Prezident Petr Pavel se bude nadále snažit zprostředkovat jednání o důchodové reformě  

Radiožurnál 

Prezident Petr Pavel se bude nadále snažit zprostředkovat jednání o důchodové reformě. Oznámil to po dnešním odpoledním setkání se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. Toho se původně měli zúčastnit i zástupci hnutí ANO, ti ale minulý týden svou účast zrušili. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL po jednání s prezidentem oznámil, že návrh důchodové reformy dá vládě 30. dubna, sněmovna by ji podle Jurečky mohla projednat o prázdninách, senát potom v září nebo v říjnu. My už jsme ve spojení s poradcem prezidenta Petra Pavla, s hlavním ekonomem společnosti Deloitte a také členem národní ekonomické rady vlády Davidem Markem, dobrý den.

Podle pana prezidenta byla tématem toho dnešního odpoledního jednání data z aktuální zprávy o stavu důchodového systému, co z těch dat vyplývá?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
Ano, šlo o materiál, který si vyžádalo hnutí ANO, aby se mohlo diskutovat na základě těch nejnovějších odhadů vývoje důchodového systému, která zahrnují aktualizaci demografické prognózy z loňského roku. A diskutovali jsme tedy alespoň s panem místopředsedou vlády a s panem prezidentem to, co je asi pro mě nejzásadnější sdělení té aktualizované zprávy o vývoji důchodovém systému, je, že se nám demografie zlepšila, zlepšila v tom smyslu, že se budeme dožívat patrně déle, než očekávala ta předchozí prognóza, což je ale z pohledu důchodového systému bohužel špatně, protože to znamená větší zátěž pro důchodový systém, pokud lidé budou žít déle, budou pobírat důchody, znamená to za jinak stejných podmínek hlubší schodky než při předchozí demografické prognóze, takže to bylo asi to zásadní. Druhá zásadní věc potom je, že vlastně ta nová projekce důchodového systému ukazuje už vliv. A v loni přijatých opatření důchodový systém. Zjednodušeně vlastně všechny ty vlivy dohromady, které jsem jmenoval, povedou k tomu, že převáží ty dosavadní reformní úsilí vlády a místo, aby ty schodky kolem roku 2060 vrcholily na 5 % hrubého domácího produktu, pak to bude na necelých třech procentech HDP.

Tomáš Pancíř, moderátor
——————–
O kolik déle bychom podle té aktuální prognózy měli žít?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
To se mě neptejte na takový detaily.

moderátor
——————–
Já jsem spíš myslel, jestli je to zásadní prodloužení v řádu let nebo v řádu měsíců?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
Zásadní to není, ale je to posun tím pro důchodový systém více zatěžujícím směrem, takže je to dobře pro lidi, ale je to špatně ten rozpočet.

moderátor
——————–
Pan prezident po tom dnešním jednání řekl, že se nevzdává a že se bude dál snažit zprostředkovávat jednání o důchodové reformě, mluvil třeba o kulatém stole se zástupci tripartity a s odborníky. Mluvili jste ještě o nějakých možnostech, jak tu debatu dál vést?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
Tak primárně pořád platí, že dveře na hrad jsou pro zástupce hnutí ANO stále otevřené, proto vlastně na tom dnešním jednání zůstaly neobsazené židle, které čekali na pozvané účastníky. Takže ta diskuze není pro ty, kdo budou chtít, není uzavřená, mají kdykoliv otevřené dveře se do té debaty opět zapojit. Jinak se teď posouváme do roviny, kdy bychom chtěli, aby se ty základní věci diskutovali více i mezi širší laickou veřejností tak, aby to bylo potom i, doufejme, snáze pochopitelné pro každého z nás, ono někdy se v těch termínech obyčejný člověk může ztrácet a je velmi důležité, aby tomu každý rozuměl, aby se na základě toho mohl rozhodnout třeba i v příštích volbách.

