Nedostatek účetních může dát šanci seniorům

ilustrační foto: photoXpress

ČT24

Teď se pojďme podívat na příběhy pracujících seniorů. V Česku si jich vedle penze přivydělává zhruba půl milionu. Plánované změny by se podle ministerstva dotkly víc než poloviny z nich.

Jiří Baroch je lékař s šedesátiletou praxí. Do této ordinace teď dochází jednou týdně. Měnit na tom nic neplánuje. Pracovat chce, dokud to půjde.

Jiří Baroch, praktický lékař, Praha 6
——————–
Když někdo přijde ve třetí generaci za mnou, že jo, tak to člověka tady tak hezky hřeje, dá se říct. A ono to má taky velkou výhodu, protože člověk si pamatuje tu rodinu anamnézu.

, redaktorka ČT
——————–
Práci vnímá i jako příjemný přivýdělek. Finanční motivace pro něj ale není na prvním místě. Stejně to má i Jiří Čingl.
Na jedné ze základních škol pomáhá s výdejem jídla. Teď v omezených podmínkách, bez jídelny a kuchyně. Nastoupil před šesti lety na výpomoc.

Jiří Čingl, kuchař, ZŠ Pod Žvahovem
——————–
Ta pomoc se tak protáhla, protože nejsou prostě lidi, nejsou náhrady žádný. Takže jsem tady zůstal do těch 72 let.

Roman Fojta, moderátor
——————–
/výpadek/ přidá Kamil Mahovský, generální manažer a zakladatel personální agentury mBlue. Dobrý večer.
Tak řeší se zvyšování věku pro odchod do důchodu. Jaký je na trhu práce zájem o starší ročníky?

Kamil Mahovský, generální manažer a zakladatel personální agentury mBlue
——————–
Zájem je velmi limitovaný. Z naší zkušenosti s našima klientama můžu říct, že je tam snaha se staršíma lidma pracovat. Ale do budoucna i vzhledem k tomu, o čem se teďko mluví a jakým způsobem, tak si myslím, že ty rezervy tam máme jako manažeři. Firmy mají rezervy v tom, aby líp uměly využít starší zaměstnance.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Proč to neumí, proč je ten zájem limitovaný?

Kamil Mahovský, generální manažer a zakladatel personální agentury mBlue
——————–
Tak každý ten věk má určitý specifika. Já bych možná to vzal z druhý strany. Hodně se taky mluví nebo ne zrovna teďko, ale obecně o generaci Z, který s sebou přináší určitý specifika. Je tam, je to hodně o work live balanc. A ty firmy ze začátku z toho byly relativně překvapený, jakým způsobem k tomu mladí lidi přistupují, k tý práci. Dneska už to berou jako samozřejmost. A vědí, že se podle toho musí zařídit. A ta mladá generace je perspektivní. Takže tam ty snahy cítíme, že jsou silnější, že to umění pracovat s mladými lidmi, je poměrně na slušný úrovni. I když se to furt musí zlepšovat. No, a to samý si myslím, že nás čeká i s tou starší generací, protože jestliže populace stárne, tak je logický, že budeme muset dýl pracovat.

moderátor
——————–
No, jak tedy firmy uvažují právě o té starší generaci? Kde vidí její výhody, kde vidí její nevýhody?

Kamil Mahovský, generální manažer a zakladatel personální agentury mBlue
——————–
Mají strach z toho, že ta starší generace nebude dostatečně dynamická, což samozřejmě do určitý míry může být pravda. Na druhou stranu ty starší lidi dokážou, pokud k tomu přistupují správně, využít svoje zkušenosti. Takže ve finále je to otázka prostě nastavit ty podmínky takovým způsobem, aby se to přizpůsobilo těm možnostem.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Když to vezmu obráceně, jaký je naopak zájem lidí, kteří jsou v důchodovém věku pracovat?

