Pro a proti: Skopeček (ODS), Kohajda (KDU-ČSL)  

photo on stock.xchng

ČRo Plus


Cesta k pružnějšímu trhu práce, která pomůže zaměstnavatelům i celé ekonomice, nebo asociální krok, na nějž doplatí nejvíce zranitelní zaměstnanci? Spor okolo případného zavedení okamžité výpovědi bez udání důvodu nastal ve vládní koalici. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil novelu zákoníku práce, v níž ovšem možnost tohoto snadnějšího propouštění chybí. Lidovci totiž výpověď bez udání důvodu odmítají, zatímco ODS, TOP 09 a část hnutí STAN takový krok podporují, Piráti připouští jednání. Pomohla by změna zákoníku práce nebo uškodila? Jaké náhrady a odškodné by měli kompenzovat snadnější možnost propouštění, aby se tak nestalo na úkor zaměstnanců? Já už po telefonních linkách zdravím Jana Skopečka, místopředsedu sněmovny z ODS. Dobrý den.

A pozvání přijal také poslanec KDU-ČSL Michael Kohajda. Dobrý den.

Tak nestačí ten návrh, pane Skopečku, který představil ministr práce Marian Jurečka nedávno, který zavádí například zkrácení výpovědní lhůty na jeden měsíc v případě pochybení zaměstnance či nově zahájení výpovědní doby už ode dne doručení výpovědi, nepovede to dostatečně k větší flexibilitě trhu práce?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Tak je pravda, že se u nás debata scvrkla na výpověď bez udání důvodu, byť zákoník práce, respektive jeho změna, která je připravována na ministerstvu práce a sociálních věcí, obsahuje celou řadu změn, která by měla vést k větší flexibilitě zákoníku práce. Nicméně myslím si, že bez toho, aniž by byla schválena tzv. výpověď bez udání důvodů, to nebude, nebude toto zvýšení flexibility dostatečné. Máme zákoník práce z šedesátých let, trh práce se skutečně dostal úplně někam jinam, než ve chvíli, kdy byl tento zákoník práce přijatý, jakkoliv samozřejmě v průběhu času docházelo k novelizacím toho zákona, nicméně skutečně potřebujeme pro moderní ekonomiku, pro moderní trh práce výraznější změnu zákoníku práce, než ta, která by byla ve chvíli, kdyby výpověď bez udání důvodu v té novelizaci nebyla.

moderátorka
——————–
Pane Kohajdo, nebrzdí lidovci skutečné zpružnění trhu práce, pokud odmítají tu možnost okamžité výpovědi bez udání důvodu?