Tomáš Pancíř, moderátor
——————–
Hnutí ANO odůvodnilo tu svou dnešní neúčast tím, že představitelé vlády opakovaně řekli, že reformu penzí prosadí, nehledě na názor opozice. Mluvil dnes pan prezident s panem Jurečkou, i o tom je vůle na straně vládní koalice ten návrh reformy upravit třeba na základě toho chystaného kulatého stolu?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
Ano, pořád, stále je možnost některé věci změnit, víme o některých parametrech, které se dají ještě diskutovat, a ta možnost je samozřejmě potom i otevřená po projednání ve vládě, respektive mezi prvním a druhým čtením parlamentu. Takže právě třeba i tento odborný panel, kde budou demografové, ekonomové, kde už z řady odborníků k nám dostali relevantní poznámky, relevantní podněty k zamyšlení nad určitými detaily toho důchodového systému. A byla by škoda nevyužité příležitosti. A nechtěli je vlastně do té současné reformy.

Tomáš Pancíř, moderátor
——————–
Které věci z vašeho pohledu by bylo rozumné upravit?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
Takový detail nebo takový příklad. Můžeme se bavit o tom, jak bude vlastně definovaná délka penze, jestli to bude nějaká fixní hodnota 21 nebo 21,5, roku, nebo jestli se vrátíme k definici, že by to měla být zhruba čtvrtina života nebo od toho očekávaného, té očekávané Nadě dožití, takže to je třeba jeden z takových detailů. On se může zdát být možná pro někoho nedůležitý, ale v posledku to může v průběhu, dvou let nebo v průběhu let začít hrát docela důležitou roli.

Tomáš Pancíř, moderátor
——————–
Tahle změna třeba, o které jste mluvil podle těch demografických studií, by vedla ke zpomalení nebo ke zrychlení toho růstu věku. Pro odchod do důchodu?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
Tahle ta změna, která mně osobně třeba přijde spravedlivější, transparentnější a vlastně i spravedlivější napříč generacemi, je zároveň, a to je nutno dodat, o něco méně příznivá finančně, byla by více zatěžující a státní rozpočet, ale ne zase o tolik, abychom nezvážili ten argument té generační spravedlnosti.

Tomáš Pancíř, moderátor
——————–
Vy jste byl na tom dnešním setkání, i na tom minulém setkání, kterého se ještě zúčastnili politici z hnutí ANO. Můžete potvrdit to, o čem dnes mluvil pan prezident, tedy, že byla dohoda, že hnutí ANO pošle do 7. dubna podklady pro to další jednání a že tak hnutí ANO neučinilo?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
Bylo to tak. Hnutí ANO si samo vyžádalo některé podklady, od druhé strany samo slíbilo dodat některé materiály a nepřišlo vůbec nic, vlastně všichni ostatní, kteří se zavázali k tomu dodat nějaké podklady, vyžádané podklady, své úkoly splnili a z této jedné strany nepřišlo vůbec nic.

Tomáš Pancíř, moderátor
——————–
Ministr Jurečka po tom dnešním jednání řekl, že vládě návrh penzijní reformy nebo změn důchodového systému předloží 30. dubna. O prázdninách očekává, že návrh projedná sněmovna. Neměl by v tom případě ten kulatý stůl, o kterém mluvil pan prezident, že by ho očekával na přelomu května a června? Neměl by být dřív, třeba ještě před tím jednáním vlády?

David MAREK, ekonom, Deloitte
——————–
Potom otázka nabízí v podstatě dvě možnosti, buď, aby byl opravdu dříve a nebo naopak, aby byl potom mezi druhým a třetím čtením, aby byl spíše v závěru prázdnin, respektive na začátku září a tady se ještě pan prezident nerozhodl, který z těch dvou termínů bude vhodnější. Ono na druhou stranu, čím vlastně budeme potom v té diskuzi, v té politické diskuzi dále, tak tím více budeme vědět, kde jsou ty hlavní body střetu, kde ten hlavní nesoulad, kde jsou ty argumenty pro a proti a budeme na ně moci i v té odborné úrovni potom reagovat, to by hrálo spíše pro ten pozdější termín.

Tomáš Pancíř, moderátor
——————–
Poradce prezidenta republiky, hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek byl naším hostem. Díky za rozhovor, na slyšenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.