Nezaměstnanost v Česku je nejnižší v EU. Mnohým se to nelíbí

Marian Jurečka

 ČT 24

Hostem je Marian Jurečka a Vladimíra Lesenská.

Nejnižší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie. V Česku v březnu klesla o desetinu bodu na 3,9 %. Pomohlo tomu i teplé počasí, díky kterému se se dříve rozběhly sezónní práce a roli sehráli také živnostníci, kteří po zimě obnovili svou podnikatelskou činnost.

Daniel Krištof, generální ředitel Úřadu práce ČR
——————–
Jsou tam vlastně dva trendy, jedno je, ta naše nezaměstnanost je skutečně jedna z nejnižších v Evropě. My máme i ty ostatní parametry, co se týká trhu práce, skvělé, máme nízkou chudobu, nízký sociální vyloučení, to jsou všechny parametry, které tu Českou republiku dávají do dobré pozice. Na druhou stranu je pravda, že do budoucna tím, jak bude klesat zájem o ty nízko kvalifikované pozice a naopak růst o ty kvalifikované, tak tohle to riziko tak mezi pěti ekonomikami v Evropské unii, které jsou nejvíc ohrožení tímhle tím rozevření těchhle nůžek, tak je právě Česká republika. Takže 4 % vlastně krátkodobě nám dávají klid na to, abychom lidem pomohli tu svoji kvalifikaci zvýšit, protože do budoucna to větší problém patrně bude.


————–
Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka teď vedle mě, dobrý večer.
A taky paní poslankyně Vladimíra Lesenská za SPD, dobrý večer.
Pane ministře to číslo, 4 %, to je něco, co asi možná potěší někoho, kdo si zrovna práci hledá. Asi to úplně nepotěší firmu, která zaměstnance shání. Teď i v koalici se objevují a sílí hlasy, které mluví o tom, že ten trh práce potřebuje nějak oživit. Vy už jste definitivně rozhodnutý, že nenavrhnete výpověď bez udání důvodu?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já jenom ještě rád řeknu, že mít nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie je skvělá vizitka pro Českou republiku a je to dobrá zpráva do těch dnů, kdy třeba těch zpráv dobrých není tolik. A je to dobrý výsledek, dlouhodobý dobrý výsledek České republiky, to není zásluha teď jedné vlády jednoho měsíce, ale přes všechny krize, které jsme procházeli za posledních zhruba pět let, tak Česká republika v tomto ohledu je opravdu zemí, kde je vlastně dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie.

moderátorka ČT
——————–
Já vás tam stejně budu trochu tlačit pohledem podnikatelů.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Nebojte, pokud jde o ten problém podnikatelů, tak opravdu výpověď bez udání důvodu, o které se tak často teď za poslední dva měsíce mediálně mluví, fakt neřeší problém pracovního trhu v České republice. My tady máme za poslední dva roky nových zhruba 120 000 lidí, kteří na pracovním trhu pracují, jsou to lidé s dočasnou ochranou z Ukrajiny. Vláda zvýšila kvóty pro zahraniční pracovníky a rozhodně počítáme s tím, že ještě chceme více zapojit za prvé lidi z domácího pracovního trhu, české občany, tady je cesta přes zkrácené úvazky. Umožnit rodičům sledovat lépe rodinný pracovní život. Podpora namotivovat lidi předdůchodové a důchodového věku, aby nám zůstali třeba o něco déle na tom pracovním trhu a pak samozřejmě tady už nebude stačit ta kapacita z těch domácích pracovních sil. Tak pak máme vhodně a bezpečně doplňovat lidi z těch třetích zemí v rámci zahraničních pracovníků. A to je strategie, kterou děláme, dělat budeme tak, abychom opravdu využili plně a maximálně potenciál českých firem.

