Ohlušující ticho  

Filosofická fakulta UK

ČT 1 – 168 hodin

Čtyři měsíce od střelby na Filozofické fakultě v Praze. Střelec zavraždil 14 lidí. A pozůstalí dodnes nemají jistotu, zda rozsahu tragédie nemohla policie zabránit. Otázky padají, odpovědi ne. Čeká se na konec vyšetřování. Ve čtvrtek pozůstalí přišli i do sněmovny, aby se zeptali těch, kdo případ vyšetřují. Dočkají se odpovědí?

Marek Vajchr, vyučující na FF UK
——————–
Já jsem byl úplně nadšený z těch svých 10 studentek a studentů, jak reagovali naprosto skvěle. Takže oni vlastně suplovali to, co by člověk trošku čekal od té tísňové linky, že ten operatér dá třeba nějaký pokyn, udělejte to či ono. To se nestalo.

David Vichnar, vyučující na FF UK
——————–
Někde bouchnou dveře, někde se ozve rána. Člověk se lekne více, než míval ve zvyku. Jo, člověk je takový ostražitější. Trošku se tak ohlíží. No, je to ještě pořád živé.

Lubomír Zaorálek, vyučující na FF UK, kandidát do EP /SOCDEM/
——————–
Mně se to vrací spíš v souvislosti s těmi lidmi, s nimiž se setkávám. S těmi pozůstalými studenty.

Tomáš Hercík, student FF UK
——————–
Cítím se jako člověk, co měl štěstí v neštěstí. Smůlu v tom, že tam byl. Štěstí, možná štěstí v tom, že jsem mohl někomu pomoci.

redaktor
——————–
Čtyři měsíce poté a čtyři příběhy těch, kdo byli přitom. Marek Vajchar vyučoval ve třetím patře. Jako první volal na tísňovou linku.

Marek Vajchr, vyučující na FF UK
——————–
Jsem měl pocit, že operatér tísňové linky je k těm mým sdělením nedůvěřivý a závěr toho rozhovoru byl pro mě až jako, že překvapivý a vzbuzovalo mě dojem, že vlastně to, co mu říkám, nebere vážně.

redaktor
——————–
Anglista David Vichnar vstoupil do budovy těsně před střelbou. Zasekl se ve výtahu. Až teď se dozvěděl, že jeho život ušetřil paradoxně sám vrah.

David Vichnar, vyučující na FF UK
——————–
Ten výtah nevypnuli ani pohotový vrátný, ani vypnutí elektřiny v budově. Ten výtah údajně na 99 % vyřadil z provozu pachatel, který prostřelil prostě ty dveře a snažil se zneprovoznit oba ty výtahy. Zabránit tak teda pohybu lidí do a z čtvrtého patra. Což je takový další střípek do té mozaiky. Je to takový zvláštní, jako zvláštní. Sice zaplaťpánbůh jako na dálku, ale vlastně dotyk, dotyk toho vraha, já jsem byl v tom výtahu zrovna.

redaktor
——————–
Z učebny ve třetím patře své studenty do bezpečí vyvedl Lubomír Zaorálek. O tom, co se stalo, prý dodnes mluví.

Lubomír Zaorálek, vyučující na FF UK, kandidát do EP /SOCDEM/
——————–
Ten popis události ze strany policejní pokládají také za nevěrohodný. A mají dojem, že to asi někomu vyhovuje, když se to neobjasňuje, že všechny ty otázky pořád visí ve vzduchu a nikdo na ně neodpovídá.

redaktor
——————–
Do čtvrtého patra, kde se zrovna střílelo, běžel spolužáky a vyučující varovat student historie Tomáš Hercík. Zahlédl vraha. Policistům pak ukazoval směr.

Tomáš Hercík, student FF UK
——————–
Podařilo se mi alespoň, dá se říct, zachovat chladnou hlavu a v ten kritický okamžik pomoct, jak jsem asi nejlépe mohl. To znamená, prostě já jsem vyšel nahoru, šel varovat toho, koho šlo. Pak jsem někoho pomohl vynést ven, ošetřovat a pak byl to hodně dlouhý den.

redaktor
——————–
I když každý jiný, jedno mají společné, otázku, zda tomu nešlo zabránit.