Michael KOHAJDA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/
——————–
Já si to nemyslím. Jak již zaznělo, tak těch novinek v tom zákoníku práce je skutečně několik, které přinášejí větší flexibilitu a musíme se na to dívat také tak, že my nemůžeme udělat nějaké jednostranné změny, které jsou pouze v neprospěch těch zaměstnanců a už několikrát v té veřejné debatě zazněla, že zrovna tento nástroj, to znamená výpověď bez udání důvodů, může být velmi citlivá vůči některým ohroženým skupinám obyvatel, jsou to matky nebo rodiče s malými dětmi, ale jsou to také osoby, které jsou třeba v předdůchodovém věku. A my si myslíme, že právě tento nástroj do našeho zákoníku práce opravdu nepatří, protože je velmi razantní vůči těmto skupinám.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Obracím se na Jana Skopečka, jestli právě výpověď bez udání důvodu okamžitá nedopadne nepřípustně právě na některé ohrožené skupiny zaměstnanců, tedy na rodiče s malými dětmi, starší zaměstnance těsně před důchodem, jak rizika tohoto kroku chcete vyvážit? Skutečně by stačilo 6–8 platů jako odstupné, které navrhujete?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Tak je dobře, že to říkáte, ta výpověď bez udání důvodu nyní samozřejmě tak, jak zní, když se to vysloví. To, že člověk skončí druhý den na ulici bez jakéhokoliv zajištění, připomínám, že samozřejmě v České republice existuje sociální síť, benefity sociální, záchranná sociální síť, která dneska umí pomoci těm, kteří jsou propuštěni, to samozřejmě bude platit a ta bude aktivována i ve chvíli, kdyby došlo k výpovědi bez udání důvodu. Ale znovu opakuji, že výpověď bez udání důvodů obsahuje s sebou to, že daný zaměstnanec dostane výrazně vyšší odstupné, než je tomu při té dnešní výpovědi z důvodu, které zákoník práce obsahuje.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Pane Skopečku, je ta záchrana síť, o které mluvíte, omlouvám se, skutečně pevná, skutečně ten český systém sociálního zabezpečení je připraven na tu možnost výpovědi okamžité bez udání důvodu?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Ano, myslím si, že ta česká záchranná síť je skutečně jedna z nejlepších na světě. A když spíše máme opačný problém, spíše máme problém, že peníze, výdaje na sociální funkce nebo důvody jsou často zneužívány a jsou velké a i v tomhle tom ministerstvo práce a sociálních věcí kus práce, kus práce dělá. Takže skutečně se neobávám. Dneska je ta záchranná síť skutečně funkční. A nikdo, kdo se dneska, kdo dneska zůstane bez práce, se nemusí obávat toho, že by zůstal, že by zůstal na ulici. A ve chvíli, kdyby to mělo být jediným problémem toho, aby byla schválena výpověď bez udání důvodu, která má šanci rozhýbat trh práce. A já nesouhlasím s tím, že to je něco proti zaměstnancům, my přece děláme ty změny zákoníku práce a snažíme se o větší flexibilitu trhu práce, nikoliv z důvodu nějaké jedné sociální skupiny nebo jedné zájmové skupiny, abychom jim vyšli vstříc, ale flexibilní zákoník práce přece potřebují jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci. Bez flexibilního zákoníku práce trpí samozřejmě i zaměstnanci tím, že se firmy bojí nabírat nové zaměstnance. A ve chvíli, kdy třeba máme firmu, která naopak jde nahoru a potřebovala by nové zaměstnance, je produktivnější, tak se bojí ty zaměstnance nabírat. A některé firmy často sahají i k takovým věcem, jako je švarcsystém. Takže to, že nemáme flexibilní zákoník práce, ve finále dopadá negativně nejenom na zaměstnavatele, ale i na zaměstnance, takže nedělejme z toho něco, co by znamenalo, že je to mířeno proti zájmům zaměstnanců.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

——————–
Rozumím vám, děkuji, děkuji. Obracím se na pana poslance Kohajdu. Ta regulovanost zaměstnaneckých poměrů v Česku je i podle OECD nadprůměrná, nedopadá tedy negativně právě i na zaměstnance, není třeba důsledkem právě to, že zaměstnavatelé je často zaměstnávají třeba načerno, dávají jim výplatu na ruku, nebo to, co naznačil pan poslanec Skopeček.

Michael KOHAJDA,
——————–
Víte, já si myslím, že určitě to flexibilní nastavení zákoníku práce, český trh pracovní skutečně potřebuje. A já si myslím, že skutečně i ty návrhy, které Marian Jurečka do novely zákona přinesl, jak zaznělo na začátku, ty působí flexibilně. Ale na druhou stranu já musím říct, i dnes máme přece odstupné, když dostane zaměstnanec výpověď ze zákonného důvodu, který není pro porušení jeho povinnosti, tak třeba nad 2 roky pracovního poměru dostane trojnásobek, to znamená, co tady je nabízeno, je, že by třeba dostal šestinásobek, tedy jenom o 3 platy víc, a to já si myslím, že není správná volba. A navíc musím říct, přece i dnes máme možnost…

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Je to tedy málo podle vás?