moderátorka ČT
——————–
Ale víte, že tím jdete proti třeba ODS, která právě o té výpovědi mluví jako o řešení, která jí prosazuje?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já velmi dobře naslouchám firmám, mluvím s nimi, ale já jsem k tomu jasně řekl stanovisko, že u tohoto tématu bychom museli a klidně využijeme těch několik měsíců k diskuzi vyřešit dvě klíčové věci. Tou první je, kolik odstupných platů by ten zaměstnavatel vyplácel tomu zaměstnanci, a to v té debatě zatím není vůbec vyřešeno. A druhý moment, a to je ta inspirace třeba z toho Dánska, z mnoha jiných zemí, kdy ten sociální systém v okamžiku, kdy ten člověk tu práci ztratí, tak třeba na dobu 3–6 měsíců tomu zaměstnanci a jeho rodině vykrývá třeba 95 % dosavadních příjmů. Když tyhle dvě věci vydiskutujeme, dokážeme rozumně provázat, nastavit, pak se o tom pojďme bavit a nemůžeme.

moderátorka ČT
——————–
A roztržka v koalici kvůli tomu nebude.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak já v tomhle mám jasno, já jsem řekl, že prostě pokud nevyřešíme tyhle dvě předchozí věci, tak nemůžeme ten problém řešit od konce. To znamená, já to do té novely nedám a říkám klidně, pojďme směřovat k tomu dánskému modelu flexsecurity, ten je zajímavý, je inspirativní, ale nemůžeme vytrhnout jenom jednu věc a říct, tady zavedeme výpověď bez udání důvodu a nebudeme řešit, co se děje s těmi lidmi, s jejich domácnostmi, s jejich dětmi. To nepřipustím.

moderátorka ČT
——————–
Paní poslankyně. Výpověď bez udání důvodu. Ano, ne?

Vladimíra LESENSKÁ, poslankyně, místopředsedkyně ústavně-právního výboru /SPD/
——————–
Rozhodně ne a jsem ráda, že slyším to samé od pana ministra, protože vlastně v našich podmínkách bez právě toho sociálního zabezpečení a nějaké té inspirace, tak, jak zmiňoval pan ministr v Dánsku, tak by to bylo hodně velké riziko, protože vlastně bychom otevřeli možnost zaměstnavatelům, já se omlouvám za ten výraz, ale zbavit se těch nejdražších pracovníků před důchodovým věkem a naopak třeba i maminek s marodícíma dětma, takže to určitě nechceme a jsem ráda, že toto potvrdil i pan ministr.

moderátorka ČT
——————–
Ale pak jsou tady asi firmy, které by vám řekly, podívejte se, my tady máme zaměstnance dlouhodobě, který nepracuje, neodvádí tu svoji práci tak, jak má a my se ho prostě nemáme jak zbavit.

Vladimíra LESENSKÁ, poslankyně, místopředsedkyně ústavně-právního výboru /SPD/
——————–
Tomu taky rozumím, ale na druhou stranu firmy měly na začátku, když toho zaměstnance vlastně nabraly, měly zkušební lhůtu, měly možnost smluv na dobu určitou, v podstatě až třikrát. To znamená po roce, mohly si toho zaměstnance vyzkoušet, takže já úplně některým těm argumentům ne nevěřím, ale nerozumím, protože ta firma má možnosti si toho zaměstnance vlastně opravdu osahat a zjistit, co může, co zvládá, nezvládá a třeba i v rámci té zkušební lhůty se s ním rozloučit, viděla bych cestu možná i právě třeba i prodloužením zkušební lhůty.

moderátorka ČT
——————–
Takže když tady pan ministr zmiňoval to Dánsko a mluvil o tom, že tenhle systém mu připadá zajímavý, to, že to znamená, ano, výpověď bez udání důvodu, ale taky už ta jistota, tak to vám taky přijde jako zajímavá cesta?