David Vichnar, vyučující na FF UK
——————–
Vkrádají se otázky, zda bylo uděláno maximum. Já nepochybuji o úmyslu dobrém, o jaksi ochranných ozbrojených bezpečnostních složek. Ale bylo skutečně uděláno maximum pro to, aby se to nestalo? Nemůžeme se zbavit pocitu, že tam prostě došlo ke zmatkům. Došlo tam k pochybením.

Marek Vajchr, vyučující na FF UK
——————–
Otázka proč policisté provedli nějakou rešerši ve fakultě a pak tam nezůstala nějaká hlídka, byla mnohokrát položená a jistě na toto téma ještě nějaká rozprava vedena bude.

Tomáš Hercík, student FF UK
——————–
Samozřejmě taková ta běžná otázka, jestli musela k této tragédii dojít. Také si ji od toho dne kladu.

redaktor
——————–
A ptají se i ti, kdo na fakultě přišli o své nejbližší. Na sněmovním bezpečnostním výboru se ve čtvrtek poprvé ptali policistů, státní zástupkyně i ministra vnitra.

Lenka Šimůnková, matka zavražděné
——————–
My jsme pořád ptali, jestli se nedalo ničemu zabránit. A začalo být neskutečný ticho, úplně neskutečný ohlušující ticho, protože vlastně ta veřejnost si řekla, tam proběhlo všechno v pořádku.

Vít Rakušan, ministr vnitra, 1. vicepremiér, předseda hnutí /STAN/
——————–
To není zavírání úst, to není zacpávání úst. Já s každým, kdo chtěl, jsem se soukromě bavil, jenom jsem všem říkal zcela otevřeně, a tak jak to je. Já teď nemám žádné informace.

Ondřej Jurák, bratr zavražděného
——————–
Kdyby tu budovu, tu hlavní budovu vyklidili, ten můj brácha žil, protože tam bylo pět minut. Jo, tam přišli ty dva policajti. Ukázali fotku. Je tady, není tady. A kdyby řekli, hele vypadněte, tak já tady dneska nesedím, jo.

redaktor
——————–
A odpověď? Počkejte si, stále vyšetřujeme.

Jana Murínová, dozorující státní zástupkyně
——————–
Když si vezmete, že tady máme 14 mrtvých, 14 poškozených, ale máme tady desítky dalších poškozených, zraněných. Takže ten objem těch úkonů je mnohonásobně vyšší. My skutečně máme čisté svědomí v tom, že pracujeme s maximálním nasazením.

redaktor
——————–
A postup policie? Ten stále vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ty otázky, které tady dneska zněly. Čekal jste, že tyhle budou znít, oni se opakujou dost.

Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta pro SKPV
——————–
Ano, samozřejmě a my na některé musíme reagovat tak, jak na ně reagujeme. A to je to, že je potřeba vyčkat v závěru Generální inspekce bezpečnostních sborů a samozřejmě závěrů našeho prověřování.

Ivana Nguyenová, mluvčí GIBS
——————–
My bychom samozřejmě rádi tuto záležitost ukončili co nejdříve, ale s ohledem na takové množství dat, to není v našich silách. Takže nemůžeme ani říct konkrétní datum.

Sabina Slonková, šéfredaktorka, Neovlivní.cz
——————–
V tuhle chvíli samozřejmě je velmi snadné, pro policii se schovat za to, vyšetřuje to GIBS, my vám nemůžeme nic říct. Je to trošku v kontrastu s tím, jak policie otevřeně komunikovala hned po tom samotném zásahu. Vlastně viděli jsme tu změnu ve chvíli, kdy se novináři začali ptát. Začali se ptát i pozůstalí, začali klást otázky.

redaktor
——————–
Ptá se i Lenka Šimůnková. Na fakultě přišla o dceru Elišku.

