Spor o projednávání důchodové reformy  

Olga RICHTEROVÁ

ČT 24 – 90′ ČT24

V úterý by vláda měla schvalovat návrh chystané důchodové reformy.
Nabídneme politickou debatu, hosty ve vysílání jsou Olga Richterová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně poslaneckého klubu Pirátů, dobrý večer vám přeju.

A za opozici je naším hostem Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO a také člen výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, i vám přeju dobrý večer.

moderátor
——————–
Pane Juchelko, začnu s vámi, vy jste k vládnímu návrhu reformy penzí kritičtí, vlastní ucelený návrh jste ale nepředložili, a to navzdory tomu, že jste byli za posledních 10 let ve dvou vládách a obě měly penzijní reformu v programu, přičemž ta druhá, kde jste byli dominantní stranou, to měla jako hlavní strategickou prioritu. Proč jste tedy za těch posledních 10 let nepředložili žádnou reformu penzí?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Ona vznikla komise pro spravedlivé důchody, kterou vedla paní kolegyně Maláčová v té minulé vládě, protože ČSSD, která byla koaličním partnerem hnutí ANO, tak mělo v gesci ministerstvo práce a sociálních věcí, sama tato vládní koalice i ústy pana ministra Jurečky říká, že právě na to, co odpracovala ta minulá vláda, navazuje v těch některých parametrech a v těch některých krocích, takže tady toto pravda není. Za druhé, my jsme samozřejmě udělali celou řadu různých změn, například jsme zvýšili z jedné třetiny reálných mezd a o inflaci řádné valorizace a ten vzoreček na 1/2 reálných mezd a o inflaci. Naopak tato vláda to asi před rokem vrátila zpátky, což bylo i předmětem toho sporu.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Promiňte, nejsem si jistý, jestli jsme si rozuměli. Já jsem mluvil o reformě penzí, vy tady vyjmenováváte poměrně dílčí opatření. Čili já mluvím opravdu o velké reformě penzí. Ano, víme, že tady byly různé důchodové komise. Nicméně vy jste byli ve vládě od roku 2014, neměli jste se posunout, řekněme, v reformě penzí výrazněji dál?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Tak rozhodně jsme se posunuli, jak říkám ještě jednou, my jsme měli před schválením samozřejmě v rámci komise pro spravedlivé důchody některé parametry, bohužel tam jsme se koaličně nedohodli na tom, na tom sporu ohledně příjmů, což je v tuto chvíli taktéž ten spor mezi vládou a opozicí, poněvadž v celém tom kontextu té důchodové reformy tzv. chybí příjmy. Pokud budeme sekat jenom na straně výdajů, to je opravdu jenom parametrická změna, nejsou to, není to žádná důchodová reforma. A promiňte, posledních 30 let tady vládli i ti, kteří byli v KDU-ČSL třeba v několika vládách, naposledy třeba taktéž s námi a taktéž de facto nic uceleného a komplexního nepředložili a nic uceleného a komplexního není předloženo ani v tuto chvíli, protože tam pořád prostě nemáme vyřešeny příjmy do toho průběžného důchodového systému, naopak pořád řežeme jenom ty výdaje, což takhle můžeme dělat až donekonečna, poněvadž ta demografická křivka hovoří jasně, my v tuto chvíli vidíme, že máme za posledních 30 let nejméně dětí, možná, že za rok 2024 se dočkáme stoletého minima narozených dětí v České republice. A to je velmi klíčový faktor právě v celém tom průběžném systému. Proto je důležité hledat i další příjmy do toho důchodového systému jako takového.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Paní Richterová, co na to říkáte? Měla by vláda hledat i na té příjmové stránce?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně PSP ČR /Piráti/
——————–
Co se týče té celé důchodové reformy, tak jenom dovolte mi zareagovat na ten dlouhý proslov pana Juchelky teď. Dozvěděli jsme se, že tedy osm let bylo hnutí ANO u vlády, neprosadili vůbec nic. V přímo klíčových heslech hnutí ANO, když do té vlády šlo, a to jak 2014, tak 2017 na ta dva volební období bylo, že důchodová reforma je nezbytně potřeba. A teď zase nemáme ani jediný konkrétní výraz, jediné konkrétní vyjádření, co by hnutí ANO chtělo jinak. My jsme se rozhodli tu odpovědnost na sebe vzít, protože jde o budoucnost dnešních třicátníků, čtyřicátníků, aby i právě kvůli té klesající porodnosti, což se ale ví dlouho, že takový ten trend bude, proč? Protože po silných ročnících tzv. Husákových dětí prostě přicházejí demograficky slabší ročníky. Ten propad byl předpovídaný, nebyl předpovídaný tak silný, jako je nyní, ale byl předpovídaný. A z toho důvodu i v těch minulých osm let hnutí ANO vědělo, že je důchodová reforma potřeba, mluvilo nahlas o věcech, jako je třeba postupné, postupné povlovné narůstání toho věku. Ale neudělali vůbec nic. A teďka kvůli budoucnosti té celé země, těch několik věcí, které můžou pomoci tomu, abychom to jako země zvládli, to, že budou dva pracující na jednoho seniora, máme ten průběžný systém, jak zaznělo. To znamená, že co se do něj v tom daném roce zaplatí na sociálních odvodech, na odvodech, na pojistném, tak to do něj také ten stát má peníze vložit. Takže na důchody vždy bude, ale je potřeba řešit, aby to dnešní třicátníci a čtyřicátníci, to, co oni dnes svou prací platí, také dostali. Proto tu mírnou reformu děláme, která zachovává růst důchodů o inflaci, kompletně zachovává růst o tu třetinu reálných mezd, jak to bylo celé roky, ale maličko snižuje ten procentní nárůst průběhu let. Způsobem, který umožní udržitelnost, stále zaručí férové důchody pro ty budoucí generace a současných seniorů se vůbec nedotkne, to je ten náš princip. Jestli tomu hnutí ANO neříká reforma, my tomu říkáme záchrana budoucnosti toho, aby ten důchodový systém do budoucna byl uplatitelný, až budou dva pracující na jednoho seniora, ať ukáže svůj recept. Dokud neukážete, pane Juchelko, svůj recept, tak jenom závidíte, že my jsme to řešení přinesli, tak ho budete pomlouvat.

