Jednání ministra Jurečky s odbory o zaručené mzdě 

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

ČT 1 – Události

Odbory zvažují podání stížnosti k Evropské komisi, nesouhlasí se záměrem vlády zrušit zaručené mzdy ve firmách. Ministr práce po jednání s nimi řekl, že krok k unijní směrnici neporušuje. V květnu by pak měli začít společně debatovat i o zvýšení platů ve veřejné sféře. Dnes mluvili taky o důchodové reformě. Ani na ní se neshodnou.

redaktorka ČT
——————–
Živí se stavbou kořenových čistíren, a to třeba i na střechách domů. Pro Michala Šperlinga je to koníček i práce, kterou si dovede představit, že bude dělat až do důchodu, i když by do něj šel později.

Michal Šperling, stavba kořenových čistíren
——————–
Ale dovedu si představit, že prostě některý profese, který vyžadujou, aby tam prostě byl člověk osm hodin a víc, tak že prostě ty lidi už to nezvládnou.

redaktorka ČT
——————–
Víte, kdy půjdete do důchodu?

Michal Šperling, stavba kořenových čistíren
——————–
Abych řekl pravdu, že nevím, myslel bych si jak podle pravidel, tak 65.

redaktorka ČT
——————–
Právě tato hranice se má postupně posouvat. Pro jeho ročník 1972 by to mohlo být o sedm měsíců později. Šéf rezortu mluví o návratu k automatickému prodlužování.

Marian Jurečka, ministr práce a soc. věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ten automat není neomezený. On tam má jasno. Jasný poměr mezi tou průměrnou dobou dožití té dané generace -21,5, roku, a to je stanovení, kdy je hranice věku odchodu do důchodu.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Hranice zdraví se lomí daleko dříve a je to pod úrovní současného věku pro odchod do důchodu, a to si myslíme, že je nutno zohlednit, protože ty lidi budou nezaměstnatelní.

redaktorka ČT
——————–
Proti je i sněmovní opozice. Hnutí ANO navíc chce, aby se znovu zavedl tzv. druhý důchodový pilíř, fungovat by měl jinak než dříve, ten původní zrušila vláda ČSSD, ANO a lidovců.

Karel Havlíček, 1. místopředseda hnutí, místopředseda sněmovny /ANO/
——————–
Nevycucával by peníze z pilíře číslo jedna. A všichni aktéři by měli udělat maximum pro to, aby motivovali lidi si tam vkládat prostředky, aby stát mohl využít tyto zdroje pro financování například infrastruktury.

redaktorka ČT
——————–
Například té energetické nebo dopravní. K tomu mají ale zástupci koalice výhrady.

Olga Richterová, místopředsedkyně sněmovny /Piráti/
——————–
My samozřejmě ten stabilní veřejně garantovaný fond chceme, akorát na jiných principech, rozhodně ne s navázáním na jadernou energetiku.

redaktorka ČT
——————–
Ve druhém pilíři si v minulosti spořil i Michal Šperling. Pokud by to měl opakovat, chtěl by mít jistotu, že systém vydrží.

Michal Šperling, stavba kořenových čistíren
——————–
Aby to zase nebylo tak, takže jeden něco zavede, protlačí to parlamentem a ten druhý nastoupí a zase to zruší.

redaktorka ČT
——————–
O důchodové reformě se jednalo i na Pražském hradě. Tento týden se prezident sešel s představiteli odborů, na konci března pak bylo společné jednání Petra Pavla, Mariana Jurečky a zástupců hnutí ANO. Další takové je v plánu na 22. dubna.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.