Sportovec se soudil o spravedlivý důchod

soudní síň - ilustrační foto: Veronica ML / Flickr.com

NOVA

Bojoval za Československo, na olympijských hrách, vozil medaile z mistrovství světa a stát se mu odměnil nižším důchodem? Případ olympionika Zbyňka Pulce jste už mohli zaznamenat v televizních novinách.

redaktorka
——————–
Boj za spravedlivý důchod dotáhl až před soud. Více v následující reportáži.

mluvčí 41,
——————–
V mládí byl Zbyněk Pulec úspěšným sportovcem, který získal na mistrovství světa ve vodním slalomu dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili, dalším z vrcholu kariéry byly letní olympijské hry v roce 1972. To ale netušil, že na to bude jednou doplácet.

Zbyněk Pulec
——————–
Jsem dneska trestany za to, že jsem tehdy se připravil na reprezentaci tohoto státu.

mluvčí 83,
——————–
V době, kdy mu byl vypočten starobní důchod, zjistil, že mu doba reprezentační činnosti, kterou vykonával jako vrcholový sportovec, nebyla započtena do doby důchodového pojištění. Jednalo se přibližně o rok a půl. Pan Pulec v přípravě na reprezentaci podřídil vše, včetně studia na univerzitě Karlově, to si prodloužil zhruba o dva roky, že pro prodloužení studia může být jednou problém, pan Pulec v sedmdesátých letech nevěděl, ani nemohl, tehdy totiž platili jiné zákony.

Zbyněk Pulec
——————–
Tehdy to platilo, že si ho můžu prodloužit bez jakýchkoliv komplikací, a navíc jsem na tom byli v té době i vyzvaný Vládou.

mluvčí 41,
——————–
Do roku 2004 se započítávalo studium na vysoké škole plně, ale od 1. 1. 2004 došlo ke změně zákonné úpravy. A započítává se pouze prvních šest let studia po dovršení 18 let a započítává se ta doba pouze z 80 %. Těm, kteří dostudovali po roce 2010, se už studium do důchodu nezapočítává vůbec. Stát tyto změny vysvětloval hlavně bojem s tzv. věčnými studenty.

Zbyněk Pulec
——————–
to byla naprostá chyba, jestliže zákon, který měl postihnout ty věčné studenty, vlastně postihl lidi, který se chovali naopak, myslím, že zodpovědněji než ty ostatní. Skloubit studium a vrcholový sport přitom bylo mimořádně náročné.
My jsme vlastně sportovali de facto za své lodě jsme si museli vyrábět, nedováželi nám je. A i na olympiádě jsem nejen na státní lodi, protože zkrátka jsme na to neměl ten stát peníze. My jsme chtěli být dobrý a připravovali jsme se, jsme za to trestaný.

redaktorka
——————–
Zbyněk trénoval bez ohledu na počasí v létě i v zimě i pětkrát denně a většinu svého času trávil na soustředěních.

Zbyněk Pulec
——————–
U divokých řek. Jsem po skončení sezóny říjen, listopad do půlky prosince v podstatě celý noci studoval, abych si udělal ty příslušný zkoušky.

mluvčí 41,
——————–
A nutno dodat, že skvělé výsledky neměl pan Pulec jen ve sportu. Studium dokončil s tzv. malým doktorátem, titulem PhDr. V osmdesátých letech pracoval ve fyziologickém ústavu Akademie věd a vydal několik vědeckých prací, když se dozvěděl, že kvůli reprezentaci státu mám mít nižší důchod, pustil se pan Pulec do boje.

Zbyněk Pulec
——————–
Samozřejmě napsal jsem ihned protestní dopis, že s tím nesouhlasím, že jsem, a doložil jsem to dokumentama, třikrát jsem dal na to žádost ministrovi práce asociální věcí a ve smyslu tom, že, aby to bylo řešení zmírnění tvrdosti zákona.

mluvčí 41,
——————–
Žádost vždy ministři zamítli. Pana Pulce se zastal až veřejný ochránce práv, upozornil na to, že příprava, kterou pan Pulec absolvoval, v podstatě odpovídala zaměstnání na plný úvazek, pan Pulec splnil úkoly zaměstnavatele, v tomto případě československého svazu tělesné výchovy a dostával za to stipendium odpovídající tehdejší průměrné mzdě.

mluvčí 5,
——————–
Sportovní činnost stěžovatele splňovala podmínky pro to, aby byla považována za zaměstnání ve smyslu ustanovení § 27 zákoníku práce. Zmíněné období mu tedy mělo být uznáno za dobu důchodového pojištění.

mluvčí 83,
——————–
Česká správa sociálního zabezpečení toto své pochybení neuznala a dobu mu nadále nezhodnocovala. Z tohoto důvodu se pan Zbyněk Pulec obrátil na mě s žádostí, abych vypracovala správní žalobu.

mluvčí 41,
——————–
Částečného zadostiučinění se panu pulcovi dostalo před měsícem.

mluvčí 83,
——————–
Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl tak, že zrušil rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení, která zamítl námitky pana pulce do toho svého prvostupňového rozhodnutí, který mu ta doba pojištění nebyla zhodnocena.

mluvčí 6,
——————–
Česká správa sociálního zabezpečení by teda poté musela rozhodnout tak, jak řekl krajský soud, že by rozhodnout být mělo.

mluvčí 41,
——————–
Pan Pulec ale vyhráno nemá. Česká správa sociálního zabezpečení nás informovala, že s rozsudkem se jen tak smířit nehodlá.

redaktorka
——————–
Česká správa sociálního zabezpečení podá proti rozsudku kasační stížnost, neboť nesouhlasí správním názorem soudu.

mluvčí 6,
——————–
Nejvyšší správní soud nejprve bude zkoumat, jestli byly dány předpoklady pro podání kasační stížnosti, a pokud ne, tak kasační stížnost odmítne. A to odmítnutí bývá relativně rychle, pokud je vše v pořádku a ta kasační stížnost byla důvodná, tak poté Nejvyšší správní soud řeší tu věc, jak byla a tady to rozhodnutí někdy může trvat rok i déle.

Pulec
Já doufám, že i u toho kasačního soudu zase přiznali to, co přiznal teď soudce, že je moje žádost oprávněná Protože nechápu, jak mi je možný změnit zákon.

mluvčí 41,
——————–
Zpětně Pulec neví, o kolik by měl být jeho důchod vyšší. Podle advokátky rozdíl nebude závratný. V případě, že definitivně spor vyhraje, by ale částka byla doplacena zpětně od doby, kdy důchod začal pobírat.

mluvčí 83,
——————–
Tím, že se jedná o pravidelnou měsíční splátku důchodu. Tím, že ta částka se nadále valorizuje, tak to určitě smysl má a má to i smysl vlastně z hlediska nějakého pocitu spravedlnosti.

mluvčí 41,
——————–
Pan Pulec byl ze sportu na překonávání překážek zvyklý, nečekal ale, že v důchodu mu překážky bude do cesty stavět. Stát, který reprezentoval. Teď doufá, že kasační stížnost podaná Českou správou sociálního zabezpečení bude v boji za spravedlivý důchod překážka. Poslední.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.