Schůzka na Hradě bez ANO  

pražský hrad

ČT 24 


Prezident Petr Pavel a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dnes znovu probrali návrh důchodové reformy. Hnutí ANO účast na schůzce odmítlo. Prezident po jednání označil současnou podobu penzí za neudržitelnou. Nadále se ale bude snažit být prostředníkem jednání. Nevyloučil ani kulatý stůl se zástupci tripartity a s odborníky.

Petr Pavel, prezident republiky
——————–
Musíme učinit změny, protože nenecháme-li stávající důchodový systém bez jakékoliv úpravy, tak se brzy stane neudržitelným, protože bude neustále prohlubovat deficit na úkor ostatních součástí veřejných financí. Především investicí do oblastí, které potřebujeme rozvíjet.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Není moc na co čekat. To znamená, 30. dubna počítám s tím, že bude důchodová reforma a její návrh projednán vládou. Bude směřovat do Poslanecké sněmovny. Bychom na přelomu května a června měli projednat první čtení.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Neúčast hnutí ANO na dnešním jednání zkritizoval premiér Petr Fiala. Podle předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové ale koalice o žádnou komunikaci nestála a reformu chce prosadit silou.

Petr Fiala, předseda vlády /ODS/
——————–
Že jsme ještě řekli a znovu budeme jednat a přijdeme na další jednání k panu prezidentovi a znovu to zkusíme. A co udělalo hnutí ANO? Řeklo ne, my tam nejdeme. Nás lidi v téhle zemi a jejich budoucnost nezajímá.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí /ANO/
——————–
Hlavní pilíř je prodloužení odchodu věku do důchodu a snížení těch penzí v tom dalším výhledu, tak to jsou věci, které jsou pro nás nepřijatelné. A my se nemáme o čem dále bavit.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Hlavní body vládou navrhované důchodové reformy teď přehledně. Ekonomicky nejdůležitějším opatřením vlády je zvyšování věku odchodu do penze i po roce 2030. Díky němu plánuje stát do roku 2050 ušetřit 1,5 % HDP každý rok. V dnešních cenách to znamená zhruba 110 miliard ročně. Druhým nejúspornějším krokem je postupné snižování nově vyplácených penzí. Od roku 2026 má každý ročník dostávat v průměru asi o 180 korun míň než ten předchozí. Tento návrh má uspořit až procento hrubého domácího produktu, tedy kolem 75 miliard korun. S oběma návrhy hnutí ANO nesouhlasí. Tak si pojďme říct v Událostech, komentářích víc. První hosté našeho pořadu. Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny, první místopředseda KDU-ČSL, dobrý večer, vítám vás.
Aleš Juchelka, poslanec výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu. Dobrý večer, pane poslanče.
Poradce prezidenta republiky, ekonomický poradce prezidenta republiky Vladimír Bezděk. Dobrý večer, pane Bezděku, i vám.
A všem díky za účast. Pane Juchelko, prezident je zklamán, že jste dnes nepřišli na tu schůzku. Nepřehodnotíte to?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
My jsme mu poslali dlouhý dopis, kde jsme opravdu vysvětlili naše argumenty. Jakým způsobem jsme se dostali do té fáze, že jsme odmítli tu schůzku, která proběhla během dnešního dne samozřejmě bez nás. Také jsme mu tam řekli úplně na závěr, že jsme kdykoliv ochotni mu osobně ty naše argumenty říct. No, a poněvadž jsme se dozvěděli nejen z úst pana premiéra, který to řekl několikrát v různých televizích pořadech, na tiskové konferenci dneska, ale třeba také na kongresu ODS, který byl v Ostravě, že prostě a jednoduše si prosadí tu svou na sílu těch koaličních poslanců, ať se děje, co se děje. A v rámci toho celého uskupení, těch prvních několika vln, které jsme byli svědky a skončili třeba u Ústavního soudu, tak bylo jasné, že ten náš názor už dále akceptovat nebude vládní koalice. Že budeme dělat pouze a jenom stafáž, protože nebyl žádný z našich pozměňovacích návrhů ani v první, ani v druhé vlně. To znamená u řádných valorizací, ani u sešrování předčasných důchodů akceptován. Takže si to chce de facto dělat po svém. A já osobně taktéž odmítám udělat nějakou stafáž a zdržovat nás všechny od práce.

moderátor
——————–
Ještě si pamatujete tu otázku, kterou jsem položil?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
No, jestli budeme ještě nadále chtít jednat.

moderátor
——————–
Ano, jestli to nepřehodnotíte.

