Co je Temu?

ilustrační foto: PhotoRack.net

NOVA Na Vaší straně

Říká vám něco eShop s názvem Temu? V posledních dnech vzal český internet doslova útokem. Mezi spokojenými zákazníky jsou ale i tací, kterým z účtu začaly po nákupu mizet peníze. Co se skrývá za extrémně levným zbožím?
Je to lákavé a někteří tomu prostě nemohou odolat. Čínské Temu opanovalo český internet. Dekorace, doplňky do bytu či oblečení. Na virtuálním čínském tržišti je k dostání vše, na co si jen vzpomenete, a to za cenu, o které se vám ani nesnilo. Agresivní kampaň padla na úrodnou půdu a Češi se do temu zamilovali. Jenže jsou i tací, kteří kvůli touze výhodně nakoupit přišli málem o všechny své peníze. Vyprávět by o tom mohl profesionální kadeřník Filip Kraus.

mluvčí 31,
——————–
Tak vlastně jsem objednával jednou jednu, první objednávku vlastně na Valentýna, pavilonky kvůli oslavě na jakoby salonu a po 14 dnech, co vlastně mi přišel balíček, tak mi strhly 87 000 jakoby z toho účtu, no, vlastně to bylo v noci, ve dvě ráno, to vzaly z účtu a nepřišla žádná notifikace o ničem, žádný platbě, jo, takže já jsem o tom vůbec netušil, jenom, když vlastně jsem se podívala na účet, co chtěl poslat peníze, tak tam byla ztráta 87 000. Byla zneužitá ta karta. Díky tomu temu.

redaktor
——————–
Filip okamžitě kontaktoval svou banku a udělal tak to nejlepší, co v danou chvíli mohl. I tak vyhráno neměl. A až po dvou týdnech vybojoval své peníze zpět.

mluvčí 31,
——————–
Ale spoustu lidí mi řeklo, že už jim to odečítá jako vlastně nějakou menší částku měsíčně, že jo, no, a všechny jako varuju před tím.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
A varuje už i paní Jana. Ta po třetím nákupu na čínském tržišti temu přišla v přepočtu o 10 000 Kč. Pracuje v Německu a z účtu jí mizelo euro po euru.

mluvčí 32,
——————–
Jsem si oblečený nějaký drobnost, jedna pibu zhruba asi třikrát. První objednávka. Vůbec nic se nestalo, všecko došlo v pořádku. Ale druhá, objednáte, to proběhlo všecko taky v pohodě, po třetí objednávce, mě by začaly mizet sponta, peníze nějaký. Evropa jde čtyři 99, prostě fakt jako malinký takový testík, jestli si všimnul, klidně vám odešlo 300 EUR úplně.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Jak je to možné, jsme se zeptali mediálního zástupce temu, který nám zprostředkoval vyjádření tiskového mluvčího. Portál trvá na tom, že nakupování na něm je bezpečné.

mluvčí 33,
——————–
Nakupování na temu je bezpečné, naše platební odkazy jsou šifrovány a zabezpečeny v souladu se standardy platebních karet a spolupracujeme s hlavními poskytovateli plateb a s jejich vlastními dodatečnými bezpečnostními protokoly. Zavedli jsme také více faktorové ověřování pro zabezpečení přístupu uživatelů.

redaktor
——————–
Tak si to shrňme. Dva lidé, kteří se neznají, a dokonce jsou od sebe vzdáleni stovky kilometrů, přišli po nákupu s TEMu o vyšší desítky tisíc korun. Jak je to možné, jsme se snažili zjistit u předních českých IT odborníků.

mluvčí 34,
——————–
Obrovská popularita vedla k tomu, že se na to navázalo velké množství vlastně kyberzlo zločincůčinců a my jsme zaznamenali už stovky, možná i tisíce případů, kdy uživatelé dostali informační e maily, které se tvářily vlastně jako nějaké temu rewards, čili nějaké odměny. Ste mu to nemělo vůbec nic společného. Ve chvíli, kdy uživatel klikne na takový odkaz, dostane se na stránku, která perfektně imituje temu, a pokud tam zadá přihlašovací údaje, tak vlastně vyzradí svoje data nějakým útočníkům.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Pan Filip i paní Jana jsou ale přesvědčení, že na žádný podezřelý odkaz neklikli. Nicméně to, že platforma láká kyberzločince, zdaleka není jediný problém. Temu. Před jeho aplikací nedávno varoval i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a na rizika upozorňují i IT experti.

mluvčí 35,
——————–
Vy v podstatě, když si třeba nainstalujete tu aplikaci, tak jednak dáváte jí přístup k vašemu mikrofonu, k vašim kontaktům, ke všemu, to znamená, vy ty data odevzdáváte, kde se nacházíte, co máte rádi a tak dál, tak s nima někdo může dál pracovat a pokud tam dáte nějakou platební kartu, kterou používáte normálně, tak vy ji v podstatě odevzdáte taky.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Nainstaloval byste si aplikaci temu do vašeho mobilu?

mluvčí 35,
——————–
V žádným případě.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Jaké je pravděpodobnost, že když vyplním přihlašovací údaje do temu a vyplním tam svou adresu bydliště, jaká je pravděpodobnost, že moje data bude mít.

mluvčí 36,
——————–
Čínská vláda? Já bych řekl Pokud ta čínská vláda si o to požádá, tak naprosto stoprocentní.

