K čemu slouží Postní sbírka? Pomáhá psychicky nemocným lidem

Postní sbírku pořádají Služovice a Vrbka tradičně už více než deset let pro charitní Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné spoluobčany.

Občané obcí Služovice a Vrbka se řídí heslem „Kdo se postí, ať je milosrdný“. Každoročně proto sbírají právě v postním čase trvanlivé potraviny a sanitu pro klienty Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Postní sbírku pořádá občanské sdružení Služovice a Vrbka ve spolupráci s radnicí. Ve čtvrtek 4. dubna předal předseda Občanského sdružení Služovice a Vrbka Tomáš Barč vedoucí tohoto chráněného a podporovaného bydlení Kateřině Víchové pětatřicet tašek, plných nasbíraných trvanlivých potravin.

„Potraviny s dlouhou trvanlivostí vždy uskladníme a postupně pak celý rok rozdáváme těm klientům, kteří musejí vyjít jen z životního minima a velmi často již koncem měsíce skutečně nemají peníze ani na malý nákup. Jsme za ně lidem velmi vděční,“ děkuje Kateřina Víchová organizátorům sbírky a všem dárcům.

Klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné jsou z důvodu svého handicapu často ve špatné finanční situaci a každá pomoc pro ně znamená hodně. Většinou musejí vyjít jen ze svých invalidních důchodů, což u některých představuje měsíčně částku jen 4470 korun.

Sbírku pro klienty tohoto střediska Charity Opava pořádá občanské sdružení Služovice a Vrbka vždy v postní době. „ Letos byla kratší. Naši občané mě proto sami už dopředu upozorňovali, ať sbírku vyhlásím co nejdříve, aby se stihlo nasbírat co nejvíce zboží,“ dodává jeho předseda Tomáš Barč.

Jitka Hrušková

Opavský deník

https://opavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.