Aleš JUCHELKA,
——————–
To ne.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Protože pan prezident je zklamán. A on je zklamán po tom vašem dopise, takže nepřehodnotíte?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Ne kvůli tomu, že je pan prezident zklamán, tak já to rozhodně, osobně já to přehodnocovat nebudu. Myslím si, že ani hnutí ANO. Já jsem byl taktéž zklamán, když pan prezident nepodepsal ani první, ani druhou vlnu u důchodů a zklamal tak úplně všechny seniory. Poněvadž přišli v roce 23 o 6 000 korun. A tak se sešněrovaly předčasné důchody, kdy samozřejmě i někteří, kteří třeba chtěli odcházet za pár měsíců do důchodu, tak v tuto chvíli nemůžou a jsou zklamáni právě tím, že pan prezident, i když váhal, i když řekl, že to dá k Ústavnímu soudu, tak přesto podepsal.

moderátor
——————–
Pane místopředsedo Bartošku, proč vláda do světa de facto říká, že je úplně jedno, jak se k tomu opozice postaví, protože si to prosadí na sílu?

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
Ale to takhle není. Přece víme, že ministr Jurečka minulý rok svolal zhruba 10 jednání s opozičními stranami, včetně hnutí ANO. A opakovaně s nima projednával jednotlivé návrhy. V průběhu těchto schůzek si hnutí ANO mohlo říct o jakékoliv podkladové materiály, o jakoukoliv analýzu. Dopadlo to tak, že ke konci na posledních dvou schůzkách hnutí ANO už se vůbec nezúčastnilo. To znamená v současné době, jestliže říkají.

moderátor
——————–
A vy se divíte, když od premiéra slyší, my to prosadíme, i když u toho ta opozice nebude. Vy jako zkušený politik víte, že to vyznění těch slov je strašně důležité. A jak vidíte, a od pana Juchelky jsme to teď slyšeli. Oni to pochopili tak, že si to prostě uděláte sami bez nich. Bez ohledu na to, co budou říkat. Takhle se vymezuje prostor pro jednání?

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
Já bych vám dal zapravdu, kdyby neproběhlo žádné jednání, kdyby neproběhlo 10 schůzek, kdy bylo hnutí ANO vyzváno, aby předložili své návrhy, kdyby nebylo setkání u pana prezidenta. A je to věc, která není nová, protože my jsme to dali do programového prohlášení vlády, že budeme a ta reforma penzí proběhne. A je tady potřeba říct ještě jednu věc. Hnutí ANO je v Poslanecké sněmovně od roku 2013. Kdy v prvním volebním období měli ministra financí. V druhém volebním období měli premiéra, ministryni financí. První volební období končilo tím, že byla připravená důchodová reforma. A parametry takzvanou potůčkovou komisí. Měli na to dvě volební období, neudělali proto vůbec nic přesto, že mohli. A tady já vidím jako hrubé selhání hnutí ANO. Všechno ostatní jsou jenom řeči. Oni nepředstavili vůbec nic. V současné době, kdyby představili nějaké návrhy, bylo o čem diskutovat.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Já se za chvíli zeptám, jestli něco mají. Pane juchelko, tak to slyšíte. Vy máte širokou, otevřenou náruč vládní koalice, která s vámi opakovaně jedná a vy to všechno odmítnete, říkal pan Bartošek.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Tak já řeknu ty fakta. My jsme byli samozřejmě na několika jednáních s panem ministrem Jurečkou, chtěli jsme ty podklady, ty jsme taktéž dostali. Tam jsme něco vyhodnotili, ale až třeba po roce a půl, po dvou letech jsme přemluvili pana ministra Jurečku, aby dal do důchodové komise, kterou MPSV má naši expertku. Do té doby samozřejmě s námi nikdo nejednal. A to ani u té první vlny, u těch řádných a mimořádných valorizací, které tak skandálně prošly ve stavu legislativní nouze. A potom až teprve začalo nějaké jednání u sešněrování předčasných důchodů. Tam já jsem u těch jednání byl. Byl jsem u všech i u pana prezidenta, kde jsme mu řekli naše argumenty. Právě u toho, co skončilo u Ústavního soudu, i u těch předčasných důchodů. Klidně samozřejmě on zná naše argumenty u náročných profesí. To, co teď bude chtít pan ministr dávat do vlády, ale bohužel to jednání prostě nemělo dále cenu, protože neustále slyšíme prostě narážky. Neustále slyšíme, že to je vlastně úplně jedno. A já opravdu odmítám dělat někomu…