Kamil Mahovský,
——————–
To je dobrá otázka, ta s tím určitě úzce souvisí. A to já říkám to, že zaměstnavatelé nechtějí moc nabírat starší lidi, to je tak nějak všeobecně známo. Ale to, že ty zaměstnanci si musí taky uvědomit, že musí proto něco udělat, aby byli zaměstnavatelný. To znamená, musí ukázat dostatečný sebevědomí, dostatečnou kuráž a určitou míru flexibility v rámci svých možností tak, aby prostě je ty zaměstnavatelé zaměstnali.

Roman Fojta, moderátor
——————–
V jakých oborech nejčastěji nacházejí uplatnění lidé, řekněme, v té věkové kategorii 60 plus?

Kamil Mahovský, generální manažer a zakladatel personální agentury mBlue
——————–
Tak samozřejmě v těch nedělnických profesích je to celkem jednodušší. My sami v mBlue zaměstnáváme několik lidí přes 60. A na druhou stranu je to docela zábavný. Jako prostě mít tam to rozmezí od těch dvacetiletých až po ty šedesátiletý. Ten pracovní kolektiv potom má jako takovou zdravou atmosféru. Takže já za sebe a za mBlue bych to určitě doporučil, aby ty starší zaměstnance, přimluvil bych se za ně, aby byli zaměstnávaný.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Vy jste říkal, že i právě tady tihle starší uchazeči o práci musejí udělat něco proto, aby byli atraktivní pro ty zaměstnavatele. Jaká je ta vaše zkušenost? Jak moc jsou schopní, nebo ochotní se třeba i rekvalifikovat, nabírat nové zkušenosti, školit se a tak dál?

Kamil Mahovský, generální manažer a zakladatel personální agentury mBlue
——————–
Ta rekvalifikace, to už je také jako extrémnější pohled. Já bych spíš se zaměřil na to, využít právě ty zkušenosti z toho danýho oboru, toho staršího zaměstnance. To si myslím, že by měla být ta cesta jako prioritní.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Firmy říkají, že mají problém najít vhodné lidi. Počet uchazečů o práci je podle statistik už několik měsíců přitom vyšší než počet volných míst. Proč se tedy nepotkává nabídka s poptávkou?

Kamil Mahovský, generální manažer a zakladatel personální agentury mBlue
——————–
No, to je další dobrej aspekt. To jste okomentoval dobře. To je další důvod, proč vlastně se snažit ty starší zaměstnance zaměstnat, protože jestliže nezaměstnanost, je jaká je, tak využít jakoukoliv pracovní sílu, si myslím, že je nabíledni a měli bysme se o to snažit.

, moderátor
——————–
Když bychom to vzali obecně, po kom je dnes na trhu práce největší sháňka, a kdo má naopak problém práci najít?

Kamil Mahovský,
——————–
Tak tradičně asi je to skloňovaný už dlouho. IT obory je největší poptávka. Ale ta poptávka přerostla samozřejmě už i do jiných oborů. Dneska taková běžná profese účetní, tak tam je taky velký nedostatek. Takže z tohohle toho pohledu celkově ta situace na trhu práce není úplně jednoduchá pro ty zaměstnavatele, protože najít kvalitní zaměstnance, je velmi těžký. A kdo si dokáže poradit s těma staršíma zaměstnancema, myslím si, že může velmi benefitovat.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Mimochodem, jak jsou zaměstnavatelé schopni, ochotni vyjít vstříc třeba starším zaměstnancům, kteří mají zdravotní potíže a jsou třeba častěji nemocní?

Kamil Mahovský,
——————–
No, tak samozřejmě tohle potom, pokavaď to tam nastane, tak ten problém se násobí a je potřeba o to víc umět pracovat s těma staršíma zaměstnancema. A je to i apel jako na nás jako na společnost, abysme se snažili i zdravě žít, abysme tu výkonnost si udržovali. Nejenom kvůli tomu, že, abysme chodili do práce, ale i kvůli sami sobě, abysme naplnili svůj život i v tom starším věku.

moderátor
——————–
Říká generální manažer a zakladatel personální agentury mBblue Kamil Mahovský. Děkuju, že jste přišel, hezký večer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.