Digitální zastávky v městské dopravě poskytnou hlasové informace nevidomým  

zastávka MHD Olomouc

 ČT 1 

Návrat pasažérů do olomoucké městské hromadné dopravy. V míře, kterou jezdili před covidem. V letech koronavirové pandemie je využívalo skoro o pětinu cestujících méně. Dopravní podnik pro letošek plánuje opravy některých úseků a zastávek. Do dvou let by chtěl pořídit devět nových tramvají, moderní zastávky nebo taky systém, díky kterému bude možné platit jízdné kartou přímo ve vozech.

56 491 000. Počet lidí, kteří minulý rok využili v Olomouci tramvaj nebo autobus.

Pavel Zatloukal, místopředseda představenstva, DPMO
——————–
Máme radost, protože se vracíme vlastně na úroveň předcovidovou. To znamená, že jsme v roce 2019 přepravili 57 milionů. To období toho covidu, kdy jsme klesli řádově o 10 milionů cestujících je za námi.

Marek ČERNÝ, vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje, Olomouc
——————–
Olomouc jako každé jiné město by asi bylo rádo, kdyby městská hromadná doprava se využívala daleko více, než se vy využívá, protože by to znamenalo samozřejmě pokles množství automobilů ve městě.

redaktorka
——————–
Už roky se mluví především o investici do validátorů, které umožní platit za jízdenky kartou přímo ve voze. Dopravní podnik na tento projekt už vypsal výběrové řízení. Město letos opět plánuje investovat do autobusových zastávek. V Olomouci je asi 400 zastávek. 80 % z nich jsou autobusové. A právě ty má ve správě město. Každý rok některé z nich opraví a také vybaví takzvanými inteligentními označníky.

Pavel Zatloukal, místopředseda představenstva, DPMO
——————–
Digitální označníky označují příjezd nejbližšího spoje v reálném čase. To znamená, pokud je spoj zpožděný, tak se objevuje jeho reálný příjezd. Zároveň je označeno i jestli nejbližší spoj je bezbariérový.

redaktorka
——————–
A také poskytují hlasové informace nevidomým. Moderní zastávky začnou dělníci stavět v květnu u Finančního úřadu. A o měsíc později na Schweiseově ulici.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.