešti. Další služby se pak odvíjejí podle velikosti stanice, jako například toalety, pokladna nebo čekárna.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.