Vladimíra LESENSKÁ, poslankyně, místopředsedkyně ústavně-právního výboru /SPD/
——————–
Je to zajímavá cesta, ale v Dánsku, pokud je ten člověk vlastně v evidenci u jejich tamního Úřadu práce, tak má možnost až 12 měsíců pobírat plný plat, takže tam ta možnost to najití si zaměstnání, je poměrně časově velkorysá.

moderátorka ČT
——————–
Pane ministře, když se podíváme na ta čísla aktuální, tak bez práce je nějakých necelých 290 000 lidí, volných míst o 20 000 míň. Proč se nám to neprotíná?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak ono dlouhodobě za těch 34 let byla vždycky v naprosté drtivé většině případů doba, kdy bylo výrazně více uchazečů o zaměstnání, než je počet volných pracovních míst. Teď v posledních letech, se pohybujeme, že někdy v některých měsících je více volných pracovních míst jenom o několik 1000, jako je třeba tento příklad nebo obráceně, je více volných pracovních míst, než je uchazečů o zaměstnání. Takže prolíná se, to, jsou kraje, kde se to opravdu otáčí atd., ale každopádně pro nás, pro Českou republiku je důležité a tak se na to z dívám i já z pohledu té budoucnosti. My se chceme opravdu orientovat na to ty lidi, pomoci je dovzdělávat, rekvalifikovat, celoživotně vzdělávat, protože to je cesta, jak umožnit lidem, kteří třeba dneska mají třeba nízké výdělky, podprůměrné výdělky, když si dokáží zvýšit svoji kvalifikaci, tak mohou buďto u toho stejného zaměstnavatele, nebo klidně u nějakého jiného nového dokázat díky těm svým vyšším, lepším dovednostem vydělávat víc. A to je věc, na kterou se hodně teďka s Úřadem práce, s novým panem generálním ředitelem Danem Kryštofem soustředíme. My máme zhruba 5,5, miliardy korun z EU, teďka na zhruba 100 000 lidí, které můžeme teď během příštích zhruba dvou let dokázat tímto systémem vzdělávání zvýšit jim jejich kvalifikaci, dát jim šance na jejich vyšší výdělky. A my to plně teďka jsme rozjeli, teď třeba jenom za březen zhruba 4 500 lidí do toho systému vstoupilo a máme ten systém nastavený i přes tzv. e Shop rekvalifikací a opravdu doporučuji lidem, aby se na to šli podívat a je to i pro lidi, kteří tu práci neztratí. To znamená, standardně jste ve firmě, práci máte a říkáte si, že byste si chtěli rozšířit nějaké nové dovednosti, kompetence, třeba v oblasti digitálu, tam financujeme ty kurzy až z 88 % a můžete si v pohodě z domu to vyhledat, najít si to a jít se takto vzdělávat, doplnit si to vzdělání, nějakou kompetenci, a to bude klíčové pro tu budoucnost. My víme, že v těch příštích zhruba 7,8 letech ten pracovní trh projde celou řadou změn, ani nevíme dneska úplně přesně, jak budou. Umělá inteligence přijde, bude to opravdu jako hodně dynamické a ten tablet, který vám tady leží, ten bude už jako v naprosté většině různých profesí nutnou součástí té práce.

moderátorka ČT
——————–
Tak, paní poslankyně, vy jste, tuším, profesí projektantka. Bála by jste se teď o práci?

Vladimíra LESENSKÁ, poslankyně, místopředsedkyně ústavně-právního výboru /SPD/
——————–
Já si myslím, že bych se úplně nebála, zrovna tak bych se nebála ani o práci ředitelky Úřadu práce. V místě okresního města. Ale já bych chtěla připomenout systém školství, když komunikuju s firmama i v minulosti, tak firmy mají problém s mladýma lidma, kteří vlastně jdou ze školy, nemají návyky, neumějí tu svou profesi jako takovou, a takže firmy ve velkém množství shánějí kvalifikovanou sílu. A v současné době na pracovním trhu, a nejenom na pracovním trhu, tak vlastně zůstávají bezprizorní mladí lidé, kteří jsou bez základního vzdělání, to znamená, že nemají vlastně vysvědčení z deváté třídy, oni mají splněnou devítiletou základní povinnou školní docházku, ale mají třeba vysvědčení ze sedmé třídy. A v tu chvíli mají problém, s jakoukoliv rekvalifikací. Takže tam já bych asi věděla i cestu, jak pracovat s vyloučenýma lokalitama. Jak možná ta superdávka, kterou pan ministr zamýšlí, pomůže k tomu, aby opravdu děti ze všech rodin co nejvíce a nejlépe do školy docházely. A pak možná ty rekvalifikace i pro ty mladé lidi, aby se uplatnili v budoucnosti na trhu práce, budou snazší.

