Hnutí ANO už se s koalicí kvůli důchodové reformě u prezidenta nesejde  

pražský hrad

Radiožurnál 

Hnutí ANO už se s koalicí kvůli důchodové reformě u prezidenta nesejde. Další společná schůzka měla být dnes v pondělí. Představitelé ANO ale svou účast zrušili. Ministr práce Marian Jurečka z KDU-ČSL v reakci na to oznámil, že je připravený reformu vládě předložit koncem dubna.

Důvodem, proč hnutí ANO svou účast odřeklo, jsou podle jeho prvního místopředsedy Karla Havlíčka výroky dvou nejvyšších představitelů ODS.

Karel Havlíček, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda hnutí /ANO/
——————–
Pan premiér a pan ministr financí Stanjura opakovaně tvrdí, že změny v důchodovém systému prosadí i bez nás. I bez opozice.

redaktorka
——————–
Podle ministra Jurečky ale vládní koalice jednání otevřená je.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ale musí být k tomu vůle těch dvou stran, a to minimálně ze strany hnutí ANO vidíme v tento okamžik, že ta vůle je nulová. A podle mě ty odkazy na nějaké výroky, které zazněly na kongresu ODS, jsou naprosto zástupné.

redaktorka
——————–
Prezident Petr Pavel teď sice pondělní schůzku považuje za bezpředmětnou, rušit ji ale kvůli důležitosti tématu nebude.

Krize v jednání o důchodech  

Prima – Hlavní zprávy

A ve vysílání hlavních zpráv teď vítám přímo ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, pane ministře, dobrý večer. A rovnou, prosím, navažme. Podle hnutí ANO s opozicí nedostatečně komunikujete a bez ohledu na jejich názor chcete navrhované změny v důchodech prosadit. Tak se ptám, k čemu tedy opozici potřebujete? A nejsou potom opravdu schůzky jen zbytečnou ztrátou času?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Dobrý večer z Olomouce. Já musím říct, já jsem za loňský rok absolvoval 10 schůzek a 10 jednání s opozicí k důchodové reformě. Já jsem na začátku prosince celý návrh důchodové reformy poslal opozici, včetně hnutí ANO. A hnutí ANO nikdy nepředložilo jeden jediný konkrétní návrh, představu, parametr, jak by si oni představovali podle svého pohledu změny v důchodovém systému průběžného pilíře. Takže těžko mluvit o tom, že někdo dělá stafáž, když se do té stafáže vlastně sám dostal tím, že nedal jeden jediný, jeden jediný konkrétní návrh po více jak roce jednání. Ale já znovu říkám, já jsem otevřen čekat na to, jestli třeba do druhého čtení se u hnutí ANO neprobudí nějaký smysl pro zodpovědnost za budoucí generace, naše děti, naše vnoučata. A pořád si myslím, že má smysl se pokoušet o to dohodnout se, protože to je tak zásadní věc. Mimochodem hnutí ANO osm let vyjadřovalo jasný konkrétní názor na některé parametry, jak by se měly provést. Já bych byl rád, aby hnutí ANO nebylo to, které otočí o 180 stupňů a řekne: „Kašlu na budoucnost. Kašlu na vaše děti, na vaše vnoučata.“ Ale aby opravdu se přihlásili k tomu, že potřebujeme u takového tématu shodu, zodpovědné řešení a potřebujeme ideálně opravdu společně. Já o tu dohodu stojím.

Soňa Porupková, moderátorka
——————–
Já na to ještě navážu, protože právě Karel Havlíček i Alena Schillerová dnes řekli: „Pokud budeme po volbách u vlády, navržené změny v systému penzí zrušíme.“ Tak o to víc je podle vás tedy důležité hledat tu společnou cestu. Protože důchody, to není jen otázka na jedno volební období a je to tedy právě z vašeho pohledu hnutí ANO, které toto teď sabotuje?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
O to víc je to opravdu důležité. Mě strašně mrzí, že vlastně hnutí ANO teď v tento okamžik do toho hází tímto způsobem vidle. Mimochodem v situaci, kdy před 2,5 týdny jsme se dohodli, že ta schůzka má smysl v to pondělí, že se tam všichni potkáme, že hnutí ANO pošle své konkrétní podkladové návrhy k tomu druhému pilíři. Ještě v neděli ve společném pořadu, kde vedle mě metr ode mě seděla Alena Schillerová, tak před všemi těmi diváky říkala, že v pondělí na jednání přijdou, že tam chtějí být, že chtějí pokračovat. Já nevím, co se stalo hnutí ANO mezi nedělí a pátkem tohoto týdne. To je prostě jako pro mě naprosto nepochopitelný obrat. A fakt si myslím, že u těchto věcí má jít opravdu politikaření stranou a máme se snažit opravdu dohodnout na tom, co tato země safra už 30 let potřebuje a politici to tady dluží. A ne se prostě otočit a alibisticky v tento okamžik od toho odejít. To je podle mě velká škoda a velká chyba.

Soňa Porupková, moderátorka
——————–
O slovo se teď hlásí taky odboráři. Jsou právě oni adekvátní náhradou za hnutí ANO? Zajímají vás jejich názory? Měli by být u toho jednání s prezidentem?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Podívejte, já jednám i s odbory, jednám se zaměstnavateli. Tady je to na rozhodnutí pana prezidenta. Jsou to jednání, která svolává pan prezident. Takže je to na něm, koho se rozhodne případně přizvat, nebo jestli se rozhodne nějakým způsobem v budoucnu v těch jednáních ještě v nějakém třeba i jiném formátu pokračovat. Já jsem jednal jak s opozicí, to bylo těch 10 jednání během loňského roku. Jednal opakovaně jak s odbory, tak i se zaměstnavateli v důchodové reformě.

Soňa Porupková, moderátorka
——————–
Pane ministře, a my vám děkujeme za váš čas pro Hlavní zprávy. Klidný pátek.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.