Bitva o podobu důchodové reformy bude mít jenom poražené  

ilustrační foto: atp_tyreseus Flickr.com

NOVA – Střepiny

Důchodové reformě se dlouho přezdívalo paní Colombová, politici o ní často mluvili, nikdy ji ale nikdo neviděl. Do vyjednávání o posledním návrhu z pera ministra práce a sociálních věcí, který počítá například se zvyšováním věku odchodu do důchodu, se zapojil i prezident v roli mediátora koalice a opozice. A když už to po první schůzce zástupců vlády a hnutí ANO vypadalo, že vyjednávání je na dobré cestě, vstoupil do hry šéf hnutí ANO. Tedy, spíš než vstoupil, hodil do ní vidle. Tady je poznámka.

Petr PAVEL, prezident ČR
——————–
Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat.

Karel HAVLÍČEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/
——————–
Troufám si tvrdit, že jsme se posunuli.

, moderátorka
——————–
Na tiskové konferenci po prvním jednání o důchodové reformě to vypadalo, že shoda je na cestě. Závěry jednání, tedy prezentovanou shodu například na zvyšování věku odchodu do důchodu, hnutí ANO ale zpochybnilo už několik hodin po tiskové konferenci na Hradě s tím, že jejich skutečný postoj k reformě byl prý špatně interpretován. Tiskové oddělení Hradu v reakci připomnělo, že mimo Aleny Schillerové a Karla Havlíčka u onoho jednání sedělo dalších 15 lidí, rozumějte svědků, a že za svým vyjádřením o nalezení shody si Petr Pavel stojí. To už hnutí ANO ale vyhlásilo důchodové reformě bojkot.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/
——————–
My u tohoto nebudeme svítit.

moderátorka
——————–
Pamětníci si možná vybaví, že před 5 lety ještě v pozici ministryně financí Alena Schillerová o nutnosti zvyšovat věk odchodu do důchodu sama mluvila. Za připomenutí stojí také to, že hnutí ANO bylo ve vládě v době, kdy Nečasovu důchodovou reformu zrušila vláda Bohuslava Sobotky, tehdy s příslibem, že předloží novou a lepší. Priorita číslo jedna ale zůstává na papíře už 10 let. Teď, když už to vypadalo, že se důchodová reforma z mrtvého bodu pohne, hnutí ANO udělalo otočku.

redaktor /citace: Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
„Podaná ruka má platit. Na jednáních s prezidentem a ANO byla shoda na nutnosti navýšení věku odchodu do důchodu. Zástupci ANO to nijak nerozporovali, ani na tiskové konferenci. Stačilo pár dnů a už je to zase jinak. Takhle se shoda na největší reformě hledá opravdu těžko.“

moderátorka
——————–
Vláda Petra Fialy samozřejmě má možnost protlačit důchodovou reformu na sílu, zároveň si ale uvědomuje, že u tak zásadní změny je žádoucí shoda napříč politickým spektrem, aby měla životnost delší, než jen do konce volebního období. Pokud politici společnou řeč a shodu na změnách nenajdou, bitva o podobu důchodové reformy bude mít jenom poražené a těmi paradoxně nebudou dnes bojující politici, ale lidé.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.