Poslanci schválili zvýšení příspěvku na péči, první skupině ale nepřidali

parlament sněmovna poslanci

Růst příspěvku na péči schválila Sněmovna. Zvýšení příspěvků přijala podle koaličního návrhu lidem od druhého stupně závislosti, i když ombudsman Stanislav Křeček apeloval na poslance, ať přidají všem lidem, kteří příspěvek na péči dostávají, i těm, kteří na něj mají nárok v prvním, nejnižším stupni závislosti. Přidat i jim marně navrhovala opoziční hnutí ANO a SPD.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-zvyseni-prispevku-na-peci-vlada-jurecja.A240412_053406_domaci_kop

Poslanci právě teď schvalují zvýšení příspěvků na péči  

Radiožurnál 

Poslanci právě teď schvalují zvýšení příspěvků na péči, koaliční návrh počítá s vyššími příspěvky ve třech ze čtyř stupňů závislosti na pomoci druhých. Novelu kritizuje opozice, ve sněmovně máme reportérku, Evu Soukeníkovou.

redaktorka
——————–
Poslanci o návrhu stále hlasují, novela míří hlavně na lidi v domácí péči, vysvětlila poslankyně hnutí STAN, Pavla Pivoňka Vaňková.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně /STAN/
——————–
Navýšení jde právě do těch skupin, kteří opravdu potřebují tu sociální asistenci 24 hodin sedm dní v týdnu.

Eva SOUKENÍKOVÁ, redaktorka
——————–
Opozici vadí, že novela nepočítá se zvýšením příspěvku pro lidi v prvním, tedy nejnižším stupni závislosti. Pokračuje poslankyně hnutí SPD, Vladimíra Lesenská.

Vladimíra LESENSKÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Výše těchto příspěvků na péči je ve vztahu k cenám sociálních služeb a potřebám zdravotně postižených dlouhodobě velmi, ale velmi nedostatečná.

Eva SOUKENÍKOVÁ, redaktorka
——————–
Návrh zřejmě projde v koaličním znění, změny by měly platit od července. Dopoledne schůzi opět provázela dlouhá diskuze o programu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.