Lenka Šimůnková, matka zavražděné
——————–
Pokud nalezli mrtvýho otce, ten člověk se neměl nikdy dostat do Prahy. Byla strašná spousta času, aby David Kozák do Prahy nikdy nedojel.

redaktor
——————–
Bratr Ondřeje Juráka Adam po střelbě bojoval o život. Zraněním nakonec podlehl.

Ondřej Jurák, bratr zavražděného
——————–
Byl jeden z prvních, který byl zastřelen. A jelikož ta kulka neproběhla skrz hlavu úplně, tak se ho naštěstí podařilo převézt do nemocnice. A jsme se pak rozhodli, že budeme darovat orgány. A následně, poté ho odpojili od přístrojů. Jsme chtěli udělat to, co by udělal on, konat dobro, jako on konal dobro vždycky.

redaktor
——————–
Které odpovědi jeho bratrovi chybí? Proč policie vyklidila jen budovu v Celetné a ne i hlavní budovu, kde se pak střílelo? A proč tuto budovu opustila policejní hlídka, která tam vraha hledala?

Ondřej Jurák, bratr zavražděného
——————–
Policie zabezpečila pouze jenom Celetnou. Nezabezpečila i tu hlavní budovu Filozofické fakultě. Zajímá mě jako bratra pozůstalého, ale myslím si, že i ostatní lidi, proč tam ty dva policajti, který tam přišli jenom jako se zeptat, jestli tady náhodou ten vrah v tý budově je, nebo není, proč tam už nezůstali? Proč tu situaci nevyhodnotili jinak, jo. Tam je tolik otázek.

Václav CRHONEK, redaktor
——————–
Policie zatím přiznala jedinou chybu. Komunikaci s vedením fakulty. Proč školu opustila hlídka, která asi hodinu a půl před střelbou fakultu navštívila, dodnes nevysvětlila.

Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta pro SKPV
——————–
Vyčkejme na závěry šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů, protože to je vrcholový nezávislý orgán, který prošetřuje činnost Policie České republiky.

David Vichnar, vyučující na FF UK
——————–
Jak je možno, že takovéto nebezpečí a o jeho hrozbě je známo minimálně dvě hodiny předem. A na 15:00 se prostě ve třetím patře plánuje vánoční zpívání koled a prostě nikdo nic netuší, že by mělo být jako mimo běžný pořádek.

redaktor
——————–
Otazníky budí i lokalizace pachatele. V lednu policie tvrdila, že pachatele lokalizovala v okolí Pařížské ulice, 20 minut před střelbou.

Michal Tikovský, ředitel Úřadu vnitřní kontroly, Policejní prezidium ČR
——————–
Úspěšná byla až třetí lokalizace v čase 14:38. Jeho telefon je již aktivní a je lokalizován v okolí ulice Pařížská.

redaktor
——————–
Jenže lokalizován nebyl pachatel, nýbrž jen buňka mobilního operátora. Střelec se ve skutečnosti pohyboval v jejím okolí, do kterého samozřejmě spadá i fakulta.

Jiří Štický, novinář, Reportér
——————–
Mobilní operátoři mají samozřejmě centrum Prahy oseté těmi mobilními buňkami, které vyhledávají signál toho mobilního telefonu, na který se zaměří, když je ten mobil vypnutý, tak vlastně nevidí nic. A v okamžiku, kdy se přihlásí, oni získají zhruba oblast, kde je. Nezískají přímou adresu nebo přímé místo.

