Mezinárodní den vodících psů  

ČRo

24. duben, tedy dnešek, je mezinárodním dnem vodících psů, takže dnes jsem pozval dva šikovné pejsky a jejich majitelky a věrné přítelkyně, a to je proti mně sedící paní Jolana Kropáčková. A hned vedle ní Martina Izingová, i vás vítám, dobrý den. Tak začneme těmi pejsky, tak pojďme si je představit, jak se vlastně jmenují, kolik je jim let. Jolano, začneme od toho vašeho.

mluvčí 3,
——————–
Tak já mám mladší fenku, je to fenka labradorského retrívra a její čtyři roky téměř přesně. Jsme spolu 2,5, roku v tuto chvíli. Mám jí od nadačního fondu Matylda, kde se cvičila.

mluvčí 1,
——————–
Říkali jsme jméno feminka, feminka, feminka. Martina má jakého pejska?

mluvčí 4,
——————–
Já mám vodící fenku bianku, je to fenka zlatýho retrívra, její 8,5, roku a my to máme s lenou vlastně tady v tom stejný, protože máme obě vycvičený fenky od nadačního fondu Matylda.

mluvčí 1,
——————–
Jsou častěji těmi vodícími pejsky fenky nebo pejskové? Anebo je to na vás stejnou? Vy tedy jste shodou okolností obě dvěma obyvatele fenky, jo? Ano, je to, je to opravdu úplně náhodně.

mluvčí 3,
——————–
Je to úplně to, co se narodí, a to se vlastně takový pejsek cvičí.

mluvčí 1,
——————–
Řekněte mi, jak dlouho jste konkrétně ty vaše fenky cvičily?

mluvčí 4,
——————–
Martino, určitě to ví vlastně každý ten žadatel o řídícího pejska, tam do prvního roku jsou ty pejskové vtexované předvýchově. U klasických rodin, kdy se učí vlastně být správný pes, nečůrat doma a nekrást jídlo, chovat se slušně v MHD, v kině, v divadle, ve škole. Po tom roce se dělají zdravotní testy, ten pejsek už jde ke cvičitelkám a ten výcvik probíhá zhruba 6–9 měsíců, takže ten výcvik je tak rok, rok a půl, rok a půl až rok a tři čtvrtě a vlastně už v tý době se začíná vybírat konkrétní žadatel toho vodícího pejska a zhruba po tom roce a půl roce a tři čtvrtě, tak už přichází k tomu majiteli. Takže my jsme měli takhle podobně. A já jsem bianku vlastně dostala, když jí bylo asi 18 měsíců a dostala jsem jí vlastně v červnu 2017, takže už jsme spolu docela dlouhou dobu.

mluvčí 1,
——————–
To už je vztah opravdu hluboký. Určitě je nějaké i přechodné období. Jolano, kdy ten pes ještě není u vás nastálo, ale už se s ním seznamujete? Funguje to tak?

mluvčí 3,
——————–
Matylda na tohle to docela bych řekla, klade důraz, jde o to, aby si ten majitel malinko zvykl, i ten pejsek možná trošičku poznal to prostředí v podstatě jako standardní pejsek tak, aby věděl, kam potom jakoby přijde a my jsme navázali nějaký vztah, takže jsou tam nějaký zvykací dny, kdy máme možnost prostě si ho vzít k sobě a vodit ho běžně na nějaké ty procházky.

mluvčí 4,
——————–
A ke mně třeba bianka jezdila na víkendy, na zvykací víkendy, kdy opravdu tam nebyla jako vodící pes, ale jako mazlící rodina se mnou chodila na procházky, protože jsem třeba ještě neznala ty trasy, takže jsme si na sebe postupně zvykali a myslím, že to je moc fajn, protože ten pejsek, není to pro něj jako naráz, že by šel do prostředí, který nezná, k člověku, který ho nezná, ale postupně si tam utváří ten vztah společně a myslím si, že to je moc fajn.

mluvčí 1,
——————–
obě dvě přišly naprosto spořádaně. Úplně vás poslouchaly na 100 procent, teď je nevidím, protože děvčata, oni leží vedle vás na zemi. můžete popsat ten postroj, který mají na sobě ….. Není to úplně klasické vodítko a obojek, viďte?

mluvčí 4,
——————–
Je to vodící postroj, je takový pevný, řekla bych, jako z Kovu, ne, není to kov, je to takový plast potažený vlastně látkou, ano, vede to přes prsa toho pejska, pod hrudníkem, pak táhne jako by přes hlavu a potom se zapne pod předníma packama, tam je takový ten trojzubec plastovej, tam se zacvakne a nahoře to má, nad zádama je vlastně vodič, kterým my se držíme.

