Sociální služby se bojí o peníze  

ilustrační foto: Photoxpress

ČT 1 


Na omezení, anebo přímo ohrožení péče až pro 400 000 lidí, upozorňují provozovatelé nadregionálních sociálních služeb. Ministerstvo práce chystá novou celostátní síť, které dá dotace. Zmínění poskytovatelé, typicky jsou to krizové linky nebo různé typy poradenství, se o své budoucí financování obávají. Podle Mariana Jurečky zbytečně.

redaktorka ČT
——————–
Jednou z nabízených věcí sociální služby je mobilní monitorovací zařízení. To už téměř 10 let využívá osmasedmdesátiletá Anna Čermáková.

Petr Makal, Anděl Strážný
——————–
Ten noční klid od sedmi do půl devátý do rána vám takhle vyhovuje?

Anna Čermáková, penzistka, 78 let
——————–
Vyhovuje.

Kristýna Jelínková, redaktorka ČT
——————–
Podle jejích slov jí SOS služba umožňuje žít ve vlastním domově.

Anna Čermáková, penzistka, 78 let
——————–
Bez krabičky ráno nejdu ani do koupelny se dát do pořádku.

Kristýna Jelínková, redaktorka ČT
——————–
Pokud by například upadla, zařízení vytočí dispečink.

Irena Třešňáková, provozní ředitelka, Anděl Strážný
——————–
Třikrát zazvoní, potvrzuje to i vibrací, hovor se zvedne sám, klient nemusí vůbec nic dělat a potom následně už komunikuje s dispečerkou.

redaktorka ČT
——————–
I když zájem o tuto i další služby roste, organizace se obává o budoucnost svých poboček. Letos dostali od ministerstva práce o 2,5 milionu méně.

Irena Třešňáková, provozní ředitelka, Anděl Strážný
——————–
Samozřejmě, že to má dopad na naši organizaci, ale o trošku menší než v loňském roce, kdy jsme byli kráceni o 6 milionů, to mělo velký dopad, museli jsme se uchýlit k propouštění, uzavřeli jsme část našich poboček.

redaktorka ČT
——————–
Toho se obávají další desítky takových služeb. Strach mají ze změn, které by mohla přinést novela o sociálních službách. A především z nejistoty kolem svého financování.

Vojtěch Kubec, předseda Unie sociálních služeb ČR
——————–
Ministerstvo nyní říká jsou tady služby, který nechceme podporovat, my nevíme, který služby to jsou, a ty má podporovat kraj, ale my nemáme informaci, kdo to bude, jako jestli to bude od roku 2026 nebo od následující roku.

redaktorka ČT
——————–
Financování podle ministra práce ohrožené není. Prostředky na nadregionální služby v posledních letech rostly, resort podle něj napravuje současný stav, kdy poskytovatelé neměly definovanou síť.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Co já jsem s celou řadou těch poskytovatelů mluvil, vždycky jsme dokázali zabezpečit to, že je opravdu ta síť ufinancovatelná.

redaktorka ČT
——————–
Hnutí ANO budoucí nejasné financování kritizuje, chce ve sněmovně prosadit alespoň přechodné období. Během něj by měly služby čas na jednání s hejtmany.

Aleš Juchelka, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
To, že to přichází na kraj, tak v tuto chvíli nebylo prodiskutováno ani se všemi kraji. Domnívám se, že tam opravdu už mají vlastně veškerou finanční kapacitu a dělanou na 100 procent.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.