Návrh na pomalejší růst důchodů  

ČT 24 – Události, komentáře

Paní poslankyně, vy máte podklady, kterými doplníte tyto své návrhy, tak, jak jsem je jmenoval, respektive vy jste je jmenovala, já jsem je zopakoval, tak umíte k tomu doplnit, kde se vezmou další peníze pro důchodový systém, aby toto mohlo být zakotveno? Když to doplníte, tak pan ministr říkal, že takto v zásadě jednoduché to je a mohlo by to fungovat, tak víte, kde vzít další peníze?

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
/živě Brno/ Ano, my jsme to i několikrát avizovali, jak v médiích, tak před panem ministrem, my tady dlouhodobě říkáme, že je potřeba jednoznačně posílit příjmy, důchodový účet je součástí státního rozpočtu a ty příjmy můžeme posílit například tím, že začneme pracovat s lidmi, kteří jsou na šedém trhu práce. Tam i podle agentury Manpower Group podle pana Halbrštáta ročně mizí až 300 miliard korun, dále je potřeba udělat reforma exekucí.

moderátor
——————–
Počkejte, promiňte, kam mizí 300 miliard korun?

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
/živě Brno/ No, prostě neodvádí se, prostě těch 300 miliard korun. Další je potřeba…

moderátor
——————–
Takhle, jako že nejsou standardně zaměstnání, pracují zjednodušeně načerno.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
/živě Brno/ Pracují načerno, ano.

moderátor
——————–
Už tomu rozumím.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
/živě Brno/ Je to šedý trh práce.

moderátor
——————–
Už tomu rozumím.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
/živě Brno/ Dále je potřeba udělat reforma exekucí, protože zejména u zaměstnávání lidí, kteří jsou v exekucích, tak tam podle sociologa Daniela Prokopa ročně mizí opět až 12 miliard korun, což je také opět vysoká suma. Co se týká toho dobrovolného zvýhodnění vlastně lidí, kteří zůstanou dobrovolně zaměstnáni i po dovršení důchodového věku, tak tam to máme propočítané, že naopak to přinese další příjmy prostě do státního rozpočtu, tam to může být kolem 15 miliard. Další z našich návrhů, které jsme navrhovali, je u lidí, kteří jsou nyní v předčasném důchodu, aby mohli pracovat na standardní zaměstnanecký poměr, na klasickou pracovní smlouvu, nikoliv pouze na dohody a aby si mohli vydělat například do výše 75 % minimální mzdy, tam vidíme také jasné další příjmy. Takže já jsem tady vyjmenovala několik částek, příjmy se dají, příjmy se dají najít, je to samozřejmě reálné, je to možné, ale je potřeba udělat i v tomto širší důchodovou reformu.

moderátor
——————–
Tak, pane ministře, tady jste dostal, jestli jsem to rychle sečetl, dobře, 327 miliard ročně.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já, určitě můžeme si tu debatu dát i v této tématice. Já jenom trošku budu ta čísla zasazovat.

moderátor
——————–
No ne, tak to jsou konkrétní příjmy.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Dívejte, já je zasadím trošku do reality. To, co dneska opravdu podle kvalifikovaných odhadů ztrácíme v rámci, řekněme, šedého trhu práce nebo legálního zaměstnávání je částka kolem 40 miliard nebo do 40 miliard, tedy výrazně nižší, než říká paní kolegyně, když se podíváme i na ty ostatní možné zdroje příjmů, to znamená, i když podpořím ty pracující důchodce tím návrhem, který jsem tady zmiňoval, tak my očekáváme, že to reálně může být příjem do státního rozpočtu navíc někde kolem pěti miliard korun, to znamená, já bych spíše jako.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Už po odečtení, toho výpadku, že nebudou platit to sociální.