moderátorka ČT
——————–
Pane ministře, nečetl jste rady od Václava Klause? Jak zlepšit českou ekonomiku, Rady České vládě?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Upřímně, už je to hodně dlouho let, kdy bych četl nějaké rady od Václava Klause.

moderátorka ČT
——————–
Dobře, tak já vám řeknu ty rady od Václava Klause.

Marian Jurečka, 
——————–
Mladšího nebo staršího?

moderátorka ČT
——————–
Staršího. Návrhy na zlepšení ekonomiky, tak jedním z požadavků například podle pana exprezidenta je radikální změna zákoníku práce. Budete radikálně měnit zákoník práce? Měl by se měnit?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tu novelu, kterou máme nachystanou, my jí říkáme flexibilní novela, tak přinese celou řadu poměrně významných změn jak pro zaměstnavatele, tak zaměstnance. Otázka je, co si představujeme, kdo podporujeme radikálně a tvrdím, že tahle změna bude opravdu velká. My té novela říkáme flexibilní novela, mimo jiné to, co tady kolegyně říkala, například ta možnost opakování a rozšíření té zkušební doby spolu zaměstnavatele tam třeba bude jako jedna z variant. My tu novelu představíme v příštích dnech, už ji máme v paragrafech napsanou, připravenou. Ale já tady dám poznámku ještě k té otázce těch mladých lidí, my samozřejmě z pohledu Úřadu práce se na ně hodně orientujeme, opravdu snažíme se okamžiku, když zjistíme, že někdo v 16 letech nám přijde na Úřadu práce, tak se snažíme ho vrátit zpátky do vzdělávání, ale na rovinu tady taháme za kratší konec provazu a ta největší kompetence leží na straně rodičů a rodin, a proto já v té revizi dávkového systému v rámci té tzv. super dávky dávám dvě klíčové podmínky. A jsou opřené i o motivaci, není to jenom restrikce, je to motivace, ty podmínky jsou, aby ten, kdo může pracovat, aby pracoval a za to ho oceníme a budeme ho bonifikovat v tom systému, což ten systém doposud nezná. A druhý moment je, že je normální, aby dítě chodilo do školy. A mně tady někteří lidé dávají takovou psí hlavu, říkají. Jurečka chce trestat děti pro nezodpovědnost jejich rodičů. A říkám ne, to je úplně obráceně, ten, kdo trestá ty děti celoživotně je potrestá, je nezodpovědný rodič, který se nepostará, nezajistí to, že dítě plní předškolní nebo školní docházku a vzdělává se adekvátně pro svůj život. A co má být klíčové v rodinách, je, že dítě vidí rodiče pracovat, pokud může. A to, že to dítě chodí do školy, to jsou dvě klíčové podmínky pro nějaké normální fungování společnosti. Toto tam nastavujeme ty principy a bonifikujeme za to ty rodiče, když toto budou dělat, nebo se o tu práci aspoň budou snažit třeba díky institutu veřejné služby. Takže to jsou dvě podstatné změny, které přinášíme po těch 35 letech. Já si od toho slibuju, neotočíme ten svět z roku na rok, ze dne na den, a když to budeme dělat dobře, i sociální práci v terénu, dobře, tak doufejme a věřme, že za těch 20 let se opravdu ta generace i v těch vyloučených lokalitách výrazně posune k lepšímu. Za 34 let se nám to nepodařilo. Tak teď je potřeba opravdu změnit v tom systému a v těch principech motivovat, oceňovat. A být důslední.

