Změny v zákoníku práce  

parlament sněmovna poslanci

ČT 1 

Poslanci v úvodním čtení projednali novelu zákoníku práce. Ta třeba v soukromém sektoru ruší tzv. zaručené mzdy. Zároveň má taky pro nejbližší léta zavést automatické zvyšování mzdy minimální, aby do roku 2029 odpovídala 47 procentům průměrné výplaty.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak, abychom byli schopni vždycky předvídatelně stanovit na základě průměrné mzdy tu hodnotu pro ten další rok, se kterou budou moci jasně dopředu, transparentně počítat jak odbory, zaměstnanci, tak především zaměstnavatelé, kteří tuto částku musejí dokázat zajistit vyplácet.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Dle mého názoru je velmi pomalý. V tuto chvíli máme 41,1 % minimální mzdy ke mzdě průměrné.

moderátor ČT
Co zatím poslanci stihli projednat?

redaktorka ČT
——————–
V prvním čtení už prošla také novela zákona o veřejném zdravotním pojištění a právě teď se poslanci věnují úpravě, která mění systém kárných řízení například u soudců a státních zástupců, což je v pořadí bod číslo tři. Poslanci dnes těch bodů chtěli probrat, mají v plánu probrat celkem devět, no a právě proto už v samotném úvodu odsouhlasili, že budou moci jednat a hlasovat i v nočních hodinách. Sněmovna zároveň počítá s tím, že se tu sejdou poslanci i během zítřka, to už ovšem budou mít na programu návrhy, které jsou už v té finální fázi projednávání, například vodní zákon.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.