Dítě mladší 15 let má nyní nárok na zajištění právního zástupce u soudu

ilustrační foto: Photoxpress

přepis z Poslanecké sněmovny

Bod číslo 125 je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218 z roku 2003 Sb. o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže, o změně některých zákonů, zákon o soudnictví ve věcech mládeže ve znění pozdějších předpisů a další související zákony. Jedná se o sněmovní tisk 540. Jsme ve třetím čtení a poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr spravedlnosti Pavel Blažek a zpravodaj garančního výboru, kterými ústavněprávní výbor, pan poslanec Michael kohajda. Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku. 540/2, který byl doručen dne 28. února. 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 540/3. Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Pane ministře, prosím.

Pavel Blažek,
——————–
Já děkuji za slovo. A protože si myslím, že dnes už jste si mého roztomilého brněnského Facebooku uži docela dost, tak budu vás odkazovat na to, co jsem říkal v prvním a druhém čtení a děkuji za pozornost.

mluvčí 5,
——————–
Ano, děkuji. Otevírám rozpravu, do které se jako první hlásí paní poslankyně Štefanová.

poslankyně Štefanová,
——————–
Děkuji za slovo. Tak já to tedy Krátce shrnu, když to Neučinil pan ministr. Za sebe se tedy ještě vyjádřím K tomuto návrhu. Ten předložený tisk tedy Je návrh novely, která reaguje na nedostatek vlastně naší legislativy, kteréž bylo vyčítáno České Republice Ze strany evropského výboru pro sociální práva, kdy v naší legislativě chybí vlastně zajištění povinného právního zastoupení dítěte mladšího 15 let ve věci řízení. A to i v době předcházení řízení před soudem pro mládež, zejména během podávání vysvětlení v rámci objasňování, zda se jedná o čin jinak trestný, kterého se tedy dítě mělo dopustit, to podání vysvětlení jinak zaručuje právo dítěte se k podezření také vyjádřit a jednak slouží ale i k policii, k posouzení, zda, jak v té věci má dále postupovat. Podle naší stávající právní úpravy má dítě mladší 15 let nárok na právní pomoc, ale orgány činné v trestním řízení nemají tu povinnost mu přítomnost právního zástupce zajišťovat. Není zde ani možnost žádosti dítěte o bezplatné právní zastoupení. Takže cílem této novely je toto v legislativě napravit, a to i ve fázi objasňování činu jinak trestného a právní zastoupení dítěti zajistit. Druhá část, která se, které se tato novela týká, je další nedostatek, a to ve formě absence možnosti skončit to řízení, aniž by dítě mladší 15 let muselo být postaveno před soud, takže tento návrh dále umožňuje, aby státní zástupce mohlo nepodat návrh, jímž by se zahájilo řízení před soudem pro mládež, zároveň také umožňuje soudu pro mládež opustit, upustit od uložení opatření bez nutnosti nařídit jednání. V těch konkrétních případech, takže se jedná o jakési sladění té nerovnosti evropské sociální Charty a naší stávající legislativy, a to ve prospěch práva dítěte. Tento návrh SPD podpoří.
Děkuji za pozornost.

mluvčí 2,
——————–
Ptám se ještě někdo hlásí do rozpravy? Paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty, děkuju.

Helena Válková, členka sněmovního ústavně-právního výboru /ANO/
——————–
Já už s tím děkováním si připadám taková nezvyklá dneska velmi, nicméně chtěla jsem také poděkovat ministerstvu spravedlnosti za tuto novelu, tahle novela je částečně z donucení, protože už i, jak zde zaznělo v minulých vystoupeních, je tlak ze strany evropských orgánů, které upozorňují na to, že neplníme ve vztahu k ochraně hlavně právní ochraně dětí, které se dopustí činů jinak trestných pod 15 let. Některé svoje povinnosti, to teď napravujeme, to právní zastoupení mít budou a navíc to komplikované řízení v těchto věcech, což znamená jedna část se týká vlastně civilního řízení, ta druhá část je takové quasi trestní řízení, nesmí to být trestní řízení, nicméně ten státní zástupce musí shromáždit ty důkazy, které jsou potom postačující pro soud. Jednoznačně, jasně rozdělená. To nebylo jednoduché. Myslím si, že se s tím legislativa ministerstva spravedlnosti, nikoliv překvapivě, protože já ji považuju za dobrou, vypořádala dobře, tak ať to tady zazní konstruktivně i ze strany opozice, že ta práce byla dobře odvedena, pane ministře, takže za mě všechno.