moderátor
——————–
To, že to je jedno, to zase nikdo neřekl z vládní koalice. To jsem zjednodušil, protože to vyznění takové očividně pro vás je. Pane Juchelko, řekněte mi jednu věc, prosím. Kdy vy jste se dozvěděli, že na ten Hrad nepůjdete?

Aleš JUCHELKA,
——————–
My jsme se to rozhodli udělat ve čtvrtek odpoledne, tuším, když bylo předsednictvo hnutí ANO. Takže v ten podvečer tam jsme odeslali de facto i ten dopis, kde jsme to obšírně vysvětlili.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ale vy jste měli do 7. dubna poslat hlavně ty materiály a vy jste je neposlali.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
My jsme obdrželi materiály právě od MPSV, což byl výtažek.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Vaše materiály, vy jste se na té první schůzce dohodli, že něco vám pošle MPSV a něco pošlete vy panu prezidentovi a taky vládní koalici. To jste měli udělat do 7. dubna a neposlali jste nic, proč jste k tomu neřekli, že tam nepůjdete?

Aleš JUCHELKA,
——————–
Takže za prvé to mělo být do 15. dubna. To bylo, takhle to padlo na té dohodě na Hradě.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pan prezident lže, tím chcete říct?

Aleš JUCHELKA,
——————–
Ne, bylo to do 15. dubna.

moderátor
——————–
Měly být předloženy do 7. 4., aby byl.

Aleš JUCHELKA,
——————–
Já nevím, to se zeptáme pana Bezděka, protože on ten zápis, tuším, dělal.

moderátor
——————–
Pane Bezděku, tak se zeptáme hned. Pane Vladimíre Bezděku, do kdy, jak se strany dohodly na tom, do kdysi vzájemně předloží ty žádané materiály, protože vlastně všechny strany chtěly něco doplnit.

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
Těch domácích úkolů bylo několik. U všech s jednou jedinou výjimkou. A tu vysvětlím za chviličku, byl termín 7. dubna. Čili ty dokumenty, o kterých teď jsme se bavili, tam byl deadline 7. dubna. Ta jediná výjimka, kde byl termín až 15. dubna, tak byly zaktualizované pracovní projekce vývoje důchodového systému v návaznosti na novou demografickou projekci z Českého statistického úřadu ze závěru roku 23. Tam ministerstvo práce požádalo o jeden týden navíc. A proto u tohohle jediného dokumentu byl termín 15. dubna.

moderátor
——————–
Pane Juchelko, proč jste do 7. jasně neřekli, že nikam nepůjdete?

Aleš JUCHELKA,
——————–
Tak to se omlouvám. To jsem se spletl já v tom termínu. No, my jsme se takhle potom dohodli samozřejmě v ten čtvrtek, kdy jsme odeslali ten dopis, že jsme všechno vysvětlili už od prvopočátku.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ale ano, tomu rozumím, o dopisu víme. Prostě jste tak jako chtěli napínat pana prezidenta nebo vládní koalice říká, že jste čekali, až se Andrej Babiš vrátí z dovolené. A on pak řekl, že nebudete pokračovat v tom jednání. Tak, jak to je?

Aleš JUCHELKA,
——————–
To je opravdu jako nesmírná lež tady toto. To já úplně jako opravdu tady toto já nechápu, kde se tady toto vzalo. Protože například na té nešťastné tiskové konferenci, kde vznikla ta dezinterpretace ohledně té dohody o prodloužení věku odchodu do důchodu, jsme to dementovali nejen ústy kolegyně Schillerové na té konferenci, která samozřejmě řekla, že máme jiný postup nebo nějak tak. Ale taktéž jsme to v ten den samozřejmě celé dali veřejně najevo v několika rozhovorech. Na druhý den dokonce vyšel velikánský rozhovor na Novinkách právě tady k tomuto tématu. Takže já vůbec nerozumím tomu, protože to nemá vůbec nic s dovolenou pana předsedy Babiše společného. Naopak, my jsme se tam nedohodli na prodloužení věku odchodu do důchodu. A pokud si někdo myslí, že po dvou letech, kdy já říkám, že přes tady tento parametr nejede vlak. Mě během 15 minut přesvědčí na vykopávací schůzce na Hradě. No, tak to je bohužel na velkém omylu. Bohužel tady došlo k nějakému nedorozumění. Já jsem to už několikrát vysvětloval. A nemá to s žádnou dovolenou nikoho nic společného.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
V tu chvíli se k tomu dostaneme, pane Bartošku.