Marian JUREČKA,
——————–
Ano, ano. Ten tedy bude zhruba kolem čtyř miliard korun, takže buďme jako hodně realističtí v tom, jaké ty příjmy fakt jako reálně mohou být, a pak si dovolím druhou důležitou poznámku, my tak, jak jste tady ukazovali ten graf, jak bude ta populace stárnout a bude narůstat ten počet lidí v důchodu, tak my s tím budeme mít opravdu velké nárůsty nákladů na zdravotní a sociální systém, to ten stát bude muset začít výrazně více financovat než doposud, ten počet lidí opravdu výrazně naroste, budeme potřebovat opravdu infrastrukturu, budeme potřebovat kapacitní, pobytové, terénní služby, denní, týdenní stacionáře atd. a to vlastně vůbec dneska v těch strategiích není zmiňováno, my na tom pracujeme, abychom toto také byli schopni kvantifikovat s ministerstvem zdravotnictví a s panem prof. Duškem, ale to jsou další výdaje, o kterých zatím my vůbec nevedeme tu debatu a já jenom říkám, budou tyto výdaje ročně navíc, třeba klidně ve výši 100, 150, 200 miliard korun. Uvědomte si jenom, že za posledních sedm let se nám objem peněz ve zdravotním systému pojištění zdvojnásobil z 250 na 500 miliard korun. Ta populace nejenom, že nám stárne, ale některé typy onemocnění přicházejí dříve, ta péče nákladnější, delší. To jsou ještě další výdaje, který na ten státní rozpočet přijdou v budoucnu a budeme je muset také zvládnout. To znamená nemysleme si, že teď vyřešíme důchodovou reformu a budou tady ještě nějaké drobné příjmy navíc a že máme jako opravdu jako všechno vyřešeno, nemáme ani náhodou, tuto společnost budu čekat ještě jako velké výzvy.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Paní poslankyně, tak když už jste, lidově řečeno, vytáhla tu důchodovou reformu do celostátního rozpočtu, což tak samozřejmě je, tak tady budou ty další výdaje zdravotní, sociální atd., tak je potřeba i s tímto počítat a v tu chvíli ta vaše čísla vypadají jinak?

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–

/živě Brno/ Tak já dodám ještě jedno číslo, 110 miliard korun, to jsou daňové nedoplatky, je to podle NKÚ za rok 2022, takže samozřejmě, pokud tady bude lepší výběr daní, tak tady máme další příjmy. Ano, samozřejmě s tím, že vlastně lidé jsou třeba v důchodovém věku, tak je tam potřeba péče, je tam potřeba se o ně postarat, pokud nemají bližší rodinu, jsou potřeba místa v domovech pro seniory, pečovatelská služba, ano, jsou to samozřejmě další výdaje a je potřeba se i na toto nachystat a v souvislosti i s tím, co tady říká pan ministr práce, že chtějí zvyšovat věk odchodu do důchodu, tak mě by možná i zajímalo ten parametr, pokud mají vypočítaný, když ti lidé budou pracovat i po šedesátém pátém roce, tak jaké mají napočítané výdaje na to, když ti lidé budou odcházet čím dál víc do předčasného důchodu, do invalidních důchodů, budou více na nemocenské, protože nebudou schopni to zvládat. My jsme přece průmyslová země a po pětašedesátém roku jsou tady zdravotní potíže a podobně, takže já si to vůbec nedovedu představit, že by něco takového vůbec mohlo fungovat a jestli to ten stát nakonec nevyjde ještě dráž, to je potřeba si tady uvědomit a říct, protože tento návrh kritizovali i odborníci z ministerstva zdravotnictví.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ještě než se obrátím na pana ministra, paní poslankyně. Krásně jsme vklouzli do věku pro odchod do důchodu, samozřejmě jsem se tomu chtěl věnovat, ty vaše zdroje příjmů, tak, jak jste je popisovala, ty pokryjí podle vašich odhadů i toto, to znamená zastropování na 65 letech. Věk odchodu do důchodu. Nejenom ta vylepšení, která jste předtím navrhovala, i na to by ty peníze stačily?

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
/živě Brno/ Tak ano, a je potřeba samozřejmě hledat i další příjmy, je potřeba, aby inflace se dořešila na nízkých číslech a je potřeba samozřejmě pracovat i na tom, aby se rodili noví plátci do důchodového systému, takže je potřeba zapracovat i na prorodinné politice do budoucna, protože pokud tady nebudeme mít dostatek plátců, tak potom skutečně nebude průběžný důchodový systém, ten první pilíř udržitelný, takže je potřeba tady na maximum dělat pro rodinná opatření, ale tak, jak je vidíme, tak ty pro rodinná opatření z hlediska této vlády jsou například to, že zrušili slevu na manžela, manželku, zrušili slevu na školkovném a podobně, rodičovský příspěvek přidali pouze nově narozeným dětem, od tohoto roku, ale už se zcela vykašlali na lidi, na rodiče malých dětí, kteří se vlastně tady trápili tou vysokou inflací a zdražování všeho, takže to je potřeba si uvědomit a říct, že toto jsou naprosto anti rodinná opatření místo těch prorodinných opatření, které tady jsou, ti lidé nemají dneska kde bydlet, mladí, takže se bojí prostě pořídit si dítě, zdali ho uživí. Tohle jsou přece ty obavy těch lidí, které by tady vláda měla řešit a vlastně uklidnit je, že je to potřeba, a to vláda vůbec nedělá, naopak zhoršuje podmínky pro život mladým lidem.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ano, jenom drobné doplnění, ten rodičovský příspěvek, kdyby nebyl jenom pro nově narozené děti letos, ale i pro všechny stávající děti do příslušného věku, ten by jak pomohl té budoucí porodnosti.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
/živě Brno/ No, tak pomohl by jim minimálně v tom, že by měli jistotu tady ve stát, že pokud se něco zvyšuje, tak se to zvyšuje skutečně všem, i těm, co byli nejvíce zasaženi vlastně tou vysokou inflací, kdy docházelo k veškerému zdražování. Je to naprosto spravedlivý krok, který prostě měl tak být učiněn.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pane ministře, tak teď ta první záležitost, ta analýza. Když lidi budou pracovat přes 65 let, nebude to nakonec dražší pro stát?

