Česko bude mít dětského ombudsmana

ilustrační foto: PhotoRack

Vznikne post dětského ombudsmana. Zřízení dětského ombudsmana schválila vláda v rámci novely zákona o veřejném ochránci práv vláda. Činnost dětského ombudsmana se zaměří na ochranu dětí především podle Úmluvy o právech dítěte. Dětský ombudsman má ve striktně vymezených případech dostat možnost v pozici vedlejšího účastníka vstupovat do některých řízení týkajících se ochrany práv dětí. Mezi jeho další pravomoci by měla patřit vzdělávací a osvětová činnost o právech dítěte a kontrola dodržování práv dětí.

Fungovat bude nezávisle na stávajícím ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi. Česko je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, které dětského ombudsmana dosud nemají.

Michal Šalomoun, ministr pro legislativu, předseda Legislativní rady vlády /nestr. za Piráti/
——————–
Ten dětský ombudsman by měl pravomoc vyřizovat stížnosti proti postupu úřadů a dalších orgánů veřejné moci v případě dětí, dále by měl agendu vzdělávací, osvětovou činnost, která se týká práv dítěte a ve velice úzkých případech velice striktně vymezených, by měl možnost vstupovat i do nějakých zahájených soudních řízení.

Ke zřízení dětského ombudsmana Česko dlouhodobě nabádá výbor pro práva dětí OSN na základě úmluvy o právech dítěte, která začala platit v Československu v únoru 1991. Předpis by mohl být účinný od příštího roku, záležet bude na rychlosti projednávání ve sněmovně.

redaktor ČT
Ve vládě je shoda na samotném zřízení toho institutu, nicméně už ne taková shoda na financování, protože i z toho projednávání, které bylo doposud, z toho připomínkového řízení vzešlo vlastně několik variant, které se týkají toho jednotlivého financování, a když sem přicházeli dnes na jednání ministři, tak opět v této otázce nebyli jednotní a nebyli schopni se shodnout právě na tom, na té konečné variantě, variantě.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.