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
No, ani pan poslanec Juchelka, ani já, my jsme na tom Hradě nebyli ale.

moderátor
——————–
Já si myslím, že pan Juchelka tam byl, pokud se nemýlím.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
Byl.

moderátor
——————–
Byl.

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
V tom případě, já bych potřeboval.

moderátor
——————–
Na té minulé schůzce, dnes tam nebyl tedy.

Jan Bartošek,
——————–
Tak to se omlouvám. Mě by zajímalo, pane Bezděku, vy jste tam byl taky. A já bych potřeboval.

moderátor
——————–
Ptát se tady budu já.

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
Jenom mi dovolte, aby to rozsoudil, protože já jsem přesvědčený.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Já se k tomu za chvíli dostanu.

Jan Bartošek,
——————–
Dobře. Tak v tom případě jinak. Já to řeknu jinak. Je rok 2019 a já bych řekl, my jsme s hnutím ANO ve shodě. Alena Schillerová říká, musíme prodloužit věk odchodu do důchodu. Říkám skvělý. Najednou, aha, ono to dneska neplatí.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Víte co, pojďme se nevracet do budoucna, do minulosti.

Jan Bartošek,
——————–
Je to důležité, já to řeknu z toho důvodu. Jak já můžu vědět, že dneska to, co říká hnutí ANO, je pravda a bude to platit za dva roky, nebo to bude platit za půl dne, až se vrátí Andrej Babiš z dovolené.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Proto říkáte, že si to radši schválíte sami?

Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
Ne, proto říkáme, pojďte o tom jednat společně s námi, aby to mělo nějakou delší dobu trvání. A věřte tomu, že jsme skutečně připraveni a ještě stále připraveni. Jednak o tom bude druhé čtení. Oni mohou skutečně přicházet s návrhy. My jsme připraveni jednat. Ten základní nedostatek toho všeho je, že u hnutí ANO nevíte, jestli to, co platilo před třemi lety, bude platit teďko znovu. Jestli platí to co.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pan ministr Jurečka dnes řekl, že opozici znovu osloví. Jaká bude nová nabídka na jednání?

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
No, především, aby předložili svoje vlastní návrhy a koncepci důchodové reformy. Protože v současné době kromě takového dětského podupávání nožičkou my nechceme, aby se prodloužil odchod do důchodu. Vlastně žádný jiný relevantní návrh nezazněl. Tudíž vlastně my ani nevíme, jak vypadá důchodová reforma, protože Andrej Babiš říká, my vlastně nebudeme říkat, co máme. My nebudeme představovat naše know how. A jestliže /souzvuk zvuků/ návrhy, tak v ten moment nemá o čem jednat.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Za chviličku se pane Juchelky zeptám. Pane Vladimíre Bezděku, padl tam ten souhlas s tím, že se musí zvedat na té minulé schůzce, že se musí zvedat věk odchodu do důchodu? Ne, jak se musí zvedat, jak rychle, automaticky, prostě bez principu. Ale, že se musí zvedat. Padlo to tam, nebo ne?

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
Krátká odpověď je ano.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Vy jste předsedal dvěma důchodovým komisím. Byly hádky politiků stejné, jako jsou tyto hádky?

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
Kvalita a úroveň diskuze byla v minulosti a ochota k debatě se mi zdálo, že byla v minulosti o něco větší. A ani v té minulosti to nebyla žádná sláva. Takže by mě v životě nenapadlo, že budu tento výrok konstatovat, že někdy v minulosti to bylo lepší, než je to teď. Koneckonců myslím, že i těch dnešních pět nebo sedm minut té dnešní diskuze krásně ukazuje, že někdy je lepší se dvakrát kousnout do jazyka a mlčet, než všechno komentovat.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Tak pojďme zkusit být trochu věcní, pane Bezděku. Demografická analýza konstatuje, že stárneme rychleji a naléhavost změn se zvyšuje. Tak to dnes padlo na Hradě. Ještě úplně přesná čísla k dispozici nejsou. Mají být asi za měsíc, pokud se nemýlíme. Co tohle konstatování tedy, že stárneme rychleji, než jsme stárli doposud. Co toto konstatování znamená pro důchodový systém a hlavně proto, aby ten systém měl dost peněz na důchody.