A tohle to má ten pejsek na sobě úplně celý den nebo mu to sundáváte na noc, nebo když jste doma, jo?

mluvčí 3,
——————–
Má v podstatě vodič nebo vůbec ten postroj v době jenom, kdy pracuje, takže když nepracuje, nepotřebuju, aby mě někam vodil. No, a když někam mě dovede a budeme tam delší dobu, tak ho klidně sundám nebo odpojím jenom ten vodič, aby přece jenom měla jakoby možnost se lepší Pohybovat a Bylo i pohodlněji. Ale standardně, když třeba s manželem, tak jako standardní rodina, já jsem kolikrát za ruku, ona je na vodítku, někdy se prostě zase zapojíme, aby ona pracovala, jo, takže je to opravdu v podstatě jenom v návaznosti na to, kdy ten nevidomý potřebuje, tak si toho pejska vezme k sobě a ten ho dovede.

mluvčí 1,
——————–
Já jsem před chviličkou tady zažila zajímavou věc, že Jolaně z našeho vysílacího stolu spadla Hůlka. Já jsem vyskočila, že jí podám, ale feminnka byla naprosto jako rychlejší a dala mi jasně najevo, že na tyhle ty věci je tady prostě ona, abych se nevnuncovala. Ještě mi řekněte, proč mají takový ten praporek nebo takovou tu cedulku, kde je napsáno nerušit? Pracuji, Martino, třeba vy.

mluvčí 4,
——————–
Tak je to kvůli tomu, protože když ten pejsek pracuje a my ho máme na tom postroji, tak by si ho lidi neměli všímat, opravdu je důležitý, aby ho nějak nekontaktovali, aby na něj nemlaskali a nevolali na něj, jinak ho jako neupoutávali nejlíp, ani jako oční kontakt by neměli s tím psem navazovat a dost často se nám to bohužel děje. My děláme hodně osvětu, ať už v rámci jako jenom třeba našich procházek po městě venku, nebo i v rámci práce, ale pořád ještě to lidi jako neví, že ten pejsek se nesmí rušit, protože on se soustředí, on vlastně tam je místo těch našich očí a on opravdu musí kontrolovat, jestli tam není třeba nějaká díra, nebo jestli je tam prostor pro to, abychom se tam vešli a jakmile ten člověk ho vlastně vyvede z té koncentrace, tak on může udělat chybu nebo se nebude soustředit a mohl by se stát, že prostě někam spadneme nebo přejdeme třeba odbočku a už je to pro nás komplikace. Proto mají ty pejskové na postroji Prosím, nerušit pracuji. A tomu se lidi diví, jako, proč jako, co znamená, že ten pejsek pracuje, ale my tomu říkáme, že když nás vodí, tak je v práci.

mluvčí 1,
——————–
Ano, tak a kdy bezpodmínečně je v té práci, Jolano, kdy vy toho pejska, tu vaší feminku prostě na 100 procent potřebujete? A hned bude následovat otázka, kdy ji nepotřebujete, kdy má volno? Tak začněme tím, kdy je prostě pro vás naprosto nezbytná.

mluvčí 3,
——————–
V podstatě kdykoliv jdu dneska sama na trase, víceméně ta, kterou znám, kterou už jsem si nějakým způsobem prošla, tak tam je mi feminka oporou, abysme vlastně správně přešli, nebo abychom i našli místo, který třeba předtím neznám, dovedu to popsat, dovedu se třeba zeptat, ale ono je mi tam opravdu jakoby oporou, je to potom bezpečně nastoupit třeba do autobusu, do MHD. Já třeba feminku dnes a denně využívám na cestu do práce a z práce, ale i tam potřebuje samozřejmě se vyvenčit, takže v době, kdy já dovolím, tak ona si může jakoby povodejít, dá mi najevo, kdy potřebuje třeba mimořádně na záchod, protože ona se venčí předtím, takže tam jí potřebuju nejvíc, a když ji nepotřebuju, tak je to standardní prostě náš pes, který je ale v postřehu, bych řekla, je pořád, že on nás hlídá.

mluvčí 1,
——————–
Ano? Takže dokáže si taky pohrát. Má své oblíbené hry, své oblíbené hračky. I váš pejsek, Martino, takhle funguje.