Michael KOHAJDA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/
——————–
No, určitě to je málo, protože dnes máme přece možnost skončení pracovního poměru dohodou, to znamená, i dnes může ten zaměstnavatel říct, podívej, my tady potřebujeme prostě uvolnit toto místo a já ti nabízím třeba dvanáctinásobek nebo devítinásobek, skončíme ten pracovní poměr dohodou. A pokud je to tak, jak říká kolega Skopeček, že není problém najít práci na trhu, tak si myslím, že je lepší, aby se ty dvě strany dohodly, tam třeba nabídl, zaměstnavatel nabídl devíti, dvanáctinásobek, já nevím, a ten zaměstnanec to přijal, protože ví, že může získat to zaměstnání někde jinde, to znamená, já myslím, že tady je dostatečný prostor pro smluvní dohodu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a že skutečně by se tady neměl zavádět ten jednostranný nástroj bez udání důvodu, ne pro porušení nějakého povinnosti zaměstnance, ale bez udání důvodu jen tak zaměstnanci dát výpověď. To si myslím, že ani těmi třemi platy navíc nebude vynahrazeno.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Ještě mi, prosím, pane Kohajdo, odpovězte na to, co také říkal Jan Skopeček, tedy, že si myslí, že ten český systém je připraven na výpověď bez udání důvodu, teď myslím to zabezpečení, protože často se uvádí příklad Dánska a jeho model výpovědi bez udání důvodu, protože tam mají tu tzv. flexicurity, tak může to fungovat i u nás?

Michael KOHAJDA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/
——————–
No právě, já si myslím, že když už uvádíme ten případ Dánska, tak krom A možnosti výpovědi bez udání důvodu bychom měl říct B, že ten stát se tam skutečně o toho zaměstnance postará, jednak mu doplácí nějaké peníze, dále mu poskytuje širokou možnost rekvalifikačních kurzů. A když si vezmeme třeba člověka, který dnes má 60 roků, tak tady pro něho, a dostal by takovou výpověď bez udání důvodu, tak pro něho skutečně ta síť tady není dostatečně vybudována. A ano, my bychom ji mohli vybudovat, ale stálo by to nemalé rozpočtové prostředky a ty dnes nemáme, minimálně nám je pan ministr Stanjura nenabízí do MPSV, abysme mohli takovou síť vybudovat.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Pane Skopečku, není toto právě argument? Vy jste mluvil, že sice o tom, že sice tady jdou značné sumy třeba právě na podporu v nezaměstnanosti, ale na tu aktivní politiku zaměstnanosti, na různé systémy rekvalifikací, programy zaměstnanosti jdou jenom jednotky miliard, tak není toto právě problém, nezůstanou tu potom lidi na podporách?

Jan SKOPEČEK,
——————–
Není tomu pravda. Přece v České republice máme dávky v nezaměstnanosti, přece v České republice nabízejí úřady práce rekvalifikační kurzy.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
No, ale dostatečně nezůstanou, skutečně není to právě to, že lidé zůstanou na těch dávkách?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Nezůstanou na dávkách. Podívejte se na situaci na trhu práce, dneska chybí na trhu práce zaměstnanci jak kvalifikovaní, tak nekvalifikovaní. Představa, že po schválení výpovědi bez udání důvodů nastane nějaké masivní propouštění ze strany zaměstnavatelů, je úplně absurdní a nepravdivá představa, přece máme jednu z nejnižších nezaměstnaností na světě, obecně máme velmi velký počet volných pracovních míst a problém zaměstnavatelů není to, že by chtěli propouštět lidi, problém zaměstnavatelů je ten, který je, že prostě ty lidi nemají, takže nějaká obava z toho, že by tady byl dav nebo nějaká armáda nezaměstnaných jenom kvůli tomu, že přijmeme toto opatření, je prostě lichá. A kdo dneska trošku zná trh práce, tak ví, že to není pravda, to je jedna věc. Druhá věc, když se podíváme, já mám pocit, že kolega vůbec nezná realitu na trhu práce, dneska je zaměstnavatel jednoznačně ten, který tahá za kratší konec provazu, nemá šanci téměř dát výpověď, jakékoliv soudní spory končí většinou v neprospěch zaměstnavatele. A zaměstnavatel, pokud dneska chce propustit zaměstnance, tak hledá ty důvody v zákoníku práce a často dělá naoko například reorganizaci ve svém podniku, aby ho mohl vůbec propustit. Vy jste zmiňovala parametr OECD, flexibilitu trhu práce, nicméně když se podíváme na náklady a dobu toho, jakým způsobem zaměstnavatel, jak mu trvá, nebo kolik ho stojí, aby zaměstnance vůbec propustil, tak je to jedno z nejhorších míst na světě. Ta flexibilita v tomto ohledu je v České republice skutečně nízká, ale znovu říkám, to není namířeno proti nikomu, jde jenom o to, abychom nastavili takové podmínky, kdy firmy, které mají problémy, například mohou snadno propouštět a naopak firmy, které jdou nahoru a které mají zakázky, měly šanci rychleji nabírat, a to pomůže i těm zaměstnancům. Není to žádné opatření, které jde proti nim.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Místopředseda sněmovny z ODS Jan Skopeček je naším hostem a dále pokračujeme v diskuzi také s poslancem KDU-ČSL Michaelem Kohajdou. Pane poslanče Kohajdo, jakkoliv se nezaměstnanost v České republice tedy mírně zvedla ze 3 na 4 %, tak dlouhodobě se drží na nejnižších úrovních v porovnání s ostatními zeměmi EU. Tak neukazuje to na tu praxi, o které mluvil před chvilkou Jan Skopeček, tedy, že na našem trhu práce jsou zaměstnanci bez výkonu nebo nespolehliví zaměstnanci v podstatě nepropustitelní?