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
Dovolte mi lehounce poopravit. Přesná čísla jsou. Ta demografická prognóza, ta je zveřejněná Českým statistickým úřadem v pětiletém intervalu. Předchozí byla zveřejněná na konci roku 2018 a ta nová aktuální je z konce roku 2013. A to, na čem ministerstvo práce a sociálních věcí pracujete teď.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Promiňte, 2013 nebo 2023, myslíte?

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
23, pardon.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Děkuji za upřesnění.

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
Ano, děkuju, 2023. A to, co ministerstvo práce a sociálních věcí mimo jiné dělá teď. A bylo to vyžádáno i na té schůzce v závěru března ze strany zástupců hnutí ANO. Bylo vlastně promítnout tuto novou demografickou projekci, prognózu do toho důchodového systému. A toto jsou ta nová čísla. Ale ta demografie jako taková je pět měsíců zveřejněna. A platí to, co jste říkal. To znamená, ano, průměrná doba dožití v té verzi roku 23, oproti té předchozí verzi roku 2018 je o něco další. To tedy znamená dvě informace. Z pohledu jednotlivců, lidí je to výborná zpráva, protože v průměru prostě budeme žít déle. Pokračuje trend, který tady je už od roku 1990. Pokračuje i nadále navzdory tomu, že jsme si mezitím prošli několikaletým obdobím covidu například. Z pohledu důchodového systému už to tak veselé není, protože pokud nedokážeme nebo nebudeme chtít držet s tím růstem naděje dožití krok i z hlediska toho postupného zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, tak ten důchodový systém bude zatěžován většími výdaji. Budou mu relativně, nikoliv absolutně, ale relativně klesat příjmy a tím pádem se ty nůžky, alias deficit v horizontu 20, 30, 40 let budou nepříjemně otevírat.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Nejde to udělat jinak, než tím zvyšováním věku pro odchod do důchodu, neexistují jiné cesty?

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
Samozřejmě existují. Můžeme výrazně zvednout daně nebo pojistné nebo jiné všeobecné daně, anebo můžeme významněji začít redukovat výplaty z toho důchodového systému. Ať už v podobě nově přiznávaných penzí budoucím důchodcům, anebo můžeme ještě výrazněji zpomalit valorizace důchodů, které se budou vyplácet.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pane místopředsedo Bartošku, když slyšíte, že jsou jiné cesty. Proč tak úpěnlivě trváte na zvyšování věku odchodu do důchodu, když slyšíte, jak hodně červený hadr je to pro opozici?

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
Těch řešení je skutečně několik. Jedno z nich je enormní zatížení daněmi ti, který budou chodit do práce. Protože zhruba kolem roku 2050 bude jeden pracující na jednoho důchodce. To znamená, bude-li například důchod 20 000 průměrný. Tak to znamená, že ten, kdo vydělá 40 000 hrubého, 20 000, odvede důchodci. To jedna z možností, nebo zatížíme například spotřební daní přes DPH. Zdraží se život, vybereme daně. Ano, je to řešení, ale prakticky to znamená, že všichni lidi zchudnou. A to není dobré řešení. Další věc je, že se skutečně nebudou zvyšovat důchody nebo ne takovým tempem. A je potřeba říct, že v ten moment začnou důchodci chudnout. Anebo jedna z možností a kombinaci dalšího je, prodloužit průměrný odchod do důchodu. Ale to se děje už teď přece. Vždyť to všichni víme, že i v současné době postupně ty ročníky.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ale ta diskuze je o tom, aby to nebudou po tom roce 2030.