moderátorka ČT
——————–
Dostáváme se tedy, pokud mluvíme už o těch sociálních dávkách a dostáváme se k tématu zneužívání sociálních dávek, tak je otázka, jestli ten problém je opravdu tak velký, jak o něm někteří politici mluví. Včetně vás dvou vlastně. Je to takový problém v Česku, protože když to analyzuje třeba Člověk v tísni, tak mluví o tom, že zas takový problém to není a naopak, když budeme mluvit o tom zneužívání, tak bude víc lidí, kteří se budou bát o tu dávku požádat. Takových lidí je dost.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já bych odlišil to, že, řekněme, dnešní znění zákona a že tam budou desetitisíce lidí, kteří zneužívají. Takhle jsem to nikdy já přímo neříkal, ale říkal jsem, že jsou tady principy, kdy dochází k zneužívání. Ten člověk je zdravý, má zdravé ruce, nohy, hlavu a nám klidně sedí doma. Dostane od nás od státu z peněz daňových poplatníků příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, my mu de facto zaplatíme veškeré náklady na bydlení a ten člověk se vůbec nemusí snažit o to, aby něco dělal. Aby byl aspoň evidován jako uchazeč o zaměstnání a abychom ho aspoň směřovali na nějakou rekvalifikaci, takže to ten systém umožňuje. A já říkám, pro mě to je, není to zneužití ve smyslu zneužití paragrafů toho zákona, ale zneužití principu toho, že máme pomáhat opravdu tomu, kdo tu pomoc potřebuje a životní dávka nemá být životní styl. A má být pomoc potřebným.

moderátorka ČT
——————–
A máte spočítáno, kolika lidí se to týká? Pro kolik lidí je to životní styl?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já si myslím, že tady můžeme určitě říct, že jsou to tisíce lidí, u kterých tato situace nastává.

Vladimíra LESENSKÁ, poslankyně, místopředsedkyně ústavně-právního výboru /SPD/
——————–
Já jsem někde zahlédla číslo 2 % z vyplacených dávek. Svým způsobem zní to jako velmi malé číslo, nicméně pan ministr tady zmínil veřejnou službu, já bych ještě dodala veřejně prospěšné práce a podobné instrumenty, které vlastně ten Úřad práce a stát má k dispozici. Veřejná služba se zaměstnavatelům, obcím víceméně nevyplatila, takže průběžně se přestala uplatňovat, protože jsme nenašli v minulosti vlastně toho, kdo by jí poskytoval jako zaměstnavatel. Veřejně prospěšné práce byly pro obce a pro technický služby a pro další, další věci nebo další zaměstnavatelé zajímavější. No, nicméně při kontrole a procházení rozpočtu letošního roku tam žádnou extra velkou částku nenašla. Nechci říct, že jsem tam našla nulu a abych nekřivdila panu ministrovi, takže je to hezké. Dneska jsem zaslechla na tiskové konferenci Stanu paní kolegyni ze sociálního výboru, která zmiňovala sociální podnik. To znamená, že ano, bude to podnik, který nějakým způsobem bude podporován, aby tyto lidi zaměstnal. Takže pro mě tam zatím zůstává daleko víc otazníků než odpovědí.

moderátorka ČT
——————–
Takže nemáte ještě jasno v tom, jestli to podpoříte nebo ne.

Vladimíra LESENSKÁ, poslankyně, místopředsedkyně ústavně-právního výboru /SPD/
——————–
Já si myslím, že ta super dávka, nebo jak ji nazval, ta dávka státní sociální podpory, že určitě zajímavá bude. Já neříkám, že ji zavrhujeme zcela, úplně, proběhlo vnitřní připomínkové řízení, nevím, jestli už se dostala i do vnějšího připomínkového řízení, takže paragrafové znění my jsme ještě neviděli. Takže necháme na pana ministra, kde nám paragrafové znění nechá k nahlédnutí, anebo kdy nám přijde do sněmovny a uvidíme, jak to bude opravdu vypadat v reále, protože tam krom jiného bude také problém s přechodnýma ustanoveníma z hlediska současných zákonů a náběhu nové dávky. Bude problém se systemizovanýma místama, jak budou obsazovaný, jak budou lidi na ty místa případně převáděny, budou, nebudou. V tuhle chvíli na tom Úřadu práce tohle to nikdo neví. Aspoň v reálu mě to lidi z území, z České republiky tvrdí, že zatím v současné době na poradách generálního ředitelství nebo Úřadu práce nic konkrétnějšího nezaznělo.