Marian JUREČKA,
Podívejte, když vezmu člověka, který se narodil v roce 1970, tak za dobu jeho života se průměrná doba dožití české společnosti prodloužila o 10 let. Musíme si uvědomit, že přicházíme výrazně později také na trh práce. My studujeme prostě déle, než studovali naši prarodiče, naši rodiče, před 30 lety polovina populace do 20 let pracovala, dneska je to zhruba 7 %, takže nám se posunuje i to, jak a kdy přicházíme na ten, na ten trh práce, zároveň se nám mění i ta náročnost toho pracovního prostředí, nepracujeme v provozech, které byly tak náročné jako za našich dědů nebo našich otců. Ta technologická úroveň se posunuje kupředu, a to všechno je potřeba jako zvážit při tom, když pracujeme s tou hranicí věku odchodu do důchodu, je fakt rozdíl, jestliže naši rodiče třeba přicházeli pracovat v 17 letech, dneska končí člověk ve 25, 26, 27 letech a teprve přichází na trh práce, my to vidíme i v datech, ta doba strávená na pracovní trhu, ta doba pojistná se nám začíná pomaličku zkracovat, takže je nutné všechno toto promítnout a uvědomit si, že když posuneme o pár měsíců tu hranici věku odchodu do důchodu, tak je to něco, s čím umíme pracovat a…

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ale je to.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Počkejte, já to dopovím a počítáme tam s tím, že máme ty náročné pozice. Ty budou moci odcházet až o pět let dříve a bude tam pořád možnost odcházet až o tři roky dříve do předčasného důchodu a pak jsou tady ještě předdůchody navázané na třetí pilíř.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Dobře, ale…

Marian JUREČKA,
——————–
Lidé budou moci případně využít ještě této možnosti. Takže já jenom chci říct. Vývoj průměrného důchodu (v Kč), /Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí/rok 2018: 12 418; rok 2019: 13 468; rok 2020: 14 479; rok 2021: 15 425; rok 2022: 18 061; rok 2023: 20 300; rok 2024: 20 700.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
… úplně přesně, ale nereagujete na to, co říkala paní poslankyně, říkala. Když se bude pracovat přes 65, tak to ty lidi daleko víc zatíží, i když začali pracovat později, nebudou přicházet nemoci dřív? Nebude ta zhoršená kvalita života natolik výrazná, že to nakonec stát bude stát víc?

Marian JUREČKA,
——————–
Ne, ne, ne, i WHO, Světová zdravotnická organizace vlastně ukazuje, že i ta data o tom, o té době dožití ve zdraví plus minus korelují to, jak se nám posunuje i ta doba dožití, ano, ta hodnota, doba dožití ve zdraví je vždycky pozadu za tou průměrnou dobou dožití, to je logické, navíc je to do určité míry i subjektivní hodnocení těch lidí, ale pro nás je cílem, aby když o několik, a bavíme se o několika měsících, jako opravdu, když se budeme bavit třeba o ročníku narození 1972, tak je to posun o sedm měsíců a pořád ten člověk bude mít tu možnost odcházet dříve, když bude chtít do toho předčasného, ale mezitím ten člověk taky začal pracovat výrazně později než ten třeba jeho rodič. A dovolte mi ještě poznámku. Důchodová reforma právě poprvé historicky nastavuje podporu rodičů, podporu a ocenění porodnosti, včetně toho, že oceňuje i péči o osobu blízkou, to znamená, jsou tam silná prodemografická a prodinná opatření a naše vláda udělala celou řadu kroků, aby pomohla lidem, mladým rodičům, rodinám slaďovat lépe ten rodinný, osobní a pracovní život, flexibilnější čerpání rodičáků i jeho zvýšení, budování kapacit předškolních míst, podpora částečně zkrácených úvazků pro rodiče od děti. To je opravdu jako posun, který tady 10, 15 let nebyl a na který se dlouho čekalo. A jenom připomenu, nezrušili jsme ani slevu na poplatníka, ani slevu na manželku, ta zůstává, pokud ta manželka pečuje o dítě do tří let věku.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Na základě čeho tvrdíte, že když zavádíte ty společné vyměřovací základy, případně fiktivní vyměřovací základy, jeden je, že partneři dají peníze na jednu hromadu, z toho se vypočítá stejný důchod pro oba, anebo ten fiktivní základ, že se bude počítat, jako by ten člověk bral průměrný příjem, i když nebere nic, z čeho vycházíte, že tohle lidi přiměje k tomu, že si řeknou, tak fajn, tak já budu mít dítě.