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
Je to velmi jednoduché. V roce 2035-36 začnou chodit do důchodu silné Husákovy ročníky. Ten nejkritičtější interval 2030–2050. V praxi to znamená, že abychom ty důchody do budoucna ufinancovali, tak teďko je to nějakých 40 % státního rozpočtu. Bude to zhruba 60 % státního rozpočtu. Nebude na zdravotnictví, nebude na silnice, nebude na vzdělání, nebude na sociální služby. To, co je pro mě problém, je, že hnutí ANO se chová zbaběle a není schopné se o tom ani bavit. Protože ono těch řešení skutečně moc neexistuje. To, co je klíčový problém, je, že v rámci demografického propadu prostě nemáme dostatek dětí, abychom ten demografický propad vyplnili a průběžný pilíř nefunguje.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ano, k panu Juchelkovi už teď jdu. Tak proč, když slyšíte ty další varianty, vyšší daně, vyšší odvody, dražší život, míň peněz na zdravotnictví. Proč nejste připraveni debatovat o tom, že se do důchodu bude chodit pozdějc?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
My jsme připraveni debatovat. Já to říkám pořád, my jsme dávali několik pozměňovacích návrhů.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Teď nejste zrovna.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
A teď v tuto chvíli nejsme, protože v tom nevidíme i nadále smysl. My nechceme, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu, ani aby se snižovalo tempo růstu nových důchodů od roku 2026. Je to prosté. Je to z toho důvodu, že za prvé jsme nejprůmyslovější zemí skutečně v Evropské unii. Naše reálné mzdy nám klesají už devět čtvrtletí za sebou. Rozumím tomu, že není takový výběr do toho průběžného systému. No a za druhé, od roku 2026, pokud se bude snižovat tempo růstu u důchodů, tak nám někteří starobní důchodci prostě začnou padat do sociálního systému. A tím pádem my budeme ze stejné vlastně kasy vydávat prostředky ne na důchody, ale samozřejmě na ten sociální systém.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
A jste připraveni lidem říct, budete platit vyšší daně, bude vyšší spotřební daň, bude vyšší jiná daň.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
To vláda neřeší žádné příjmy do toho systému. To znamená, my jsme.

moderátor
——————–
No, tak teď se vás na to ptám.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
My jsme navrhli takzvaný druhý pilíř, který jsme představili i panu prezidentovi. Ten samozřejmě, ten někteří ekonomové kvitují, že tady toto je taktéž cesta úplně stejně jako někteří politici. Co se týká ale obecně důchodového systému, tak to není jenom politická věc. To je věc prostě celospolečenská. To je věc toho, jakým způsobem se k tomu postavíme. Zda-li chceme být solidární s těmi staršími, anebo ne. I přestože nás to bude stát třeba do jednoho procenta HDP. Což je v tuto chvíli schodek hrubého domácího produktu. Na té schůzce jsme se domluvili nebo jsme kvitovali to všichni, kteří tam byli, že tady toto je akceptovatelný schodek do jednoho procenta HDP. Ale na druhou stranu samozřejmě říkám, že to je celospolečenský problém. A ptám se na věci, které se týkají právě demografie, porodnosti.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Počkejte, já jsem se ptal, promiňte, pane poslanče, já jsem se ptal na to, jestli jste připraveni lidem říct, že budou mít vyšší daně. To jsou ty vyšší příjmy do státního rozpočtu. Anebo, když mluvíte o druhém pilíři. To znamená, že lidi budou muset vzít nějaké své další peníze a někam si je dát.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Ale, pane Takáči, my se nebavíme o tom, že bysme měli nějakým způsobem zvyšovat daně. V roce dva 18 a dva 19 byl přebytek v tom průběžném důchodovém systému. A této vládě jsme odevzdávali tedy tento průběžný důchodový /souzvuk zvuků/ -2 miliardy. A teď je tam samozřejmě -73. Já můžu říct, že to je z několika důvodů. Tato vláda rezignovala na hospodářský růst, na ekonomický růst. Dala tam spoustu různých nesystémových prvků do toho průběžného systému a dělá z toho béčkový sociální systém. Takže já se prostě ptám, pokud tady chceme mít opravdu spravedlivé, ale říkám spravedlivé a férové důchody. No, tak nesmíme do toho ty nesystémové prvky za prvé vkládat. A za druhé, a za druhé musíme se zabývat také příjmy obecně do těch důchodů.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pane Bartošku, vy jste rezignovali na hospodářskou politiku, aby ekonomika více produkovala a bylo více peněz i v důchodovém systému, říkáte.