, moderátor
——————–
Pane Juchelko, ten poslední vývoj je takový, že vy odmítáte s vládou jednat o reformě penzí i dalších strategických otázkách. Jaký vzkaz tím vysíláte voličům? Není to rezignace na řešení krizových nebo zásadních otázek této země?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Ještě než odpovím, tak malá reakce na ctěnou kolegyni Olgu Richterovou. Tam samozřejmě ta udržitelnost, pokud se bude týkat jenom těch výdajů, tak nebude do budoucna, tam se musí řešit příjmy, protože pokud budou dva pracující na jednoho důchodce, tak ten schodek bude samozřejmě čím dál tím větší, pokud nebudete osekávat ty příjmy tak, jako je osekáváte v tuto chvíli a teď budou se osekávat neustále, protože Olga Richterová se za 20 let, pokud bude v politice, podívá za sebe a řekne, no, tak zase se nám nerodí děti, tak zase musíme někde, aby ten systém byl, a to jsou právě takové ty lživé prázdné floskule, parametry udržitelný a životaschopný, tak zase budeme muset sekat na té výdajové stránce. Co se týká té komunikace samotné, tak my samozřejmě komunikujeme s vládou ohledně důchodové, tzv. důchodové reformy už od prvopočátku tím, že dáváme do sněmovny pozměňovací návrhy jak u první, tak u druhé vlny a budeme tak činit i u té třetí. U té první vlny nebyl akceptován žádný náš pozměňovací návrh, u sešněrování předčasných důchodů taktéž nebyl akceptován žádný náš pozměňovací návrh. No a předpokládáme, že ani u těch náročných profesí nebude akceptován, poněvadž slovy nejen pana premiéra, ale také pana třeba ministra financí, i pana ministra práce a sociálních věcí si prosadí ty parametry změn tak, jak oni chtějí bez toho, aby s námi diskutovali. My jsme byli dvakrát na schůzce s panem prezidentem, my jsme mu vždycky vysvětlili samozřejmě naše argumenty ohledně třeba změny mimořádných valorizací.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Promiňte, já vás přeruším, tohle, k tomu se ještě dostaneme, mě teď zajímá krátká reakce paní poslankyně Richterové a k těm jednáním u prezidenta já se určitě chci dostat.

