Dětem po černém kašli pomůže jeskyně

Poptávka po léčebných pobytech v jeskyních je stále vyšší. Pomoci teď mohou i dětským pacientům, kteří prodělali černý kašel. Tím v Česku od začátku roku onemocnělo přes 3 400 dětí, což je více než polovina ze všech nakažených. Nejvyšší nemocnost je ve věkové skupině 15 až 19 let. Dlouhodobý pobyt v jeskyni, tzv. speleoterapie, dětem uleví od dráždivého kašle a pomůže s doléčením.

Letos se kromě běžných respiračních onemocnění setkáváme i s černým kašlem, který jsme v předchozích letech řešit nemuseli. V první fázi má onemocnění projevy jako typický respirační infekt – rýma, kašel nebo bolesti v krku. V druhém stadiu jedinec trpí suchým dráždivým kašlem, který může trvat týdny až měsíce. V momentě, kdy už pacient není infekční, je vhodná právě speleoterapie, která přispěje k lepší rekonvalescenci,“ říká MUDr. Mgr. Hana Zmrzlá, dětská lékařka a primářka Dětské léčebny se speleoterapií Ostrov u Macochy.

U této léčebny je jediná krasová vodní jeskyně, která se v Česku využívá pro léčebné účely. „Jeskynní prostředí se vyznačuje téměř stoprocentní vlhkostí vzduchu a vysokou čistotou. To snižuje podráždění dýchacích cest, které způsobil akutní zánět, jako je třeba právě černý kašel,“doplňuje MUDr. Zmrzlá. Léčba „jeskyní“ je vhodná i pro děti po těžším zápalu plic nebo jiných akutních respiračních infektech.

Speleoterapii dlouhodobě navštěvují také dětští pacienti s chronickým onemocněním, jako je astma, alergie nebo atopický ekzém. Jedinečné prostředí jeskyně posiluje jejich imunitu, díky čemuž pak lépe čelí své nemoci nebo opakovaným infektům dýchacích cest.„V jeskyni je značný podíl lehkých iontů – 6× vyšší než v malých a 20× vyšší než ve velkých městech. Tyto ionty napomáhají lepšímu prokrvení orgánů a zrychlení evakuace hlenu z dýchacích cest. Hrají také významnou roli v procesu vedoucímu k lepší imunitě. V jeskyni je i lehce zvýšená koncentrace radonu, který ničí bakterie a viry,“vysvětluje MUDr. Kateřina Bednaříková, dětská lékařka a primářka Dětské léčebny Křetín.

Od loňského otevření nové a větší léčebny v Ostrově u Macochy se zájem o tento typ terapie zvýšil. Přispělo k tomu především výrazné rozšíření kapacity léčebny, kterým vzniklo zázemí pro doprovod malých pacientů. Rodiče nyní mohou pobyt absolvovat spolu s dětmi po celou dobu tří- nebo čtyřtýdenní terapie. Pacienti tak nejsou v léčebně sami, což předtím řadu rodin od speleoterapie odrazovalo.„Poptávka v současné době výrazně převyšuje nabídku. Když spustíme rezervační systém, tak je za několik minut zcela plno,“ popisuje MUDr. Zmrzlá. Za rok fungování v nové budově hospitalizovali 624 dětí a 194 doprovodů.

Děti v jeskyni tráví tři hodiny denně a pod dohledem lékařů, fyzioterapeutů a dalších odborníků zde cvičí, sportují, hrají si a relaxují. Od minulého roku léčebna rozšířila nabídku terapeutických procedur. „Dětští pacienti využívají například saunu nebo bazén se slanou vodu,“ přibližuje MUDr. Bednaříková. Součástí léčebného pobytu je i školní výuka, přičemž děti navazují na učivo, u kterého skončily ve své škole, aby nezameškávaly.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.