Michael KOHAJDA,
——————–
Tak já jsem určitě rád, že zaměstnanost v České republice je dlouhodobě na nízkých číslech, to je dobrá věc…

moderátorka
——————–
Nezaměstnanost.

Michael KOHAJDA,
——————–
Nezaměstnanost, omlouvám se, nezaměstnanost, tak to je určitě dobrá věc, ale víte co, to jsou taková průměrná čísla, ona jsou velmi pěkná, ale já se vrátím k tomu základnímu případu. Vemte si opravdu maminku, jejíž dítě malé je často nemocné, to tak bývá, jsou nějaké vlny nemocí, nebo prostě z nějakého individuálního důvodu. A ano, pokud by to bylo tak, jak říká pan kolega Skopeček, tak ona dostane výpověď, dostane třeba tříměsíční platy, když bude v prvním roce svého zaměstnání, pokud to bude tak, jak je navrhováno, a teď co, ona může nastoupit na nějaký rekvalifikační kurz, ale jak do něho bude docházet, když to dítě má doma, nebo ano, může nastoupit ve zkušební době do nějakého nového zaměstnání, ale myslíte si, že ten zaměstnanec jí…, zaměstnavatel jí ve zkušební době ponechá, když například zase bude muset být s tím dítětem prostě doma, protože bude nemocné. Já si myslím, že právě, dokud nedořešíme právě tuto otázku těch opravdu ohrožených skupin osob, tak ano, z hlediska průměru se ten nástroj může zdát jako vítaný, ale z hlediska těch konkrétních skupin, které skutečně by to zasáhlo, tak z hlediska nich si myslím, že okamžitá výpověď je prostě nepřípustná. Takto generálně postavenou výpověď bez udání důvodu prostě skutečně za lidovce nemůžeme přijmout.

moderátorka
——————–
Mluví-li ODS, tedy i vašimi ústy, pane Skopečku, a zaznělo to, že zkrátka větší flexibilita na trhu práce je žádoucí i pro zaměstnance, tak tyhle konkrétní příklady, nevylije se takzvaně s vaničkou i dítě a dopadne to skutečně na ty ohrožené skupiny velmi fatálně.

Jan SKOPEČEK,
——————–
Je emociálně samozřejmě líbivé ukazovat takovéto případy.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Ale není to potřeba opravdu zohledňovat, zohledňovat seniory před důchodem a zohledňovat právě třeba ohrožené skupiny.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Určitě tyto skupiny chraňme, ale to je na tom státu, aby je chránil, přece nemůžeme chtít po firmě, aby měla a platila zaměstnance, který z jakýchkoliv důvodů, třeba i toho, jak jste říkala, že je maminka, která je často nemocná s dítětem…