Olga RICHTEROVÁ, /Piráti/
——————–
Je přece podstatné, že v průběhu příprav té důchodové reformy jste, pane Juchelko, byli zváni k interním konzultacím, aby pan ministr Jurečka, ano, bylo tam 10 schůzek s opozicí, zvlášť s SPD, zvlášť s vámi, protože prostě to je přece hrozně podstatné, abychom se shodli na tom, jak zajistit důstojné důchody pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky. A bohužel postupně se začalo ukazovat, že vy to jednání prostě nechcete vést k nějaké shodě alespoň částečné, alespoň na něčem. Pak jste i odřekli ty poslední schůzky a teď jste úplně stejně po jedné schůzce popřeli to, co na ní zaznělo a pak jste už nepřišli na druhou. Já bych hrozně ráda, abychom na téhle klíčové výzvě, která se patrně už nebude týkat politické reality ani jednoho z nás, ale bude se týkat našich dětí a téhle země jako celku, abychom se na ní prostě dokázali dohodnout, ale k dohodě jsou potřeba dva.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Pane poslanče Juchelko, vy tedy odmítáte další zprostředkující jednání u prezidenta republiky? Celý týden sledujeme dohadování okolo toho, o čem se jednalo na Pražském hradě na té první schůzce 28. března. Vy jste na tom jednání byl. V bodě zápisu, proti kterému se hnutí ANO vymezuje, stojí. Teď s dovolením odcituju, zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. Nicméně nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení. V závorce tzv. nekonečný princip. Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období. Konec citace. Čili ten zápis je podle vás chybný, nebo nepřesný, nebo naopak vy jste po tom jednání změnili názor?

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Ne, ne, ten zápis je nepřesný, my jsme nezměnili žádný názor. Já říkám dva roky v kuse, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu ve stovkách hrůzných mediálních výstupů. A je opravdu velmi naivní se domýšlet, že pokud budu čtvrt hodiny sedět s někým, byť i s panem prezidentem České republiky, že mě během čtvrt hodiny přesvědčí o tom opaku, to, co říkám dva roky. To za prvé. Za druhé je potřeba říkat i to B, pane Fojto. My jsme ten zápis asi šest hodin poté, co nám za pět dnů až po tom 28. březnu přišel do mailu, tak my jsme požádali Hrad, aby opravil právě tady tento bod, který jste citoval, že tak to není, a že s ostatními body problém nemáme. Což se nestalo. Takže takhle došlo k té dezinterpretaci. A nestalo se tak z toho důvodu, že nám bylo vysvětleno, že si to vysvětlíme na další schůzce, a to právě díky tomu, že tu je interní, velmi interní zápis, který nebude nikde poskytnut veřejnosti. To se tak nestalo, byli jsme toho svědky i s tím, že tam nebylo řečeno právě to B, a to, to vymezení od kolegy, kolegy Havlíčka. Co se týká…

, moderátor
——————–
Promiňte, já vám do toho opět vstoupím. Možná, když mluvíte o tom B, já bych možná přidal ještě to C, protože ono bezprostředně po tom jednání byla tisková konference, na které vy jste ten zápis nebo vlastně to tvrzení, že jste nezpochybnili nutnost zvyšování hranice pro odchod do důchodu nezpochybnili, tam jste to nezpochybnili, zpochybnili jste to až po několika dnech, když jste obdrželi zápis. A tam je možná klíčová ta otázka, jestli opravdu během pěti dnů vy jste změnili ten názor, nebo jestli opravdu ten zápis byl nepřesný?

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Ten zápis byl za prvé nepřesný a byl dezinterpretován a žádný názor jsme nezměnili, jenom já jsem v několika mediálních výstupech hned po té tiskové konferenci všechno uváděl na pravou míru, stejně jako kolegyně Schillerová. Ta na tiskové konferenci řekla, cituji, co se týče prodloužení odchodu věku do důchodu, chceme počkat na ten analytický materiál. Tam nám vyplyne doba dožití, tam nám vyplynou důležitá data, která doteďka v podstatě nemáme. Ale říkáme otevřeně, že my bychom rádi šli jinou cestou, ale o tom bude ta debata příště. Toto řekla. Samozřejmě, že si to pravděpodobně novináři vyložili jinak, jinak toto je ta citace přesně z té tiskové konference a já říkám, my jsme na druhý den dávali rozhovory další a další, kde jsme tady tuto dezinterpretaci vysvětlili. Nicméně ještě bych samozřejmě se rád dostal k tomu samotnému jednání. My jsme až po roce a půl dostali od pana ministra práce a sociálních věcí po našem velkém tlaku místo v důchodové komisi na MPSV. Normálně bylo vždycky zvykem, že celá politická reprezentace, která se dostala v tom daném období do sněmovny, tak byla součástí těch důchodových komisí. Teď tady u této vlády bohužel ne. My jsme až po roce a půl tam dosadili naši expertku na důchody, a protože jsme vždycky byli postaveni u té první i u té druhé vlny před hotovou věc. To znamená, reagujte tady na to, co my teď v tuto chvíli navrhujeme a prosadíme to silou. Tak samozřejmě, když jsme na to reagovali a dávali jsme i na to konkrétní pozměňovací návrhy, tak jsme prostě a jednoduše vyslyšeni nebyli. A poté, když ta rétorika té vlády je skutečně, bych řekl, tak strašně vyostřená tím, že si to prosadí bez opozice, že si to prosadí silou svých hlasů. No, tak samozřejmě my nemůžeme dál u toho svítit. Ale vyjadřovat samozřejmě se na půdě Poslanecké sněmovny budeme nejen.