Marian JUREČKA,
——————–
Takhle.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Mladý člověk, že si to řekne tohle.

Marian JUREČKA,
——————–
Takhle, řekněme si, jak funguje dosavadní důchodový systém ještě dva roky zpětně dokud nebylo zavedeno výchovné. Desítky let fungoval tak, že jediné, co ten stát v tom systému oceňoval bylo, jak vyděláváte, kolik vyděláváte a jak dlouho, vůbec se ten důchodový systém nezabýval tím, jestli jste vychoval toho plátce, toho budoucího plátce.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Já tomu rozumím. Já se ptám na to…

Marian JUREČKA,
——————–
A v zásadě, počkejte, a v zásadě.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
…přivede lidi k tomu, že budou mít děti?

Marian JUREČKA,
——————–
A v zásadě to znamenalo, že tu dobu, kterou trávíte na mateřské, rodičovské, tak víte, že vás ten systém potrestá, že vás znevýhodní, trvale, trvale sníží vaše příjmy. Po zbytek života. Tuto bariéru odstraňujeme. Teď říkáme těm maminkám, my si vážíme toho, že o ty děti pečujete, my vám to oceníme minimálně hodnotou průměrné mzdy v tom daném roce a odvodem z ní, nebo pokud jste předtím a potom nebo v průběhu vydělávali víc, tak tím, co je pro vás výhodnější, to je jako safra velká změna, která tady jako 30, 40, desítky let nikdy nebyla.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Tak paní poslankyně.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Je to jeden z posunů, který tady máme a samozřejmě, já také pracuji i na tom, a to je, víte Moc dobře, vy jste pamětník, že třeba slevy na děti a odstupňování té výše slevy podle počtu dětí a odstropování toho daňového bonusu, tak to je čistě lidovecká politika, kterou jsme do daňového systému České republiky přinesli my jako lidovci a minulý týden jsem zvedl to téma, řekl jsem, já chci zvýšit slevy na děti, chci takto efektivně podpořit pracující rodiče, legálně pracující rodiče.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Tak to byla vaše reakce na tu pro rodinnou politiku, kterou předtím paní poslankyně říkala, ale od paní poslankyně teď poprosím tu reakci na tu první část toho mini, dvojí tématu, teď bych řekl, začínáme pracovat později, respektive mladí začínají pracovat později, nejsou tedy v těch 65 tak unavení, technologie se zlepšují atd., tudíž je možno pracovat déle, to neplatí?

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, /SPD/
——————–
/živě Brno/ Ne, já si myslím, že to, že někdo začíná pracovat později, vůbec neznamená, že si neodpracuje to, co si odpracovat má, vždyť pořád tam zůstává ta podmínka, aby někdo mohl odejít do důchodu, že musí mít odpracováno 35 let.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Jestli to je vůbec možné, je vůbec možné pracovat po těch 65, aniž by to mělo další náklady pro stát? To byla ta vaše výhrada a na to pan ministr říká, no, začínáme pracovat později, nepracujeme od 17, nejsme tak unaveni.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, /SPD/
——————–
/živě Brno/ Já s ním nemůžu souhlasit, samozřejmě prostě ten výkon práce jako tady v České republice je enormní, například ve srovnání s Německem, tady i podle odborů vlastně odpracujeme více let než právě Němci nebo Holanďané, takže to je prostě realita. Je potřeba si uvědomit, že lidé často tady pracují přesčasy, aby měli dobré výdělky, ze kterých by dokázali přežít, takže já si myslím, že takto to úplně není a ti lidé opravdu po pětašedesátce pracovat nebudou moct a se zvyšováním věku odchodu do důchodu nemůžeme nikdy souhlasit a je potřeba tady zohlednit délku dožití ve zdraví, která jak u mužů, tak u žen je pod 65 lety.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Jednu větu reakce prosím.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jenom rychlá reakce. Německo hranice odchodu věku do důchodu 65–67 let, platná právní úprava.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Paní poslankyně, pane ministře, děkuji za tuto debatu. Určitě se k ní ještě vrátíme.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.