Vyšší platby za sociální služby  

ilustrační foto: Fred W. Baker III / Flickr.com

ČT 1 – Události

Poskytování některých sociálních služeb by mohlo od léta podražit, třeba těch pečovatelských v domácím prostředí. Ministerstvo práce s tím počítá kvůli navyšování příspěvku na péči. Naposledy se zvyšovaly na maximální možné platby od ledna. Hlavně u domovů pro seniory.

Klientům tu pomáhají, s čím je potřeba. Třeba Helena Sobotková chce i tak zůstat co nejvíce samostatná. V jednom z pražských domovů pro seniory žije zhruba sedm let.

Helena Sobotková, klientka
——————–
Si nemůžu nic stěžovat, ale já se v první řadě snažím všechno si udělat sama.

redaktorka ČT
——————–
Pokoj tu má jen pro sebe, ráda navštěvuje společné aktivity, jak říká, celý den má co dělat, že se tu zdražuje, chápe.Jídlo a ubytování tu teď seniory denně stojí podle typu pokoje nebo diety od 540 do 560 Kč. To je zároveň od Nového roku v pobytových zařízeních i současné maximum. Zároveň platí, že klientům vždy musí zůstat 15 % z jejich příjmů.

Eva Kalhousová, ředitelka, Domov pro seniory Elišky Purkyňové
——————–
My se většinou domlouváme s rodinami, jestli se dobře pamatuju, tak je to asi 16 rodin a jedna je problematická, která nechce platit.

, redaktorka ČT
——————–
Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb letos využilo možnosti zvýšit ceny přes 90 % pobytových zařízení, některé už od ledna, jiné třeba až od dubna.

Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb
——————–
V případě stravy je to dostatečné, protože tam to tedy kryje náklady na výrobu té celodenní stravy, na ty potraviny, v případě ubytování to dlouhodobě není dostatečné.

, redaktorka ČT
——————–
Proto chtějí zástupci asociace s ministerstvem jednat o dalším možném navyšování od příštího roku. Šéf resortu se změnami počítá ještě letos. A to jak v pobytových službách, tak v těch ambulantních a terénních.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Za tu hodinovou péči, případně za služby spojené se stravováním nebo tzv. hotelové služby. Ještě uvidíme, jak dopadne mezirezortní připomínkové řízení a jeho vypořádání.

, redaktorka ČT
——————–
Argumentuje i zvyšováním příspěvku na péči. Zástupci koalice chtějí počkat na detailnější zdůvodnění. Opozice se změnou nesouhlasí.

Aleš JUCHELKA, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Já tomu nerozumím. Obzvláště v kontextu toho, že nebyl navýšen první stupeň příspěvku na péči.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Ve druhém stupni se zvýšil u dospělých osob pouze o směšných 500 Kč. A ten propastný rozdíl mezi druhým, třetím stupněm je tam opravdu obrovský.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Chceme vědět tu analýzu, na základě čeho a jak vysoké to navýšení bude.

redaktorka ČT
——————–
I nadále pak má platit, že stanovené částky budou pouze nejvyšší možné, poskytovatelé mohou nechat úhrady nižší.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.