, moderátor
——————–
Pane poslanče, já vám děkuju, už se trošku točíme v kruhu. Já teď nabídnu čerstvé vyjádření Pražského hradu. A to zní, že prezident bere na vědomí postoj opozičního hnutí ANO, neúčastnit se jednání s vládní koalicí o strategických a hospodářských tématech. Nepovažuje takové rozhodnutí ale za šťastné. Petr Pavel tak reagoval na kroky hnutí ANO, které, jak jsme tu už zmiňovali, minulý týden odvolalo svou účast na dalších jednáních o penzijní reformě. A to s odůvodněním, že kabinet prý opakovaně předeslal, že změny prosadí, nehledě na názor opozice. Pane Juchelko, možná ještě, jaká je vaše reakce stručně na toto prohlášení Kanceláře prezidenta republiky?

Aleš Juchelka, člen sněmovního výboru pro sociální politiku
——————–
My jsme v tom obšírném dopise, který jsme poslali panu prezidentovi a kde jsme vyjádřili své argumenty, proč na to další jednání nepřijdeme. Tak tam jsme panu prezidentovi napsali, cituji, pevně věříme, pane prezidente, že naše argumenty a stanovisko přijmete s pochopením. Jsme samozřejmě připraveni naši pozici vám vysvětlit osobně v rámci původně dohodnutého termínu. Vždycky jsme na Hrad přišli. Vždycky jsme s panem prezidentem jednali, ale v tuto chvíli to nemá hlavně hlavu a patu. Jednat ani v přítomnosti pana prezidenta a Petra Pavla právě s vládou o těch důchodových parametrech, protože se nejedná o žádnou důchodovou reformu. Ale jedná se, jak říkám, pořád o osekávání i u té třetí vlny náročných profesí na řadě výdajů u důchodů. To znamená, aby se snižovaly příjmy u důchodů, což říká i samozřejmě Olga Richterová, protože od roku 26 se bude měnit vzoreček výpočtu nových důchodů. Což tedy budou nižší. A tím pádem my část těch seniorů dostaneme do sociálního systému, například do státní sociální podpory na příspěvek na bydlení.

, moderátor
——————–
Ano, paní Richterová, prosím vaši reakci, ano.

Aleš Juchelka,
——————–
Jenom poslední věta.

, moderátor
——————–
Pane poslanče, ale máte výrazně více prostoru než paní Richterová. Já jí musím opravdu dát prostor.

Aleš Juchelka,
——————–
Tři čtvrtiny seniorek nevychází ze své penze.

Olga RICHTEROVÁ, /Piráti/
——————–
Děkuji, děkuji. Takže to, co teďka tady bylo jasně, myslím, slyšet, bylo, že na té tiskové konferenci, kdyby zaznělo něco nepravdivého, tak hnutí ANO mělo možnost to rozporovat, to se nestalo. Co je hrozně důležité, každý si může dohledat. 2016, řekl Andrej Babiš, že prostě navrhuje hnutí ANO posunutí věku odchodu do důchodu. Dokonce řekl konkrétně 67 let. To stejné říkala paní Schillerová za hnutí ANO v roce 2019. Veřejně se o tom hádali s paní ministryní Maláčovou. Takže co se stalo? To bylo prostě normálně dlouhodobý postoj realistické části hnutí ANO. Ale ta se bohužel se stejnými osobami, se stejným obsazením stala zcela populistickou. Vy prostě ignorujete realitu naší země. A bohužel v tuto situaci, v této chvíli prostě jste si zvolili cestu, která se vám zdá pohodlnější, ale je strašně nezodpovědná. Prostě není to vůbec nic, co by pomohlo dnešním třicátníkům a čtyřicátníkům, aby měli udržitelné důchody. My děláme mírné změny, které nezasáhnou dnešní seniory. Vůbec nezasáhnou ty, co jsou dnes v důchodu. Ale koho se týkají, jsou prostě ti dnešní pracující, kteří potřebují vědět, že budou mít důchody a tohle vy popíráte těmi svými slovy.

Roman Fojta, moderátor
——————–
Vidím, že se neshodnete. Otázek by byla ještě spousta. Nicméně čas nás tlačí. Našimi hosty byla Olga Richterová za Piráty a Aleš Juchelka za hnutí ANO. Oběma děkuju, oběma přeju příjemný večer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.