Pro a proti: Marian Jurečka (KDU-ČSL), Pavla Pivoňka Vaňková (STAN)  

Pavla Pivoňka Vaňková

ČRo Plus – Pro a proti

Měl by stát finančně odměňovat lidi, kteří mají více dětí? Koaliční lidovci přišli s návrhem na snížení sociálního pojištění pro rodiny s dětmi a naopak jeho zvýšení pro bezdětné lidi nad 35 let. Proti tomu se ale ozvali zástupci jiných vládních stran, podle kterých by to znamenalo, že stát by trestal ty, kdo děti nemůžou nebo nechtějí mít. Bylo by spravedlivé více danit ty, kdo nevychovávají budoucího daňového poplatníka? Hosty Pro a proti v našem sněmovním studiu jsou ministr práce a sociálních věcí, předseda KDU-ČSL, vicepremiér Marian Jurečka. Dobrý den.

A místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková z hnutí STAN. Vítám vás. Dobrý den.

Pane vicepremiére, co je hlavním motivací pro otevření vůbec té debaty nad zvýšením plateb pro lidi, kteří nemají děti?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
To, že v České republice vidíme za poslední roky propad porodnosti, vidíme, že ten demografický problém, který tady máme 30 let, se nám teď začíná ještě zhoršovat a vlastně hledáme cesty, jak podpořit rodiče v tom, aby i v té ekonomické oblasti měli větší podporu od státu, oni ji dneska mají v rámci daňových slev, slev na děti a daňových bonusů, ale za nás, za lidovce si myslíme, že bychom v tomto jako stát měli rodiče podpořit ještě více, a proto jsme vlastně přišli ještě s tím rozšířením toho principu, který už dneska máme, nejenom v té daňové oblasti, ale i na tu oblast slev na sociálním pojištění, takže ta investice toho rodiče je dneska při dítěti, které vychovává do vysoké školy, zhruba 4 000 000 Kč. A my chceme toho rodiče podpořit a vlastně částečně mu odbřemenit v těch vysokých nákladech, které dneska s výchovou dětí jsou spojené.

moderátor
——————–
Paní Vaňková, pro vás je to kategoricky nepřijatelný návrh, nebo je tam něco, o čem se z vašeho pohledu dá jednat?

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Tak já osobně za Starosty jsem trošku teď v schizofrenní situaci, protože většinou všechny návrhy, které vycházejí od KDU-ČSL, podporuji, ale zdanění bezdětných je pro nás opravdu něco, co už je za čárou, protože nám to přijde velmi diskriminační a je to věc, kterou určitě podporovat nebudeme. O čem jsme ochotni se bavit a budeme se bavit rádi, tak je navýšení daňových slev pro rodiče s dětmi a také o nějaké variantě třeba i slev na sociálním pojištění.

moderátor
——————–
Pane Jurečko, to, co teď říkala paní poslankyně Pivoňka Vaňková, jste určitě četl i v nejrůznějších médiích, vy chcete tím návrhem trestat ty, kdo nemají děti?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ne, já to opravdu takto nevnímám a odmítám říkat, že my někoho trestáme, protože už dneska ten daňový systém vlastně dlouhodobě má nastavené to, že když nemám děti, tak nemohu uplatnit daňovou slevu ani daňový bonus na dítě a tudíž platím vyšší daně v České republice. Jestliže děti mám, tak mě stát už dlouhodobě podporuje tím, že tu daňovou slevu si mohu uplatnit, že mohu jít do toho bonusu, kdy mi ten stát dokonce, pokud mám nízké příjmy, ty peníze vrátí a vlastně mi ten stejný princip, o kterém teď tady mluvím, který za mě není o trestání, ale o podpoře, tak ho chceme vlastně rozšířit na tu oblast slevy na pojistném v odvodu na sociální pojištění.

moderátor
——————–
Ale zároveň, pardon, že do toho vstupuji, vy byste zároveň těm bezdětným zvýšil sociální odvody, nebo ne?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Došlo by tam ke zvýšení 2% bodů, pokud bych byl v situaci, bylo by mně 35 let a více a dítě bych nevychovával, neměl k tomu vyživovací povinnost, tak potom by ten odvod byl zvýšený o 2% body. A beru to tak, že je vlastně v bytostném zájmu nás všech občanů této země, abychom podporovali rodiče, rodiny, které mají děti, protože jednou ty děti budou platit svými odvody na důchody, na zdravotní pojištění a do daňového systému a ty jejich peníze půjdou na potřeby lidí bez ohledu na to, jestli ty lidi měli děti nebo neměli. Takže dívám se na to optikou, že ta společnost by měla prostě maximálně podporovat rodiče.

moderátor
——————–
Paní Vaňková, jak se díváte na tohle vysvětlení? Má ten návrh svou logiku v tom, že ty dnešní děti pravděpodobně opravdu budou přispívat do sociálního systému v budoucnu?