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
To říkal pan poslanec Kohajda.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Tak nemůžeme chtít na zaměstnavateli, aby nějakým způsobem dlouhodobě platil zaměstnance, který prostě nevytváří mu nějakou pro protihodnotu, to je prostě na státu, který má nějakým způsobem takovéhoto člověka zajistit. A já znovu říkám, že máme sociální síť natolik vybavenou, že zachytí takovéto lidi. A pokud ne, tak se bavme o tom, jak tu sociální síť vylepšit, ale nemůžeme přece přenášet tyto náklady na zaměstnavatele, to bychom tu ekonomiku potápěli ještě víc a neměl by z toho nikdo nic. Znovu říkám, za mě i maminky s dětmi jsou dneska velmi žádanou pracovní silou, celá řada firem nabízí zkrácené pracovní úvazky. Spíš kolega měl na ministerstvu, které spravuje KDU-ČSL, apelovat na to, aby nedošlo před pár měsíci natolik nedobrému zpřísnění flexibilních pracovních úvazků, které právě potápí tyto skupiny, které potřebují zkrácené pracovní úvazky, flexibilní a tak, aby je nabízely firmy ve větší míře. My jsme udělali v minulém čase, před pár měsíci změnu, která byla argumentována evropskou legislativou, kde jsme velmi zpřísnili využívání, zkrácení pracovních úvazků, a to je věc, která té mamince s tím dítětem jí poškodila daleko víc, než by jí poškodila výpověď bez udání důvodů, o které se bavíme, takže v tomto smyslu ministerstvo práce a sociálních věcí příliš dobrý krok neudělalo.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Tak prosím o reakci Michaela Kohajdu, nemá se právě o tyto ohrožené skupiny spíš starat stát a případně vyztužit sociální síť a zároveň tedy, co se týká těch flexibilních úvazků, které jsou teď tak neatraktivní, že jsou skoro nepoužitelné?

Michael KOHAJDA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/
——————–
Tak za prvé já si myslím, že právě zkrácené úvazky MPSV podpořilo, je to jak u těch mladých rodičů s dětmi, tak ale i u osob, které jsou v předdůchodovém věku, tam jsou zvýhodněné odvody na pojistné, dále teď v důchodové reformě pan ministr Jurečka navrhuje, aby pracující důchodci, jejich snížené také odvody proto, aby byly výhodnější pro zaměstnavatele, aby je zaměstnával. Takže já si myslím, že tyto kroky jsou činěny. Ale já se musím vrátit k tomu, když pan ministr Stanjura jako ministr financí přišel s tímto návrhem a řekl prostě pojďme tedy lidi propouštět bez udání důvodu, tak pokud by byla pravda to, co říká pan kolega, tedy, že ten stát se má o tyto lidi postarat, tak pak pan ministr financí měl říct ano, a na tento účel já ministerstvu práce a sociálních věcí přiřknu třeba 5, 10 miliard korun a vystavíme robustní systém rekvalifikací a vystavíme robustní systém podpory těchto osob, které tímto opatřením výpovědi bez udání důvodu budou zasaženy. Ale pan ministr Stanjura řekl jenom to A, pojďme propouštět lidi, neřekl to B, dám, uvolním na to peníze, aby tady byl nějaký robustní systém, který se o ty lidi postará, to znamená, sice pan kolega Skopeček říká, zaměstnavatelé se o ně také nemají starat, má se o ně postarat stát, ale současně nezazní ze strany ODS, že by na to byly puštěny jakékoliv finanční prostředky a samozřejmě buďme reální, bez financí nejsme schopni žádný takový systém postavit, nejsou peníze.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Pane Skopečku, v podání české vlády je ten systém, který je inspirován tedy Dánskem, i podle sociologa, člena NERVu Daniela Prokopa, spíše jen flexi než flexicurity, tak pokud tedy říkáte, je tady potřeba, aby se stát postaral o ty případné ohrožené skupiny, které by nejvíc doplatily na okamžitou výpověď bez udání důvodu, je to stát, který se o ně má postarat, tak nemá ministr Stanjura uvolnit více prostředků právě na možnost aktivní politiky zaměstnanosti?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Tak za prvé, když někdo dostane výpověď, ať už z jakýchkoliv důvodů, tak prostě mu začíná běžet dávka v nezaměstnanosti, ta samozřejmě poběží automaticky, automaticky i v tuhle tu chvíli, kdyby byla, kdyby byl ten člověk vyhozen takzvaně bez udání důvodu, takže to je automatismus, a to žádný pan ministr, ani pan ministr Stanjura nemusí dávat peníze navíc, ten člověk automaticky získává nárok na tuto dávku.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Ale to jsem se právě ptala, že aby vlastně tady byl dostatek rekvalifikačních kurzů, promiňte, pane Skopečku, jenom na to jsem se ptala. To je přece velice důležité, jestli ti lidé, kteří dostanou výpověď bez udání důvodu, nebudou v té sociální síti pouze na dávkách a nebude to stát státní rozpočet peníze, aniž bysme je potom dostali zpátky na trh práce.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Ne, určitě ne. Tak já nechci, aby zůstali lidé na dávkách a naopak si přeju, aby ten systém byl motivující, ale dneska přece v tuto chvíli pan ministr práce a sociálních věcí říká, jak dělá revizi sociálního systému, jakým způsobem se tam plýtvali prostředky, je systém nebo i návrh, aby ty dávky byly sloučeny do jen několika, čili se dá očekávat, že z této změny jdou úspory, tak jestliže vytvořil pan ministr práce a sociálních věcí, nebo jak tvrdí, že vytvoří tímto systémem úspory v tom systému, no, tak to jsou přesně ty úspory, které mohou být v rámci toho resortu, v rámci ministerstva práce a sociálních věcí využity právě na tyto účely, ale znovu říkám, dávky v nezaměstnanosti existují, má na ně nárok kdokoliv, rekvalifikační kurzy úřady práce nabízejí, mají na ně nezaměstnanci nárok, dneska přece vydáváme na aktivní politiku zaměstnanosti poměrně velké peníze, přestože máme jednu z nejnižších nezaměstnaností vůbec na světě.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Právě otázka, jestli tam je dostatek právě těch financí, které proudí na tu aktivní politiku v zaměstnanosti, pánové, já se moc omlouvám, protože jsme ve finále…