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
Kolega Juchelka má jednu neskutečnou vlastnost. Já jsem to poslouchal s otevřenou pusou a jsem zjistil, že nic neřekl.

moderátor
——————–
Pojďme odpovídat.

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/
——————–
Protože tam nezaznělo jasné řešení, jakým co chtějí navrhnout. Na nic jsme nerezignovali naopak. Přístup hnutí ANO rozpočtově nezodpovědný. V praxi znamená, že kdybysme nekonsolidovali veřejné prostředky, tak už v letošním roce nastoupila dluhová brzda. A to vám říkám, že by nebylo prakticky na nic, protože ty škrty ve státním rozpočtu by byly brutální. Právě naopak tím, že se chováme zodpovědně s horizontem delším, než je jedno volební období, že upravujeme výši důchodů, že hledáme způsob, jak to zaplatit. My ty řešení máme a přicházíme s nimi z hnutí ANO. To jsou jenom prázdné řeči. Já jsem z toho neslyšel ani jeden konkrétní návrh, s čím by ANO přišlo. To znamená, oni nemají vlastní návrhy. Pouze a jedině vzdorovitě říkají, my nechceme prodloužit věk odchodu do důchodu, ale jiný řešení tam není.

moderátor
——————–
Pane Juchelko, jeden nejvýznamnější konkrétní návrh, který máte?

Aleš JUCHELKA,
——————–
Můžeme se bavit o těch příjmech do toho.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Jeden nejvýznamnější konkrétní návrh, který máte, prosím.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Těch návrhů jsme dali celou.

moderátor
——————–
Jeden prosím.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Můj návrh je, abychom nedusili starobní důchodce tím, že budeme jenom tupě škrtat na té výdajové stránce starobních důchodů /souzvuk zvuků/.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
A co máte pro změnu důchodového systému?

Aleš JUCHELKA,
——————–
Tady máme druhý pilíř, ok.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Dobře, druhý pilíř, ano.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Ano, příjmy, příjmy.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Druhý pilíř a příjmy necháme si napříště. Pane Bezděku, co prosím, bude, pokud s důchodovým systémem, pokud od 1. ledna 2025 nebude platit něco nového?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
To nikdo neví.

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
Tak krátkodobě a v důchodovém systému za krátké období považujeme klidně i 5-10 let, to je potřeba si uvědomit. Tak krátkodobě se na první pohled nestane nic, protože, jak už bylo řečeno, i v dnešní dnes platné legislativě sahající těsně za rok 2030 je pořád ještě ukotveno postupné zvyšování věkové hranice pro odchodu důchodů. Nicméně s ohledem na to, že na podzim příštího roku jsou parlamentní volby. Nějakou dobu bude zřejmě trvat, než se sestaví vláda. V roce 26 pokud nová vláda, ať už bude sestavena jakákoliv na jakémkoliv půdoryse, tak bude mít vůbec ochotu v důchodovém systému něco dělat, tak bude tu legislativu maximálně tak připravovat. Takže první rok, kdybychom se znovu mohli dostat do nějaké fáze konkrétních legislativních úprav parametrů důchodového systému, je tak rok 27, spíš rok 28. A to už jsme strašně nebezpečně blízko toho roku 2030-31, kdy ta legislativa dnešní doběhne. A vždycky historicky za těch 30 let, co se v Česku kontinuálně zvyšuje věková hranice pro odchod do důchodu, tak se ta informace těm budoucím penzistům o tom, kdy oni, jejich ročník narození bude moci odejít do důchodu, tak se dávala vždycky s předstihem, řekněme, alespoň 10 let. A z tohohle pohledu dnešní nečinnost, případná nečinnost bude znamenat velmi nefér situaci vůči lidem, kteří budou do penze odcházet po roce 2030.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Velmi stručně, pane Bezděku, prosím. Kolik bude stát každý rok odkladu nějaké změny?

Vladimír BEZDĚK, ekonomický poradce prezidenta
——————–
To vám nedokážu teď z hlavy říct. Dlouhodobě lze říct to, že v těch nejhorších letech kolem toho roku 2050, když dnes neuděláme nic, tak budeme čelit deficitům kolem 3 % hrubého domácího produktu ročně. Což v dnešních cenách je nějakých 230 miliard korun ročně. Tak tohle nám bude chybět v důchodovém systému každý jeden rok.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pánové, všem třem moc díky za debatu v Událostech, komentářích, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.