mluvčí 34,
——————–
Z pohledu bezpečnosti je to vždycky tak, že když něco vypadá velmi lákavě a ceny jsou obrovsky nízké, tak je zatím vždycky nějaké riziko a vždycky je tam nějaký problém, protože samozřejmě každý obchodník chce vydělat, pokud nevydělá na tom, že vám prodá nějaké zboží, tak se snaží vydělat nějaký jinak, například tím, že sbírá nějaká citlivá data, která potom takzvaně prodává. Dál.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Aplikace temu. Po celém světě neodolalo přes 100 000 000 lidí. Před jejím nainstalováním varuje i největší české spotřebitelské sdružení DTest. Tím nejrizikovějším je právě možnost úniku uživatelských citlivých informací, k němuž může docházet právě po stažení téhle aplikace.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Pomyslný pohár trpělivosti z expanzí čínských e shopů do naší země přetekl českým podnikatelům pohybujícím se v internetovém prostředí. Poukazují především na neprůhledné hospodaření těchto firem, pofiderní a nikým nekontrolovanou kvalitu zboží, označování dovážených produktů a také to, že zákony jsou na temu a jemu podobné, jednoduše krátké.

mluvčí 38,
——————–
Myslím si, že dochází ke klamání spotřebitele například u nás u textilu. My máme povinnost mít na každém produktu neoddělitelně napsáno, že to je z bavlny atd. atd. problém, který určitě zákazník může pocítit, například ten, co má alergii třeba na bavlnu, on si nakliká ten produkt, nikdy se nedočtete, jestli to ten bambus, bavlnu nebo něco jako obsahuje, přijde mu to, my jsme to zkusili, přišli nám prostě produkty, na který na obalu bylo napsáno v horším případě čínsky, v lepším případě anglicky, co to cca obsahuje. Rozhodně tam nebyly nějaký procenta a rozhodně tam nebylo všechno.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Praktiky čínského tržiště temu má na mušce i Česká obchodní inspekce. Ruce má ale bohužel svázané.

mluvčí 39,
——————–
Ty podněty se týkaly především nedodání zboží nebo dodání jiného zboží, než bylo objednáno, týkaly se i chybějících návodů v českém jazyce nebo dokladů o koupi v zemích, kde je nízká vymahatelnost práva, může být uplatnění základních spotřebitelských práv velmi obtížné.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Situace už zašla tak daleko, že v České republice vzniká nové Sdružení podnikatelů, ti chtějí jediné stejná pravidla pro Všechny, market obchází zákony a nevztahují se pro něj stejná pravidla podnikání jako pro jiné obchodníky, zároveň dochází k poškozování uživatelů.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Trpělivost s internetovými tržišti teď došla Francii. Dolní komora tamního parlamentu schválila zákon, který zakazuje reklamu na tato tržiště, zapovídá jim spolupráci s influencery a na zboží z nich zavádí přirážku 10 EUR. Chránit to má domácí trh, zdraví spotřebitelů i životní prostředí. V Česku se takové opatření zatím nechystá.

Linda Nguyenová, redaktorka
——————–
Nakupování levného zboží z Asie jednoduše láká, radost z ušetřených peněz ale mnohdy vystřídá právě vztek. Na co si dát pozor při takovém nakupování? Tak to vám poradí naše rubrika pět rad.

mluvčí 41,
——————–
Často obrázek nemusí odpovídat skutečnosti. Velkým pomocníkem mohou být cenycenze dalších zákazníků. Tam totiž mnohdy najdete i fotografie, jaké zboží jim skutečně přišlo.

mluvčí 37,
——————–
To zboží často třeba přijde nekvalitní nebo přijde bez českého návodu.

mluvčí 41,
——————–
Problémem bývají i velikosti, ty asijské jsou totiž i o dvě čísla menší, než jste zvyklí, takže když si objednáte tričko velikosti XL, přijde vám něco, co odpovídá spíše emku? Místo stahování aplikace čínského e shopu nakupujte raději na jejich internetových stránkách.

mluvčí 34,
——————–
Určitě je to bezpečnější, ale samozřejmě musíte si dát pozor, abyste byl na reálném webu. Útočníci mohou vytvářet weby, které jsou podvrhem.

mluvčí 41,
——————–
Při registraci nepropojujte účet s jinými účty, třeba na sociálních sítích.

mluvčí 34,
——————–
Pokud uživatelé mohou, tak by ideálně měli používat jednorázové platební karty, platební karty, které vlastně slouží k jednomu nákupu a ve chvíli, kdy ten nákup provedete, tak ta karta se automaticky zablokuje?

mluvčí 35,
——————–
Nebo bych si pro tento případ na nákup na tady těch tržištích udělal třeba kartu, kde budu mít třeba jenom 5 000 Kč.

mluvčí 41,
——————–
Ačkoliv velká čínská tržiště proti padělkům bojují a obchody, které nabízejí, blokují, padělky se v jejich nabídce objevují, ať už jde například o oblečení, či módní doplňky. Když si takové zboží objednáte, hrozí vám, že vám jej zabaví celníci, pokud na něj při kontrole narazí? Pokud zboží neodpovídá tomu, co jste si objednali. Často je u čínských e shopů nejúčinnějších zbraní. Podat návrh na spor, který pak řeší provozovatel stránky. Důležité je mít vše dobře nafocené. Jak zboží přišlo zabalené? Co v balíčku bylo? A v čem se to podle vás liší od inzerce? Prodejci jsou závislí na tom, jakou mají reputaci, takže hrozba prohraného sporu či negativní recenze je často přiměje vyjít zákazníkovi.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.