, redaktor
——————–
A proč je to důležité? Zatímco policie prohledávala Celetnou a Pařížskou. Vrah byl možná už dávno v budově fakulty. Jedna ze studentek popsala policii, že ho na chodbě potkala necelou hodinu před střelbou.

osoba , studentka /Zdroj: úřední záznam o podání vysvětlení/
——————–
Od 14:10 hodin jsem měla další hodinu, a to lingvistiku znakových jazyků s paní profesorkou Macurovou. Tato hodina měla být rovněž ve čtvrtém patře v učebně 423. Z toho bistra jsem šla tedy před učebnu, kde jsme s ostatními všemi spolužáky čekali na chodbě. Během této doby, kdy jsme na té chodbě stáli, tak jsme tam potkali toho člověka, který se toho všeho dopustil. To bych chtěla zmínit, zapamatovala jsem si ho.

redaktor
——————–
Objevily se i ty informace, že pachatel měl být v tu dobu už na fakultě od zhruba od těch 14 hodin. Máte informace?

Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta pro SKPV
——————–
Helejte se, já se znovu jako velmi omlouvám, ale já už jsem vám třikrát řekl, že vlastně do té doby, než generální inspekce bezpečnostní výboru tu věc pošetří, tak nebudeme v tuto chvíli nic veřejnosti sdělovat. A to si myslím, že je ode mě korektní, abych dodržel.

Jiří Štický, novinář, Reportér
——————–
Policie zatím nezveřejnila záběry nebo informace z toho, co nasbírala z kamer. Jak na Filozofické fakultě, na obou dvou těch budovách, kde nakonec k těm zásahům došlo, je i kamerový systém. Takže oni dneska už vědí, kde, v kolik hodin, kam přišel. Stejně vědí, kudy se pohyboval tím centrem města, kam směřoval.

, redaktor
——————–
Že vraha na fakultě potkali, řekli studenti i Lubomíru Zaorálkovi.

Lubomír Zaorálek, vyučující na FF UK, kandidát do EP /SOCDEM/
——————–
Taky se to ke mně doneslo, že oni dnes tvrdí, že ten vrah chodil po té fakultě, po té budově prostě v Palachově ještě v civilu, ještě předtím, než se převlékl do toho černého munduru, ve kterém potom vrazil do té první učebny. Mně řekli, že on měl na nějakém tom zařízení pro zdravotně postižené, že měl údajně uložené věci. Tam se někde musel převléct. Tam se údajně převlékal a tam měl připravené zbraně.

osoba , studentka /Zdroj: úřední záznam o podání vysvětlení/
——————–
Přišel tedy dovnitř a začal rovnou střílet. Vůbec nejsem schopná říct, jestli nabíjel, nebo co dělal. Klidně bych i řekla, že nenabíjel, že jen střílel. Prostě přišel dovnitř ten člověk, kterého jsem popisovala a střílel. Akorát byl jinak oblečen.

Václav CRHONEK, redaktor
——————–
Fakulta se vrátila k běžnému provozu. Za 21. prosincem ale zůstává mnoho otázek. Dočkáme se odpovědí?

Ondřej Jurák, bratr zavražděného
——————–
Jsem chtěl strašně moc poděkovat těm policajtům, kteří zasahovali. Jo, to je bez debat, odvedli dobrou práci. Ale nás všechny mrzí ta situace předtím, hodina dvě. A myslíme si, že by to celý dopadlo dobře, kdyby někdo aspoň věděl, jo, kde je ta hlavní budova, kam by mohl jít, předpokládat.

Marek Vajchr, vyučující na FF UK
——————–

Jsem strašně zvědavý, jo, jestli nakonec ta výsledná zpráva bude v něčem obsažnější než to, co už bylo řečeno, nebo jestli převáží formulace typu, všechno proběhlo standardně, řádně, uspokojivě a další otázky jsou bezpředmětné.

Tomáš Hercík, student historie na FF UK
——————–
Každý jako detail nám zapadne do té mozaiky té události toho, co se ten den dělo. Zaplní nám to bílá místa, které já osobně některá mám taky.

David Vichnar, vyučující na FF UK
——————–
V tom není nějaká rejpavost nebo jako věčná česká nespokojenost a švejkování. To já myslím, že ty otázky a jejich zodpovězení prostě dlužíme hlavně těm obětem a těm pozůstalým po nich, kteří si je musejí klást ještě mnohem jako s větší naléhavostí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.