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
A ve chvíli přece, znovu říkám, není tady situace taková, že by tu byly davy nezaměstnaných, protože těch zaměstnanců je prostě málo pro ty zaměstnavatele, ale i tak samozřejmě…

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuji, pane Skopečku, já se moc omlouvám, že vám do toho takhle vstupuji, ale my jsme ve finále. Já bych se potřebovala dostat ještě k té politické rovině. Obracím se na pana Kohajdu, jak vážný spor to je mezi zbytkem koalice a KDU-ČSL, protože váš předseda Marian Jurečka dokonce pohrozil odchodem z koalice, ale pokud i ostatní koaliční partneři z pětikoalice jsou pro výpověď bez udání důvodů, zatím jsme tedy říkali, že část STANu takový krok podporuje, ODS plně, TOP 09 také a Piráti připouští jednání, tak neměli by lidovci ustoupit?

Michael KOHAJDA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/
——————–
Já si za prvé nemyslím, že to byla výhrůžka odchodem z koalice, protože tohle je pouze obecný návrh, který byl, řekl bych, ze strany pana ministra Stanjury do debaty, do diskuze. A já musím upozornit na to, jak to v koaličním fungování a v koaliční smlouvě funguje, to znamená, my tady máme 5 koaličních stran a v případě, že poslaneckým návrhem či jakýmkoliv jiným se má něco měnit, tak je potřeba, aby na tom byla shoda všech 5 koaličních stran a souhlas příslušného rezortního ministra. A pan ministr Jurečka je resortním ministrem pro tuto oblast a on řekl, že s tímto souhlasit nebude, to znamená, dokud ho kolegové nepřesvědčí v rámci koalice, že je to dobrý krok, tak on ten souhlas nedá a tím pádem takový návrh nemůže v souladu s koaliční smlouvou projít.

moderátorka
——————–
Michael Kohajda. Děkuji vám velice, poslanec KDU-ČSL, moc se omlouvám, víc času nám nezbylo, ale děkuji za účast v diskusi. Na shledanou.
A mým hostem byl také Jan Skopeček, místopředseda sněmovny z ODS. I vám děkuji za argumenty. Na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.