Postiženým v prvním stupni závislosti se nelíbí, že jim poslanci koalice nezvýšili příspěvek na péči

ilustrační foto: premekv / stock.xchng

ČT 1

Sněmovna schválila růst příspěvků na péči, prošel koaliční návrh. Přidáno tedy dostanou zdravotně postižení ve všech stupních, kromě toho prvního s lehkou závislostí.

Opozice zvýšení podporuje, vlastním návrhem ale požadovala razantnější růst a přilepšila by i lidem ve zmíněném prvním stupni. Ministr práce ale argumentuje omezenými možnostmi rozpočtu.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Je to sedm miliard korun, je to největší navýšení, které tady, myslím si, že za posledních 10 let bylo takto razantní u příspěvku na péči. A snažili jsme se v ten okamžik to zkoncentrovat na ten druhý, třetí a především čtvrtý stupeň.

moderátor ČT
——————–
Výše příspěvků se mění stejným zákonem, který zároveň upravuje financování sociálních služeb s pobočkami ve více krajích. I na to má opozice s koalicí odlišný názor.

Dana Ottová, penzistka
——————–
Řve jako pavián. Bez peněz do… nelez. Kam nemám lézt? Do hospody nelez.

redaktorka ČT
——————–
Ve svém bytě žije sama v 96 letech. Paměť trénuje vyplňováním nebo sudoku a ještě vloni vyšla na Ještěd.

Dana Ottová, penzistka
——————–
Já totiž bych hrozně ráda se vyhnula domovu důchodců.A tohle je byt, kde tedy jsem vlastně úplně svobodná.

redaktor ČT
——————–
Dana Ottová pobírá vzhledem ke své dobré kondici ten nejnižší možný příspěvek na péči, který se zvyšovat nebude, což kritizuje opozice. Podobně jako způsob, jakým ho ministr předložil.

Aleš Juchelka, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Bez jakéhokoliv vnějšího a vnitřního připomínkového řízení a bez toho, aby se k tomu vyjádřila Legislativní rada vlády, a to je velmi potřebné zdůraznit, poněvadž tady tímto se obchází vlastně ta odbornost.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Tomu občanovi, si myslím, že je fakt úplně šumafuk, jestli jsme to podali jako vládní návrh nebo jako poslanecký návrh, který také garantuje to, že ta pomoc a to zvýšení bude dříve a bude od 1. 7.

redaktorka ČT
——————–
Samotný příspěvek má vzrůst až o 20 % dle stupně. Zároveň vzniká nový. Má podpořit nejvíce závislé na pomoci, kteří zůstávají doma. Opozici ale vadí i způsob prosazení změn společně s převedením financování některých nadregionálních služeb na kraje.

Vladimíra Lesenská, členka sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Já to hodnotím jako podpásovku. To, že příspěvek na péči ke sněmovnímu tisku 605 byl tímto způsobem přidán.

Pavla Pivoňka Vaňková, místopředsedkyně sněmovního soc. výboru /STAN/
——————–
Myslím si, že gesční ministerstvo, MPSV, ví, co dělá, to přenastavení financování těch sociálních služeb je opravdu namyšleno tak, aby bylo efektivnější, aby bylo cílenější.

redaktor ČT
——————–
Podle rezortu má norma jako celek pomoct, aby senioři mohli co nejdéle zůstat doma ve svém prostředí. Příspěvek mají využít na zaplacení pečovatelů, což už tři roky využívá i paní Ottová.

Dana Ottová, penzistka
——————–
To pomáhá nejenom fyzicky, že vám teda podají, já nevím, tu vodu nebo tu hůl a že vás dovedou někam a tak. Toto ano, ale i jako člověk to potřebuje sám pro sebe.

redaktorka ČT
——————–
Navíc se cítí bezpečně díky SOS hodinkám.

Dana Ottová, penzistka
——————–
Kdybych s sebou doma někde švihla, což se stává samozřejmě, a nemohla vstát, zatím jsem ještě vždycky vstala, tak si tady vymáčknu.

Rostislav Haufer, ředitel, Chytrá péče
——————–
Důležitá věc je jednoduchost, protože ten senior už má horší motoriku, zároveň mají jednoduchý nabíjecí stojánek, aby ten senior nemusel někam něco zasouvat, takže on se sám chytne. Naučili jsme je mluvit česky.

redaktor ČT
——————–
Třeba tady, podobně jako opozice, kritizují dnes schválené a podle nich nejisté financování.

Rostislav Haufer, ředitel, Chytrá péče
——————–
Vůbec si nedokážu představit úplně ten restart i s tím, že i nám kraje, ať to je Středočeský kraj, pražský kraj nebo brněnský kraj, řekly, že v této chvíli neuvažují nebo nemají prostředky a nemají možnost ani jakoby rozšířit tu svoji vlastní krajskou síť.

redaktorka ČT
——————–
Úprava bude podle opozice a profesní unie znamenat nejistotu pro 400 000 klientů. Marian Jurečka s tím ale nesouhlasí a argumentuje dosud chybějící, jasně definovanou sítí služeb.

Vloni stát vyplácel příspěvek na péči celkem pro víc než 367 000 lidí, většinou jde o handicapované nad 18 let věku.

Úřady teď peníze poskytují, jak zaznělo, ve čtyřech stupních. V tom prvním při lehké závislosti je 86 000 dospělých, ve druhém přesahuje počet 103 000 a ve třetím 89 000. Čtvrtý stupeň, tedy úplná závislost, se týká 25 000 lidí.

U dětí jsou počty výrazně nižší, zhruba od 12 000 v prvním stupni klesají až k necelým pěti tisícům příspěvků vyplácených ve čtvrtém stupni závislosti.

Výdaje státu za příspěvky na péči postupně spíš rostou. Ze 30 miliard před pěti lety na loňských víc než 37 miliard korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.