Bude v ČR legální eutanázie?  

Eutanazie Flickr.com

Prima – Hlavní zprávy

Podpora uzákonění eutanázie v Česku stále roste. Podle posledních čísel by ji podpořilo 73 % lidí. Protože ale tento způsob ukončení života je u nás nezákonný, zájemci se obracejí hlavně na Švýcarsko. Tam je asistovaná sebevražda legální přes 80 let.

Usmrcení na žádost je povolené jen v hrstce států světa. I pro cizince je tato možnost dostupná ve Švýcarsku.

Milan Hamerský, předseda Spolku pro uzákonění eutanazie
——————–
V tomto zařízení vlastně ten člověk musí sám prokázat, že je schopen vypít ten nápoj, zároveň zopakuje na kameru, že si přeje ukončit svůj život, no a druhý den jaksi v tom klidném prostředí penzionu vleže vypije nápoj, případně tedy zmáčkne kapačku a v řádu několika minut vlastně usne.

zájemkyně o eutanázii
——————–
Já jsem určitě zájemce, mám nějaký svůj mantinel, nějakou svoji hranici, za kterou vím, že pak už to utrpení za ní zajít je prostě špatně. V mým případě je to nepovedená operace s dlouhodobými trvalými následky bolesti.

redaktorka
——————–
Nejedná se o lacinou záležitost. Nejprve je potřeba uhradit členský příspěvek za asi 7 000 Kč. Pokud následně lékaři uznají důvody z lékařské zprávy, asistovanou sebevraždu připraví za přibližně 300 000. České zákony eutanázii neumožňují a trestá se stejně jako vražda. To by mohl změnit navrhovaný zákon o paliativní péči, který opětovně otevřela senátorka Procházková.

Věra Procházková, senátorka a lékařka/ANO/
——————–
Je udělanej pro to, abychom upravili postupy při rozhodování na konci života, když už pacient nesouhlasí s tou paliativní péčí, ale hlavně je to o tom, že ten pacient prostě se rozhodne sám.

redaktorka
——————–
Dobrovolnou žádost by mohl dát pouze ten, kdo je plnoletý, má nevyléčitelnou chorobu a není nemocný psychicky. Právo na eutanázii schvalují i někteří lékaři.

Pavel Pafko, chirurg
——————–
Ve 21. století, když vidím různé pokusy odejít z tohoto světa, mně je těch lidí strašně líto. Skáčou pod vlak, z mostu, je to takové až nedůstojné. A vždycky bych byl za to, pomáhat lidem.

edaktorka
——————–
A má to i řadu odpůrců.

Tom Phillip, poslanec a lékař /KDU-ČSL/
——————–
My lidovci považujeme život za něco posvátného, něco nedotknutelného, takže my ho chráníme od počátku až po přirozený konec.

Václav Krása, předseda, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
——————–
Jsem vždycky proti, protože všechno se dá zneužít. Nátlak psychický na staré lidi nebo na lidi, kteří jsou těžce zdravotně postižený, může být obrovský.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory
——————–
Nestudoval jsem medicínu proto, abych vraždil lidi. Studoval jsem medicínu proto, abych lidem pomáhal.

redaktorka
——————–
Ačkoliv na stole leží již čtvrtý návrh zákona, hlavní vládní strany se k tomuto tématu zatím staví odmítavě, a tak se k němu Parlament dosud nedostal.

CNN Prima News

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.