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Tak to nesporně budou, ale nám to logické nepřijde, protože ti, co nemají děti, tak přece už teď obecně mají vyšší příjmy, to znamená vyšší odvody do státního rozpočtu, jak daňové, tak i na sociálním pojištění, a to, že děti nemají tak vlastně i ten stát vynakládá méně prostředků na to, aby se vzdělávali, na zdravotní péči a tak dále, takže to nejsou žádný parazitující lidi na našem systému daňovém, i sociálním. Myslím si, že opravdu to je i proti nějakým ústavním pravidlům, nevím, jestli KDU má toto konzultováno s ústavními právníky, jestli to opravdu není diskriminační, protože za nás, ano, motivujme lidi k tomu, aby měli více dětí a aby ten systém se nastartoval, dělejme prorodinná opatření, to jsme opravdu jako velmi za, ale netrestejme a nesnažme se u té skupiny, která děti nemůže mít z různých důvodů, může to být zdravotní důvod, může to být nějaká, nějaké psychické onemocnění. Takže ne vždycky je to jejich svobodné rozhodnutí. Tak přestaňme tu motivaci dělat takto negativně.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Pane Jurečko, prosím, jenom krátkou reakci, máte konzultováno s ústavními právníky, zda to není diskriminační?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
My samozřejmě i toto jsme si probírali interně s našimi legislativci, právníky, my v tom nevidíme to, že by to bylo diskriminační a samozřejmě já se chci vrátit ještě k jedné věci, vemte si,…

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Pardon, jenom, to vám řekli tedy vaši právníci, ne nějací jiní?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Tak já vždycky konzultuju ty věci, které máme v našem lidoveckém programu s lidmi, kteří mají legislativní právní zkušenosti, máme je ve svých řadách, takže samozřejmě tyto věci jsme konzultovali a jsou to lidé, kteří tu oblast opravdu aktivně právně sledují a řeší. Otázka ústavnosti, vždycky je jenom jako otázka diskusní, to vždycky ve finále rozhodne až ten Ústavní soud, ale já tady chci říct jednu podstatnou věc, vemte si, že v České republice máte 80–90 % rodičů, kteří všechno, co vydělají, dají do dětí, dají jako investici do dětí a ta investice je několikanásobně větší v tom, co oni vkládají do té budoucnosti a ten stát, ten tady nemá, jako nemůžeme na to použít, že stát má náklad s tím, že máme my jako rodiče děti, i pro ten stát je to investice do té budoucnosti, aby ten stát a společnost mohly fungovat, protože tady budou ti budoucí plátci. Zkusme se na to dívat touto optikou.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
S tím já samozřejmě souhlasím, protože, pardon, sama mám 3 děti a vím, kolik to stojí a jak ty náklady velké jsou, ale mám také ve svém okolí spoustu párů, které, jak už jsem říkala, děti mít nemohou z nějakých zdravotních a jiných indikací. A KDU nemá domyšlený ten systém, jak tyto lidi vyčlenit, protože i slovy vašeho člena pana Kohajdy v některých mediálních vystoupení, prostě nemáte namyšlený to, jak tyto lidi z tohoto systému vyčlenit.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Ano, pane Jurečko, ti lidé, kteří prostě děti mít nemůžou.

Marian JUREČKA,
——————–
Já jsem, a tady mně bylo malinko jako nepřímo vloženo něco do úst, co jsem já nikdy neřekl.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ,
——————–
Říkal to pan Kohajda.