moderátorka ČT
——————–
Paní poslankyně tady má spoustu otazníků, pane ministře.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
My všechny ty otazníky postupně odbavíme, my opravdu máme poměrně detailní plány, třeba celého toho přechodného období, tahle změna se nedá udělat přes noc ani za týden. Počítáme zhruba s půlročním přechodným obdobím, kdy budou lidé postupně vstupovat do toho nového systému a ukončovat se v tom starém systému. Takže ty věci jsou promyšlené a je to opravdu největší změna za těch 30 let v oblasti státní sociální podpory. Částečně zasahujeme i do oblasti hmotné nouze, já si od toho slibuju hlavně to, že ten systém bude schopen být efektivnější, pomáhat více tam, kde pomáhat má, bude odstraňovat ty nešťastné body zlomu, kdy třeba domácnost, rodina kvůli jedné koruně rozhodného příjmu navíc přijde o velkou část nebo i o celou dávku. A pak je to vlastně demotivační, takže my ty body zlomu odstraňujeme. Když ta rodina se začne snažit, bude aktivní, tak ji za to oceníme atd. Samozřejmě já jsem se snažil, aby kolegové z opozice, jak kolegové z SPD, tak z hnutí ANO, dostali od nás informace, jak je to připraveno, jak jsme k tomu došli, jaké jsou výpočty, jaké jsou principy. Já počítám s tím, že teď předpokládám, tento týden dáme už do mezirezortního připomínkového řízení to paragrafové znění a samozřejmě budeme připraveni až do druhého čtení, kde vždycky říkám druhý čtení je ten klíčový okamžik, do kterého pořád můžeme hledat nějaké úpravy, parametry a vylepšení toho různého zákona, nejenom tohoto.

moderátorka ČT
——————–
Tak mohlo by se říct dobrá zpráva nakonec, ale ještě to úplně není konec, protože, pane ministře, vy víte, že se vás zeptám ještě na Cyrila Svobodu. Taky víte, že pan Cyril Svoboda bude naším dalším hostem, že je za dveřmi tohohle studia. Respektujeme to, že jste se nechtěli v tomto studiu potkat nebo nechtěl jste se s ním potkat, ale víte, že se vás na to…

