Spor o návrh rozpočtového určení daní  

ČT 1 


Moravskoslezský kraj se vymezuje proti návrhu nového rozpočtového určení daní, kterou v březnu většinově odsouhlasila Asociace krajů. Spočítal si, že by změna připravila moravskoslezskou kasu o stamiliony korun ročně. Bránit se chce v připomínkovém řízení.

Téměř 20 let platný systém. Podle něj se teď rozdělují peníze z celostátních daní mezi všech 14 tuzemských krajů pevně stanovenými procenty v zákoně.

Martin Kuba, předseda Rady Asociace krajů ČR
——————–
Ten stávající je netransparentní především proto, že vznikal v letech při zakládání krajů, nikdo vlastně není schopen popsat, podle jakých kritérií funguje. My jsme přesvědčeni, že ta transparentnost vznikne v momentě, kdy se nastaví model, a o to jsme se pokusili.

redaktorka
——————–
Pokud by došlo ke schválení nového návrhu, Moravskoslezský kraj by přišel o zhruba 600 000 000 Kč ročně. To by zkomplikoval například správu majetku a některé plánované rekonstrukce. Nový návrh obsahuje osm kritérií a jejich váhy pro rozdělování daní mezi kraje. Největší význam by měl mít počet obyvatel a pak také délka silnic druhé a třetí třídy. Právě některá z těchto měřítek chce Moravskoslezský kraj rozporovat.

Josef Bělica, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/
——————–
U těch silnic to není jen o délce, ale i o šířce. A spravovat široké silnice dálničního typu, které jsou navíc velmi vytížené nákladní dopravou, a jsou tudíž více opotřebovávané než okrsky v jiných krajích, kde třeba nejsou tak velká sídla, jako máme my tady, tak ty náklady prostě rozdílné jsou.

redaktor
——————–
Olomoucký kraj patří k těm, které budou na nové daňové úpravě tratit. Letos získá zhruba 240 000 000 Kč. V příštím roce by to mělo být podle propočtu asi o 20 000 000 méně. Hejtman Josef Suchánek ale uznává, že současný systém je neudržitelný.

Příprava nového modelu rozpočtového určení daní začala už před čtyřmi lety. Při dalších vyjednáváních se sešli ale jen někteří hejtmani. Ten moravskoslezský chyběl. Za tu dobu došlo k úpravě návrhu do jeho aktuální podoby, kterou schválila Asociace krajů letos v březnu.

Jaroslav Kania (náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje /ANO/,
——————–
My prosazujeme to, aby byla taková kritéria, která jsou podložena skutečnými výdaji, které kraje na jednotlivé oblasti vynakládají. A není možné, aby v rámci přepočtu příjmů na jednoho občana se ty nůžky rozevíraly.

redaktorka
——————–
Podle nového modelu by měl Moravskoslezský kraj na jednoho obyvatele dostat zhruba 9 000 Kč. Oproti tomu kraj Vysočina více než 17 000. Martin Laštůvka a Barbora Ďulová, Česká televize.

moderátorka
——————–
A hostem Událostí v regionech teď Martin Půta, místopředseda Rady Asociace tuzemských krajů a také liberecký hejtman. Dobrý podvečer.

Martin Půta, místopředseda Rady Asociace krajů ČR, hejtman Libereckého kraje /SLK/
——————–
Dobrý podvečer z Olomouce.

moderátorka
——————–
Moravskoslezský kraj coby strukturálně postižený region má tratit nejvíc. To vytýká návrhu vedení Moravskoslezského kraje. Rozumíte těm námitkám? Přijde vám návrh vůči Moravskoslezsku fér?

Martin Půta, místopředseda Rady Asociace krajů ČR, hejtman Libereckého kraje /SLK/
——————–
Tak je potřeba říct, že žádný kraj nebude mít menší daňové příjmy, a to ani s porovnáním z roku 2023, ke kterému to pravděpodobně kolegové z Ostravy přepočítávají, tak přitom navýšení o těch šest miliard, které je vyjednáno s Ministerstvem financí, tak Moravskoslezský kraj v konečném důsledku získá 148 000 000 Kč navíc.

moderátorka
——————–
Promiňte, a jak tedy přišel moravskoslezský hejtman k oněm 600 000 000 Kč, které by měl kraj tratit?

Martin Půta, místopředseda Rady Asociace krajů ČR, hejtman Libereckého kraje /SLK/
——————–
No, udělal to tak, že nezapočítal ty navýšené příjmy o těch šest miliard, to je dohoda s Ministerstvem financí, a také tam nejsou započítány peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, to jsou další čtyři miliardy. A je pravda, že kdyby se loňské peníze přepočetly novým podílem, tak by Moravskoslezský kraj měl ty příjmy menší. Právě proto jsme vyjednávali ten kompromis, kde dochází k tomu navýšení příjmů pro všechny kraje, to znamená, že žádný kraj v České republice nemá mít podle tohoto návrhu menší daňové příjmy, než jsou ty současné.

moderátorka
——————–
Oněch šest miliard, o kterých mluvíte, ale není úplně jistých, jestli si dobře vybavuju, anebo nepřijdou hned. Je to tak?

Martin Půta, místopředseda Rady Asociace krajů ČR, hejtman Libereckého kraje /SLK/
——————–
Jsou to peníze, které by měly podle jednoho modelu přijít krajům ve dvou letech, podle druhého modelu ve třech letech, ale také je potřeba říct, že daňové příjmy rostou, podle predikce Ministerstva financí porostou i v těch dalších letech, tadyta čísla, která říkáme, která říká pan nový hejtman Bělica, jsou čísla z roku 2023, ale už letošní daňové příjmy počítají s dalším nárůstem, takže vlastně se bavíme jenom o tom, že některým krajům porostou příjmy více a jiným krajům porostou méně, a taky se dá říct, že některé kraje byly znevýhodněny v tom původním modelu vlastně 19 let.

moderátorka
——————–
Moravskoslezský kraj chce ten současný návrh připomínkovat, jakou má šanci, že s připomínkami uspěje?

Martin Půta, místopředseda Rady Asociace krajů ČR, hejtman Libereckého kraje /SLK/
——————–
Tak já myslím, že bude probíhat normální standardní připomínkové řízení jako u každé novely zákona. My jsme jako kraje odpracovali svoji práci, 11 krajů se potkalo na nějakém kompromisu, Moravskoslezský, Ústecký kraj a Praha se na tom kompromisu s námi neshodly, ale myslím, že těch 11 krajů je docela významná většina, já jsem v ní teda úplně nedoufal. V rámci teď toho dalšího postupu Vláda České republiky ten náš návrh nějak vezme v potaz, zohlední ho, máme slib od ministra financí, že by ten návrh měl být začít projednáván ve Sněmovně do konce prvního pololetí letošního roku. Předpokládám, že v připomínkovém řízení, tak potom v Poslanecké sněmovně a senátu bude prostor jako u jiného zákona, aby k němu byly uplatněny případné připomínky.

moderátorka
——————–
Říká za radu Asociace tuzemských krajů Martin Půta. Děkuju vám, že jste byl hostem Událostí v regionech, pěkný podvečer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.