Marian JUREČKA,
A jsem jako člověk, který samozřejmě vnímám ty lidské příběhy a někdy jsou to věci, kdy ti lidé velmi chtějí, ale bohužel nemohou a někdy jsou to rozhodnutí opravdu jako z vlastního přesvědčení.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
A ti, kteří tedy by chtěli a nemůžou1, tak stejně byste jim napařil ta 2 % navíc.

Marian JUREČKA,
Ale já to chci dopovědět, ale je to vždycky jako, já se na to teď dívám tou optikou toho, že jestliže ty děti mám, tak tu investici dělám a je obrovská, jestliže to dítě nemám, a teď nechci hodnotit, z jakého důvodu a z jaké příčiny to je, tak tu investici nemám. Ty peníze, které vydělávám, tak mně zůstávají pro, ne vlastní rozhodnutí, kam a jak chci je využít. Jako rodič v zásadě 80, 90 % je prostředku je dopředu vázaných na tu výchovu dětí. A znovu se vracím k tomu obecnému principu, že tady je vlastně sdílená solidarita, sdílená solidarita vlastně všech, ať už ty děti máme nebo nemáme ve prospěch té budoucnosti, že očekáváme, že ty děti budou a že budou v těch svých odvodech jednou se podílet na financování nás všech, bez rozdílu na to, jestli jsme někdo dítě měli nebo neměli.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Vaňková, souhlasíte s tím, co také říkal pan vicepremiér, že stát by měl jaksi motivovat lidi k vyšší porodnosti, je to úloha státu?

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ,
Určitě ano, ta opatření prorodinné politiky v rámci všech legislativ, které připravujeme, tak se dějí, snažíme se prosadit legislativu na dostupné bydlení, protože za mě zvyšování i třeba slev daňových na děti, okay, o tom se bavit, jak jsem říkala, budeme, ale ti rodiče vám řeknou, my hlavně potřebujeme zajistit tu péči a potřebujeme zajistit dostupné bydlení tak, abychom mohli na začátku té partnerské dráhy a vlastně té životní etapy, kdy chceme mít děti a rozhodujeme se o tom, měli kde bydlet a měli jsme o ty děti poté postaráno, abysme úplně nevypadli třeba z pracovního trhu a neztratili ten kontakt. Takže ty věci, které se připravují, tak tu prorodinnou politiku akcentují a akcentují jí velmi dobře, a proto nám přijde nesmyslný ještě do toho přispívat takovouhle negativní motivací a opravdu jako diskriminací a my to za nás jako diskriminační považujeme a považovat budeme.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Posloucháte Pro a proti, jeho hosty jsou místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková z hnutí STAN a ministr práce a sociálních věcí, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Paní poslankyně Vaňková, já s dovolením navážu na to, o čem jste mluvila před chviličkou a zeptám se, jestli si myslíte, že vaše vládní koalice už realizovala něco z těch opatření, která by pomohla opravdu lidem s malými dětmi a pomohla jim třeba víc než ta úprava sociálního pojistného?

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ,
——————–
Určitě ano, těch opatření už se přijalo několik, zvyšovali jsme rodičovský příspěvek, máme, nebo bude přicházet do sněmovny zákon o dostupném bydlení, další věc, která se chystá a už proběhla i vládou, je novela zákona o dětských skupinách, která právě poskytuje i nové modely péče o ty nejmenší děti a další věci se samozřejmě připravovat i budou a dál prosazovat. Co je důležité, aby ti rodiče měli pocit, že opravdu ten stát jim zajistí to, co pro to, aby mohli mít děti, potřebují, to znamená kvalitní péče, dostupné bydlení, jak jsem říkala v předchozím vstupu.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Pane ministře, vy to vidíte tak, že ta opatření, o kterých teď jsme hovořili, nejsou důležitější a možná významnější i pro tu podporu porodnosti, o které jste hovořil, že je tak důležitá.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já myslím, že není žádné opatření, které by bylo takové, že díky tomu, že ho zavedete, že se rodiče rozhodnou a teď budeme mít děti, tak si myslím, že to fakt nefunguje. Já jsem dalek dělat tady nějaké sociální inženýrství, ale co dělám jako ministr práce a sociální věcí, je odstraňovat bariéry, odstraňovat překážky a vytvářet přátelskou společnost, přátelský stát vůči rodičům, ať už to, co tady zmiňovala kolegyně, tak když to jenom rozšířím, částečné úvazky podporované i právě pro rodiče, co pečují o děti, vytváření kapacit předškolních vzdělávacích zařízení, aby děti byly kam umístitelné, když rodiče se potřebují vracet do práce. Zase neříkejme rodičům, kdy se přesně mají vracet do práce a nechme to na nich, nechme to na té rodině, oni se rozhodnou, jak potřebují. A v tomhle jako stát a jako současná vládní koalice jsme udělali celou řadu, myslím si, že docela důležitých prospěšných kroků.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
A vy si myslíte, že opravdu za vaší vlády se zvýšila dostupnost bydlení, pane Jurečko?

