Důchodová reforma i novela insolvenčního zákona mají podle poslanců stále mezery  

ilustrační foto: Photoxpress

 NOVA – Televizní noviny

Důchodová reforma i novela insolvenčního zákona mají podle poslanců stále mezery.
Jednání koalice sledovala kolegyně Zuzana Dumbrovská. Tak, Zuzko, jak to dnes dopadlo?

Zuzana Dumbrovská, redaktorka
——————–
Dobrý večer. Dnes tady na vládě projednávaly špičky koalice právě podle posledních informací novelu insolvenčního zákona a také důchodovou reformu. To ale, jak to jednání skončilo, zatím nevíme. Pouze ministr práce a sociálních věcí Jurečka řekl, že to probíhalo tak jako vždycky. Právě novela insolvenčního zákona leží ve sněmovně už od minulého léta. Diskuze nad tímto návrhem se vedla i dnes na odborném semináři v dolní komoře. Přítomní byli nejen někteří poslanci a zástupci Ministerstva spravedlnosti, které novelu předkládají, ale také z řad odborníků, například z České advokátní komory. Ti se shodli právě především na tom, že ta novela je nutná zavést. Chtějí především prosadit zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky, avšak na tom to také není shoda, protože se to nelíbí některým poslancům, a to ani koaličním. Tvrdí tak, že se sníží morálka právě od dlužníků. Zítra se těmto změnám bude věnovat ústavněprávní výbor. Politici k tomu chystají řadu pozměňovacích návrhů.

Patrik NACHER, poslanec /ANO/
——————–
Ty naše pozměňovací návrhy směřují jednak k tomu, aby se zlepšilo postavení lidí, kteří mají vícečetné exekuce, kteří jsou dneska těžko zaměstnavatelní, aby se v registru vozidel objevila exekuce na vozidlo. A poslední pozměňovací návrh se týká toho, aby ta doba oddlužení tak, aby byla odstupňovaná podle výše toho dluhu, protože skutečně je přece rozdíl, když někdo někomu dluží 50 000 a když někdo někomu dluží 2 miliony.

Radim DAŇHEL, náměstek ministra spravedlnosti
——————–
Celý soubor nějakých opatření, které mají směřovat i k míře uspokojení těch věřitelů, to znamená větší důraz na kontrolu. Samozřejmě i sankční prodloužení té tříleté doby.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.