Merhautová: Kontroly majetku nebudeme dělat plošně

Iva Merhautová

TV NOVA

Vrchní ředitelka sekce sociálního pojištění Ministerstva práce a sociálních věcí Iva Merhautová hovořila o majetkovém testu na sociální dávky.
Paní ředitelko, jak jste nastavovali hranici majetku? Protože mít 350 000 na účtu, dvě nemovitosti a dvě auta je pro většinu lidí velmi slušný majetek.

Iva Merhautová, vrchní ředitelka, Sekce sociálnáho pojištění a nepojistných dávek MPSV
——————–
Tak my vlastně sbližujeme velmi k sobě právě sloučením a vytvořením těch komponent v té jedné dávce současné čtyři dávky, dvě jsou ze zákona o pomoci v hmotné nouzi a tam už ty majetkové testy jsou a jsou velmi přísně nastavené, prakticky ti lidé nesmí mít nic, vše prodat a teprve potom jim je poskytnuta vlastně dávka na živobytí, doplatek na bydlení si a mohou si sáhnout i na příspěvek na bydlení, čímž jim uhradíme veškeré náklady. Takto přísní, když to bude jedna dávka, jsme samozřejmě být nechtěli, protože budeme zohledňovat bydlení třeba i pro zranitelné skupiny, jako mohou být senioři, matky s dětma nebo osoby se zdravotním postižením, a zároveň vlastně bychom nechtěli trestat ty rodiny, které mají na přechodnou dobu třeba v době, kdy maminka má rodičovskou i na rodičovské dovolené, tak abychom je netrestali tím, že budou muset prodat třeba i chatu, anebo dokonce vlastní byt. Sami jsme o tom velmi diskutovali a navrhujeme takovéto nastavení a samozřejmě my počítáme s tím, že nad právě tímto majetkovým testem, který právě v té státní sociální podpoře nebyl, a opravdu o příspěvek na bydlení mohli žádat i lidé, kteří měli více majetku, a pokud v té době, kdy žádali, měli nízké příjmy, tak obdrželi příspěvek na bydlení, tak vlastně zase chceme zamezit tomu, aby lidé s větším majetkem měli dávky, které potřebujeme přesměrovat k těm více potřebným. Ale my počítáme s tím, že ještě diskuze právě v rámci připomínkových řízení ve Sněmovně, v Senátu, že ještě bude probíhat.

moderátor
——————–
Ty majetkové kontroly budou spoléhat na digitalizaci státní správy a ta často drhne. Nebojíte se problémů? Nemůže se ta práce zpomalovat a tím ve výsledku třeba zkontrolujete jen velmi malý počet lidí?

Iva Merhautová, vrchní ředitelka, Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek MPSV
——————–
Tak my budeme využívat ty digitální nástroje, které fungují, samozřejmě budeme chtít být propojeni na katastr nemovitostí, stejně jako dnes už Finanční správa, na druhou stranu, sice si otvíráme možnost požádat banky, aby nám sdělily výše zůstatku na účtech, ale protože předpokládáme, že bude těch žadatelů kolem 400 000, tak nebudeme toto dělat plošně. Jak už bylo řečeno v té reportáži, na začátku lidé prohlásí majetek a my samozřejmě budeme potom na nějakém kontrolním vzorku toto ověřovat.

moderátorka
——————–
Paní ředitelko, já se přece jenom zeptám, jestli jsem to správně pochopila, protože je to nastavení té výšky těch nemovitostí a toho majetku docela vysoko, není možné, že teď na tu dávku dosáhne mnohem více lidí?

Iva Merhautová, vrchní ředitelka, Sekce sociálnáho pojištění a nepojistných dávek MPSV
——————–
Z našich zkušeností a zejména z té databáze dat, které máme, a my dneska máme data od 300 000 příjemců příspěvku na bydlení, tak se ukazuje, že lidé mají určitým způsobem nastavené nájemní smlouvy, majetek a podobně, čili tady už to není takový, už vlastně to navrhujeme z nějaké zkušenosti.

Martin Pouva, moderátor
——————–
Paní ředitelko, děkujeme za váš čas a přejeme hezký večer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.