Marian JUREČKA,
Pokud jde o bydlení, tak to musím říct na rovinu, to je specifická, složitá věc, kterou víme všichni, že nevyřešíme z roku na rok, ale teď máme před sebou 1. červenec, start nového stavebního zákona, který by měl přinést rychlejší stavební řízení a také i tím rychleji realizovanou bytovou výstavbu, samozřejmě v těch věcech musíme udělat ještě některé další kroky, my samozřejmě teď jako vláda jsme se rozhodli uvolnit pozemky pro bytovou výstavbu ze strany státu, které by obce dostávaly, obce, města bezúplatným převodem a další kroky, včetně investiční, finanční podpory.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Vaňková, vy si taky myslíte, že to stačí, ta podpora bydlení, myslíte si, že za vaší vlády se to zlepšilo?

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ,
——————–
Tak tato vláda je, nebo vládne 2,5 roku, pokud chcete reformovat systém, který byl dlouhodobě zanedbaný, tak na to potřebujete nějaký čas, na to tu legislativu vyjednat a na to tu legislativu i prosadit v rámci jednání Poslanecké sněmovny, takže samozřejmě se o to snažíme, byli jsme si vědomi toho od začátku, že tento problém máme a že ho posouvat musíme, a to také děláme. A samozřejmě, až se nám podaří přes ty neustálé obstrukce, které tady ve sněmovně probíhají, zákonné dostupné bydlení prosadit, tak ještě to bude trvat roky, než se zúročí a než uvidíme tu efektivitu, protože samozřejmě tam nastavujeme ty procesy, ale potřebuje to všechno vlastně čas. My starostové pocházíme ze samospráv a tam v komunále se zastupitelstvo rozhodne, že něco změní a za půl roku to začne realizovat. Tady to samozřejmě tak jednoduché na úrovni sněmovní není a bohužel je to tak.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Jinými slovy, jinými slovy, zatím se to nestalo, ale snažíte se.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Ne, ne, to se stane, to se reálně stane, protože už je to ve fázi, kdy už opravdu se to začne schvalovat.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Pojďme, prosím, zpátky k tomu návrhu na změny sazeb v sociálním pojištění, pane ministře, ono to není, co se návrh na nějaké vyšší zdanění bezdětných lidí v české politice objevil. Proč právě teď, proč ho právě teď vracíte zase do hry?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Protože teď ta situace je opravdu alarmující. My jsme v situaci, kdy nám klesá porodnost, vidíme, že se propadly počty narozených dětí někde na polovinu toho, co bylo v letech, někdy kolem roku 1970 za našich rodičů, a to je obrovský problém do budoucna, který, když ho nedokážeme aktivně řešit a vytvářet to přátelské, stimulující, podporující prostředí, tak za těch 20, 30 let ty problémy budou ještě větší, než jsou dnes, takže proto přicházíme s tím naším návrhem, kdy kombinujeme to zvýšení slevy na děti, s tímto nástrojem, o kterém tady dneska mluvíme, když se aspoň něco z toho podaří. A já věřím, že ano, protože programové prohlášení vlády jasně říká, že chceme zvýšit slevy na děti, na poplatníka a zavést daňové prázdniny pro děti, pro rodiče, kteří mají 3 a více dětí. Takže v té ekonomické oblasti a daňové oblasti je potřeba tyto nástroje, abysme dotáhli do konce a já za lidovce jednoznačně říkám, že toto dotáhnout chci.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Když jste říkal asi před 4 minutami, že nechcete praktikovat žádné sociální inženýrství, nejsou ty vaše poslední věty jaksi v rozporu?