mluvčí 2,
——————–
Děkuji za dodržení času, nyní i pan předseda, prosím.

mluvčí 11,
——————–
Já jsem nechtěl vůbec vystupovat teďka, nicméně jsem donucen okolnostma a Patrikem tady prostřednictvím pana předsedy, protože jsem ho uviděl, než jsem sem šel. Já si neodpustím fakt jednu myšlenku. 17 let jsem ustanovován opatrovníkem ve věcech v soudnictví trestné mládeže. V zákoně, který teď novelizujeme, já bych moc neoslavoval, skutečně pravda, to, co říká tady paní profesorka prostřednictvím paní předsedkyně, že tu novelu děláme trochu z donucení. Bude hodně záležet na tom, jak bude uchopena v praxi. Bojím se jedné věci, už to říkám potřetí na různých fórech, bojím se toho, že v případě právního zastoupení už v tom quasi přípravném řízení, kde budou těm dětem ustanovováni advokáti.Kteří nemají zkušenost prostě s jejich, jako s prací, s těmi dětmi, tak budou těm dětem říkat tu obligátní větu. Nemusíte říkat pravdu, u dětí je nesmírně důležité, aby pravdu říkaly, aby se ke svým skutkům postavily rovně, je to důležité pro jejich výchovu. Berte to jako apel ministerstvo spravedlnosti a všechny další orgány, aby se pečlivě dbalo na výběr těch, kdo ty děti budou zastupovat.

mluvčí 3,
——————–
Děkuji.

mluvčí 2,
——————–
K faktické poznámce se hlásí paní poslankyně Válková.

Helena Válková, členka sněmovního ústavně-právního výboru /ANO/
——————–
Já o tom samozřejmě vím, souhlasím s tím, co tady bylo řečené. Je to zase další úkol, vždycky za každou vidím pochvalu, potom je úkol, pane ministře, tak je to další úkol pro Justiční akademii samozřejmě, která by mohla v tomhle tom směru, protože my máme specializované soudy pro mládež, máme specializované státní zástupce, kteří to musí dělat, a v tom ustanovení, v obecné části zákona o soudcích věcech mládeže, tuším, že je to v § 4, ale nejsem si, tím je jistá, je, že by měli být specializovaní advokáti pro mládež, čili i v těchto věcech by měla být specializace. To, že to není obligatorní, je chyba, ale Justiční akademie, když bude proškolovat soudce, aby kontrolovali, zda skutečně ten, který zastupuje to dítě, je ten, který tomu dítěti radí. Ne, tohle neříkej. A učí ho ještě lhát hned od začátku. Tak samozřejmě v tomto ohledu je to sice komplikované, ale myslím si, že je to zvládnutelné. Celá justice pro mládež by měla tady spolupracovat a já jsem o tom také na čaku hovořila. Ta specializace by tady měla být. Nemůže to být ledasjaký advokát, který bude postupovat jako u dospělého pachatele, takže doufejme, že to dopadne tím lepším způsobem..

mluvčí 10,
——————–
A následně bychom tedy měli hlasovat o návrhu zákona jako celku s tím, že ústavněprávní výbor přijal doporučující stanovisko.

mluvčí 2,
——————–
Ano, nyní tedy přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona, přednesu vám návrh usnesení. Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 218 z roku 2003 Sb. O odpovědnosti mládeže za protiprávní činy, o soudnictví ve věcech mládeže, o změně některých zákonů, zákon o soudnictví ve věcech mládeže, ve znění pozdějších předpisů a další související zákony. Podle sněmovního tisku. 540 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh takové usnesení, ať tiskne tlačítko zdvi. Hlasování číslo 69 bylo přihlášeno 166 poslanců, pro hlasovalo 145, proti nebyl nikdo. A já konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas. Děkuji navrhovateli Zpravodaji za spolupráci.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.