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Mě se na to nikdo neptal. Já bych problém neměl.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
No, tak třeba se to tady ještě nějak může vyměnit. Ale podle vás Cyril Svoboda, máte jistě na to svůj vlastní osobní názor, patří mezi vás, Lidovce?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Mě u Cyrila Svobody, já jsem mu to říkal už před několika lety, když se stal tehdy oficiální poradcem Andreje Babiše v době, kdy KDU-ČSL se rozhodla jít do opozice, tehdy jsem s ním měl dlouhý rozhovor, tak jsem říkal, že to je třeba moment, který já vnímám, že to je moment, který nepřispívá dobrému obrazu KDU-ČSL. Já jsem i v minulosti také s ním mluvil o některých jeho výrocích nebo komentářích, naposledy vlastně před zhruba dvěma nebo třemi lety byly třeba komentáře z jeho strany vůči třeba místopředsedovi Tomáši Zdechovskému, který v tu dobu čelil výhrůžkám, měl policejní ochranu. A tenkrát, pokud si dobře pamatuju, Cyril Svoboda to v médiích určitým způsobem bagatelizoval. Já myslím, že to jsou věci, které prostě nejsou šťastné. Já nemám vůbec žádnou radost z té debaty, kterou tady vedeme v tento dnešní den. Já mnohokrát v minulosti, když byl návrh na vyloučení Cyrila Svoboda, tak už, za těch 14 let, co jsem ve vedení KDU-ČSL tady byl, tak jsem vždycky toto odmítal, říkal jsem, že toto nemáme řešit, nemá se toto a takováto věc řešit s bývalými předsedy, nicméně musím říct, že třeba to, že Cyril Svoboda jako bývalý ministr, mimo jiné i zahraniční věcí, člověk, který zná velmi dobře věci kolem té bezpečnostní stránky věci, tak myslím, že člověk s takovou zkušeností obecně si má dobře prověřovat, komu dává rozhovory, s kým komunikuje, přes koho komunikuje a tak.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Takže pro vás je Voice of Europe, tahle kauza je pro vás to hlavní nebo vám připadá proruský?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já musím říct, že s mnoha jeho názory, třeba i s některými momenty, kdy bagatelizoval třeba určitou pomoc pro Ukrajinu, finanční pomoc nebo přesuny finančních toků zabaveného majetku potenciálně na pomoc Ukrajině. Tak s těmito věcmi já jsem nesouhlasil, to je, to je to, co k tomu já mohu říci, ale taky jsem dneska na předsednictvo jasně řekl, že předsednictvo není ten orgán, který o tom má rozhodovat, jakkoliv u nás ve stanovách je to jasně řešeno, u nás je k tomu celostátní výbor. Pokud celostátní výbor by usoudil, že se o tom chce bavit a jednat tak logicky Cyril Svoboda a zase to má ve stanovách jako demokratická strana, u té debaty bude. Má na to právo, má na to právo říci, jak některá vyjádření nebo vystoupení myslel a bude tam možnost o těch věcech debatovat. To, že by tady bylo někde na stole, že to je podáno, že to je hotovo a podobně, tak to rozhodně ta debata takhle nestojí.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
A proč se to řeší teď? Protože pan Svoboda je přece konzistentní ve svých názorech.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Mně se na to úplně na rovinu neptejte, protože já jsem toto téma za poslední dva dny neotevřel, já jsem byl velmi zdrženlivý v neděli i v pondělí, na četné dotazy novinářů jsem nereagoval, protože jsem nepovažoval v dané době, kdy řešíme celou řadu jiných, podstatnější věcí, abych se zabýval tímto tématem. To téma se otevřelo dnes ještě potom po jednání předsednicva, tak já jsem byl na tiskové konferenci k jinému tématu, tam se mě novináři face to face ptali, já jsem na to tedy odpověděl jako předseda strany.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
A kdybyste měl hlasovat, tak jak byste hlasoval?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já říkám, bude o tom případně vůbec, bude li debata na celostátním výboru. Já si počkám na vyjádření, ale já se ptám na váš, já to dopovím. A já jsem také dneska jasně řekl, že se chci s Cyrilem Svobodou na čtyři oči na tu debatu potkat, takže já dneska před tou debatou tady nebudu říkat, jak bych hlasoval, protože to není tento okamžik na pořadu dne, že bychom dneska, zítra nebo tento týden o to měli hlasovat.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Pan Svoboda nás už slyší, tak máte pro ně nějaký vzkaz?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já musím říct, že jako byl bych rád, aby třeba některá jeho vyjádření nebo i potom poskytované rozhovory nebylo možné šířit různými dezinformačními kanály mezi názory dalších lidí, kteří stoprocentně dneska můžeme za dezinformátory označit. A to Voice of Europe umělo vlastně bohužel spojit a potom to vypadá, že na takovémto médiu člověk čte názory lidí, u kterých já jednoznačně si dneska mohu myslet, že jsou dezinformátory a pak tam vidí třeba bývalé ministry zahraničních věcí, a to rozhodně neprospívá dané věci a kvalitnímu šíření ověřených informací.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Víte, že už jsem četla i komentáře, jestli to Lidovci třeba nevytáhli proto, aby odvedli pozornost od svých volebních preferencí /nesrozumitelné/.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem nic takového jako předseda strany nevytáhl. Já si řeším, agenda, ale je pro mě stěžejní, víte, že se bavíme o věcech, který jsou podstatný, zaměstnanost, odměňování lidí, důchodová reforma, revize dávek, to jsou věci, kterým se snažím já věnovat.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí. No a byla tady s námi taky Vladimíra Lesenská za SPD. I vám moc děkuju. Hezký večer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.