Marian JUREČKA,
Nejsou. Ty věty, které tady říkám, ta opatření jsou o svobodné volbě člověka. Každý z nás se může rozhodnout a říci si, jak s tím životem chce naložit, jakou strategii zvolí. Samozřejmě ano, někdy do toho vstoupí ještě nějaké okolnosti, jako je třeba změna zdravotního stavu. Ale obecně vzato ta společnost potřebuje od toho státu i v těchto ekonomických nástrojích slyšet, když se chováte jako zodpovědný rodič, pracujete, legálně pracujete, tak my vás oceníme, protože to potřebujeme, protože je to důležité pro budoucnost.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní poslankyně Vaňková, vy jste říkala hned v úvodu, že jste v takové složité pozici, protože jste koaliční poslankyně a zároveň ten návrh je pro vás problematický, on vás překvapil, vy jste nevěděla, že lidovci něco takového chystají, jako tento návrh?

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ,
——————–
Tak to nevěděl nikdo z nás. To jsme se dozvěděli až v rámci vystoupení pana ministra na jejich konferenci k podpoře prorodinné politiky. Právě ta svobodná volba tam pro nás prostě není, protože objektivně tam mohou být příčiny, které si ty lidi nevybírají, takže v tomhle tom určitě souhlasit nebudeme, ale v těch ostatních opatřeních, slevových a tak dále, tak tam si myslím, že tu shodu najdeme, protože ta prorodinná politika je potřeba, aby se prosazovala a my jako koaliční strany máme ty opatření té prorodinné politiky a v tom se shodujeme, ale prostě větší zdanění bezdětných opravdu není pro nás věc, kterou bychom měli prosazovat a u které bude podpora Starostů.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Nebylo by to, paní poslankyně, ale opravdu tak, že to vyšší zdanění bezdětných by bylo jakýmsi výrazem solidarity s rodiči dětí, kteří mají víc starostí a mnohem víc prostředků prostě musejí věnovat na výchovu těch dětí. Nebylo by to tak?

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ,
Ta solidarita už probíhá. Já jsem na začátku říkala, že obecně bezdětní mají vyšší příjmy, odvádějí větší daně, odvádějí větší pojistné a také nám nevypadávají z toho trhu práce v rámci péče o děti, takže oni už tomu státu odvádějí víc. A zase se vracím k tomu, že prostě lidi se nerozhodujou, jestli ty děti často budou mít, nebo nebudou.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Pane Jurečko, přemýšlíte, ano, prosím, chtěl jste reagovat?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Jestli mohu jenom krátkou reakci. Já přiznám se, té argumentaci principu nerozumím, protože jestli u té daňové oblasti, u těch daňových slev a daňových bonusů říkám, že to je v pořádku, že tam nikdo nediskriminujeme a víme všichni, že tam ten člověk, který nemá ty děti, tak tyto instituty nemůže uplatnit, tudíž má vyšší daňové zatížení, má ten vyšší odvod, tak nerozumím tomu, že v této oblasti je to v pořádku a že vlastně v principu je to totožné, navrhujeme v té oblasti odvodu na sociální pojištění, tak už to v pořádku není, ale to je věc jako úhlu pohledu. Já jenom říkám, že ty principy jsou vlastně úplně stejné.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ,
Jasně, ale teď má vyšší odvod a my chceme, aby měli ještě vyšší, nebo vy chcete.

Marian JUREČKA,
A zároveň v rámci solidarity říkám, že u těch, kteří mají děti, stejně jako v té dané oblasti, ten odvod vlastně snížím na čistý vyšší příjem.

——————–
Pane vicepremiére, přemýšlíte i o jiných možnostech, jak, v uvozovkách, odměnit lidi za to, že vychovali nového daňového poplatníka, třeba jim zvýšit důchody?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Takhle, my se snažíme teď i v rámci návrhu důchodové reformy vlastně provázat tu odpovědnost těch rodičů a ocenění těch rodičů v těch dalších souvislostech, protože dneska třeba ten důchodový systém vás ocení jenom za to, jak dlouho pracujete a za vaši výši výdělku, ale vůbec vás neocení a nehodnotí to, že jste vychovával dítě, že ta maminka byla s ním doma, obětovala část kariéry, přišla o část výdělku, ten systém vás vlastně dneska paradoxně za to potrestá, proto v té důchodové reformě ten rodinný vyměřovací základ, který oceňuje i tu rodičovství, ale třeba i tu péči, když třeba pečujete o manžela, manželku, o své rodiče, to jsou všechno věci, které jsou důležité pro to fungování rodin a pro ty mezilidské vztahy a jsem rád, že ten stát a tato koaliční vláda, že to společně vlastně napravujeme.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní poslankyně, pokud tedy ta úprava sazeb sociálního pojištění není pro vás správná cesta, vidíte nějakou jinou, jak lidi odměnit za to, že vychovají dítě a tedy připraví pro stát daňového poplatníka?