mluvčí 4,
——————–
Ono to není, že jakoby si dovedl, ale tam je to opravdu nutnost, vlastně, na to velký důraz kladou cvičitelky, který nám pejsky předávají, tak ten pejsek, protože ta práce je opravdu velice psychicky náročná pro něj, tak potřebuje i takový ten normální život normálního pejska a je opravdu důležitý ho potom vzít na procházku, nechat ho vylítat s ostatníma pejskama, pohrát si, ať už s míčkem nebo s nějakým jiným předmětem, s prejšáčkem, kterýho má rád. Jedeme třeba tou dopravou nebo potřebujeme něco vyhledat na trase, tak potom vždycky jdeme odpoledne na procházku nebo předtím a opravdu je potřeba, aby se vyběhl, aby vybil ten psychický stres, aby byl i normální pejsek.

mluvčí 1,
——————–
Ano, mají své oblíbené pamlsky a ňaminky. Jolana. Copak feminka?

mluvčí 3,
——————–
Já mám teda toho labradora, ten labrador je všeobecně velmi žravý.
Ta má ráda naprosto všechno, hlavně když je toho dost.

mluvčí 6,
——————–
Je to spíš množství, než….

mluvčí 4,
——————–
To máme dost podobně, piškoty, granule, různý, pamlsky, to teda musím říct, že jsem přestala nosit, jsou třeba sušený jako vnitřnosti, sušené plíce, protože to strašně smrdí a jsem takhle do auta jsem dala a furt jsem cítila sušený plíce, říkala jsem si, jestli mě vyhodí, že tady to takhle smrdí a ségra mě taky odmítla vozit autem, když je měla.

mluvčí 1,
——————–
Piškoty, ty jsou v podstatě bez vůně nebo respektive je to přece jenom vůně takové mouky a trošku cukru, tak.

mluvčí 4,
——————–
to dáváme minimálně, protože ten piškot přece jenom, co se týče toho složení, není pro pejska úplně…

mluvčí 1,
——————–
Je to pravda, že tady veterináři říkají, že pozor na ty piškoty.

mluvčí 4,
——————–
Takže dáváme pamlsky přímo pro pejsky, většinou mají velký obsah masa a jsou sušený, takže nedělá to nepořádek a ty psy to milujou.

mluvčí 1,
——————–
Musím jenom podotknout, že jako štěkání na povel ty pejskové většinou umí, ale není to nutnost, pro vodícího psa aby musel umět štěkat.

mluvčí 1,
——————–
Ano, není to nutnost, ale nádherně jsme to slyšeli.

mluvčí 1,
——————–
Vy jste mi říkali, že ten pejsek samozřejmě musí skládat nějaké závěrečné zkoušky předtím, než předám tomu svému majiteli a dělá 34 úkolů nebo respektive 34 věcí musí zvládnout. Martino, říkám to dobře.

mluvčí 4,
——————–
Jo, úplně přesně, je to tak, protože ten pes opravdu, vemte si, že musí být schopen v provozu fungovat ve městě, na vesnici, musí umět nastupovat do metra, do autobusu, vyhledávat schody, ale taky se tam započítává třeba klasická poslušnost. Takže sedni, lehni, vstán, zůstaň. Odložení, přivolání, to přivolání vlastně pro nás strašně důležitý, protože toho pejska nevidíme a není to tak, že bychom ho nepouštěli, spousta lidí si pořád myslí, že vodící pes je chudák, ale my opravdu ty psi pouštíme z vodítka, necháváme běhat, necháváme si je hrát s ostatními pejsky, jenom prostě, když jsou v práci, tak jsou v práci a mimo tady ty aktivity, tak ještě třeba je tam vyhledání vhodného místa na přecházení, oni taky, když jsou třeba reklamní předměty na chodníku, tak se jim musí umět vyhýbat, když jdete třeba ve vesnici, kde není chodník, tak tam mají povel kraj a musí se držet třeba jednoho nebo druhého kraje, takže těch povelů a těch dovedností je tam spousta, ale proto ten výcvik trvá takovou dobu, jak trvá a ten pejsek na to musí být perfektně připravený.

mluvčí 1,
——————–
vy jste říkala, že si musí vůbec napřed zvyknout na nošení toho postroje, jak jsme ho popisovali před chviličkou.

