Některá města už brigádníky nezaměstnají  

brigádník při práci v městském parku
zahradnické práce Flickr.com

 ČT 1 


Některá města omezují nebo úplně ruší letní brigády, mohou za to nově vyšší náklady a složitější administrativa. Kvůli novele zákoníku práce se totiž dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky. Některým provozům kvůli tomu vzrostou náklady o desítky procent.

Ještě vloni provázeli expozicí Šumavy v Železné Rudě místní studenti, letos se budou muset návštěvníci environmentálního centra obejít bez výkladu.

Filip SMOLA, starosta Železné Rudy /nestr./
——————–
Vzhledem k náročnosti a úpravy legislativy, která velmi komplikuje tady ty krátkodobé smlouvy, tak jsme se rozhodli, že v letošním roce je nebudeme přijímat.

redaktor
——————–
Lidé, kteří pracují na dohodu, mají třeba nárok na placenou dovolenou nebo nově budou muset dostat písemně a minimálně 3 dny předem rozvrh práce.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Buďto se ta práce vykonává v nějakých jasně vymezených dnech či hodinách, nebo je tam případně odkaz na to, že ta otázka, kdy se ta práce vykonává, bude třeba doplněna SMS komunikací.

redaktor
——————–
Naopak hrady a zámky se v létě bez brigádníků neobejdou, třeba tady ve Velharticích potřebují každý den 4 sezónní pracovníky. Průvodci si na letní brigádě vydělávají kolem 150 Kč na hodinu, nově budou mít příplatky i za víkendy a svátky.
Sezónní pracovníky správa hradu vyplácí z příspěvku na osobní náklady.

Matěj MEJSTŘÍK, kastelán hradu Velhartice
——————–
Tento příspěvek se letos nezvyšoval, nicméně ty náklady těmito příplatky a proplácením dovolených se nám samozřejmě zvyšují až někde ke 20 %.

redaktor
——————–
Podle některých personálních agentur v Plzeňském kraji je kvůli tomu letos nabídka letních brigád menší než v předchozích letech, zároveň ale v některých regionech klesá zájem o sezónní práce, sportovním areálům v Krušných horách chybí pracovníci v gastronomii nebo v půjčovnách. 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.