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Já se tady přidám, samozřejmě jsme rádi za to, že tato opatření jsou v rámci důchodové reformy, a to je ta dobrá zpráva, protože mediálně se často důchodová reforma soustředí jenom na zvýšení odchodu do důchodu, ale už se neakcentují ty pozitivní zprávy, které jdou právě směrem k pečujícím. A jak říkal pan ministr, to, že je jedno z opatření důchodové reformy rodinný vyměřovací základ, je přece skvělý, že ženy primárně, které vypadávají z trhu práce a starají se nejprve o děti a pak v další životní fázi třeba o své rodiče, tak nebudou biti na výměře důchodu. Takže to je věc, která určitě akcentuje zase to prorodinné téma a za to jsme rádi, a to velmi podporujeme a na tom jsme se, jak říká pan ministr, i koaličně shodli.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Pane Jurečko, ještě jedna věc, v těch rozborech vašeho návrhu jsme mohli číst také to, že podle některých ekonomů by ten návrh pomohl jen těm rodinám, které už teď mají více dětí, ale těžko by přiměl někoho k tomu, aby si děti pořídil. Co na to říkáte?

Marian JUREČKA,
Já se přiznám, já jsem hrozně dalek používat slovo pořídit si dítě. Já jsem tady říkal…

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Aby děti měl, omlouvám se.

Marian JUREČKA,
——————–
Já tvrdím, že my jako stát máme vytvořit podporu, podporující prostředí, odstranit bariéry, ale fakt to rozhodnutí vždycky bude to individuální, osobní na těch dvou rodičích. A já bych si samozřejmě hrozně přál, aby ten, kdo má dneska jedno dítě, aby to zvážil a řekl, hele, tak zvládneme to druhé ještě, anebo ten, kdo má dvě, řekl, tak zvládneme ještě to třetí. Toto, kdyby jako se podařilo v té praxi, tak by bylo skvělý. A ten stát ale na to nemá žádný geniální nástroj, jak tohle zaaplikovat, my máme jenom nástroje, kterými můžeme vytvářet nějaké odstraňování ještě nějakých bariér, které zůstávají v té ekonomické oblasti, říct, ale když máte děti, tak prostě to nebude o tom, že chudnete, že se dostanete do nějaké obtížné životní situace. Ne, stát na to bude pamatovat a stát vám vždycky dokáže pomoci.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní poslankyně, mohl by to být prvek, který by motivoval lidi k tomu, aby měli více dětí, anebo taky souhlasíte tedy s tou argumentací, kterou jsem předestřel, tedy, že by to využívali a pomohlo by to jenom těm rodinám, které už teď více dětí mají.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ,
Tak mně trochu připadá, že KDU cílí na úplné, pouze na úplné rodiny, které jsou na určité příjmové výši. Musíme si ale uvědomit, že děti nevychovávají jenom páry a úplné rodiny, ale i samoživitelé, a ty úplně nejsou v tý komfortní situaci, že si mohou slevu na dítě uplatnit v takové šíři jako třeba pár.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Jinými slovy, to je pro vás další argument proti.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Ano. Dál nás tam zaráží ještě ta hranice těch 35 let věku, protože jsme nikde nedostali žádný písemný podklad, tak i mě samotnou zajímá, jak vlastně došli k této věkové hranici, protože do 35 je teda v pořádku děti nemít a od 35 už bychom měli teda ty lidi perzekuovat nějakým zvýšeným odvodem.


——————–
My budeme samozřejmě osud toho návrhu dále sledovat, zajímá nás, jak to nakonec dopadne. Děkuji pro tuto chvíli oběma za diskuzi. Hosty Pro a proti byli místopředsedkyně s sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková z hnutí STAN. Na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.