Je to tak. Oni to někteří prostě nesnesou. je to dost jako specifický, je to něco, jako kdyby nám někdo přetahoval neustále něco přes hlavu, třeba malé mimino k tomu, když se oblíká ze začátku nějaká mikinka, tak se mu to taky nelíbí, je to u toho pejska, je to podobné, někdo si na to jako zvykne, ale někdo to vůbec jako nedá, ono je to i dost těsné, jo. Vemte si, že když ten postroj držíte, tak on ho má pevně kolem svého těla a my jsme schopný i reagovat podle toho, jak ten pejsek se pohybuje. On nám dává najevo, že bude zatáčet, že se něčemu vyhýbá, přizastaví a my jsme si jako byli schopný včas jakoby i oťuknout, co se tam vlastně děje. On nás upozorňuje i na to, že na tý trase něco může být, my jsme vlastně propojený mezi sebou, takže opravdu je to i dost těsné, takže proto některé pejsky to prostě, holt to Neda a bohužel je to úplně základní pravidlo. A byla jsem vlastně na začátku, když jsme s feminkou byli na soustředění, tak tam měla jedna z cvičitelek vlastně těsně předanýho pejska do výcviku a tam ho vlastně teprve učila, takže mu neustále nasazovala ten postroj. Chvilku ho v tom nechávala běhat. i tohle je poměrně značná práce vůbec jako, aby ten pejsek se s tím srovnal

mluvčí 4,
——————–
Ty naši pejskové to mají moc rádi, takže když hodí postroj, tak už tam strkají ty hlavy, takže oni opravdu se na to práci těší, protože ví, že budou šikovný, že za to dostanou spoustu pamlsků, takže my třeba říkáme povel jako postroj nebo šatičky, šatičky.

mluvčí 6,
——————–
Šatičky.

mluvčí 4,
——————–
Říkám, hlavička do postroje a ona už tam se rve a těší se, že bude moct pracovat.

mluvčí 1,
——————–
Ti vaši dva pejskové samozřejmě pracují především pro vás a musí poslouchat hlavně vás, ale mě zajímá. Poslouchají vodící psi i jiné členy rodiny. Jolano, jak je to třeba u vás? Manžel? Roman? Umí to s feminkou?

mluvčí 3,
——————–
Takhle labrador miluje lidi a miluje jako svoje lidi, takže já si myslím, že on přirozeně jakoby poslouchá, má je rád, ale já si myslím, že tam je strašně vidět ten blízkej kontakt mezi námi, to jako neustále slyším, tys to řekla, tak ona poslechne. Je pravda, že mám jako opravdu úzkej vztah. Možná ještě mě napadá jedna věc, že my jsme se učili s tím pejskem jako fungovat. Nemůžu vysvětlit manželovi, že když řeknu ke mně, tak musí ke mně, že toho psa nesmí odvádět, jo, a to je možná jako nejčastější věc, že poslechnou, to není problém, ale když už ten povel vydám, tak bych ho měl nechat dokončit a trvat si na tom.

mluvčí 1,
——————–
Takže souhlasíte si s tím takhle? Martino, Je to ta důslednost?

Já jsem teda ještě to měla s biankou tak, že ona poslouchala mě, ale museli jsme si na sebe taky zvyknout, bylo to postupný a velice mě respektuje opravdu Bianca šprtka, já říkám, ono se prostě těší na povaly, ona skáče jako ovčák k noze a úplně to miluje, ale když jí dá povel někdo jinej, tak on ho neposlechne, pokud je to cizí člověk.

mluvčí 1,
——————–
A ještě mám jednu otázku. Dokážou vám přichystat nějaké překvapení pořád ještě? Nebo už jste s nimi dlouho a Už je dobře znáte? Ještě vás něčím překvapí a rozhodí třeba dokonce i, nebo už je ten, ta spolehlivost stoprocentní. Jolano.

mluvčí 3,
——————–
Já bych řekla, že je to zvíře. Především, že jako očekávat od toho, že to je stroj a bude to vždycky stejné jako totální nesmysl, prostě je to živej tvor, takže spoustu věcí říkám, hele, jako takhle to nemůže fungovat, prostě i pes má svoje nálady a samozřejmě se to pozná. Mě překvapila feminka tím, že zničehonic mi začala nosit pantofle, prostě striktně nosím doma pantofle, aniž by jí to kdokoliv učil, tak ona mě prostě chce asi být doma, tak když už jsme přišli, tak tady máš pantofle. Nikam se nejde.

mluvčí 1,
——————–
A Martino, vaše bianka dokáže překvapit ještě ničím?

Ano. Bianka je totiž hrozný prase. A já, i když už jsem hodně Zvyklá na ledacos, tak mě dokáže překvapit, že prostě všude sucho, čisto, všichni psi přijdou čistý a jenom Bianca je úplně mokrá.

mluvčí 1,
——————–
Takže pak začíná práce pro vás. Předpokládám, že jí po bytě nenecháte běhat Zabahněnou a musí do vany.

mluvčí 4,
——————–
Jo, dávám jí do sprchy a samozřejmě nejsem z toho nadšená, protože to je procedura třeba na hodinu.

mluvčí 1,
——————–
Našimi dnešními hosty byli Jolana Kropáčková, Martina Izingová a jejich vodící fenky Femina a Bianca.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.