Daňové zvýhodnění rodin s více dětmi  

ČT 1

Ještě do konce volebního období snížit daně rodinám se dvěma a více dětmi, to je nový plán ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Podle něj by mohly vzrůst úlevy až o čtvrtinu. Navíc pro rodiny s minimálně třemi dětmi pak hodlá vicepremiér do určité výše příjmu navrhnout tzv. daňové prázdniny. Ministr financí Zbyněk Stanjura je takovým plánům ale spíš skeptický a míní, že přicházejí pozdě.

Programová konference lidovců loňský říjen, předseda Marian Jurečka připomíná plán zaměřit štědrou daňovou podporu na rodiny, které mají tři a více dětí.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Proč zrovna na ně? Těchto rodin je sice pouze 10 %, ale zároveň vychovávají 30 % dětí. Chceme, aby opravdu tady byly daňové prázdniny pro tyto rodiny.

redaktor ČT
——————–
Česká vláda si napsala návrh na daňové prázdniny pro rodiny se třemi a více dětmi do svého programového prohlášení. Tyto rodiny by ale podle tohoto plánu měly nárok na osvobození od daně z příjmu jen do určité hranice.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
My chceme do konce tohoto volebního období opravdu tuto věc zrealizovat, to znamená, dát tady možnost daňových prázdnin pro rodiny, které mají tři a více dětí, pro jejich rodiče, udělat to případně i s nějakou kombinaci zvýšení daňových slev.

redaktor ČT
——————–
Podrobnosti k daňovým prázdninám zatím Jurečka neříká, jasněji má v tom, že sleva na druhé a třetí dítě by měla vzrůst o 20–25 %, u druhého dítěte by to tak mohlo být až o 470 Kč, u třetího pak až o 580 Kč měsíčně víc než teď. Nejdřív bude muset ministr práce přesvědčit ministra financí.

Zbyněk Stanjura, ministr financí, 1. místopředseda strany
——————–
Máme začátek dubna, pokud by to mělo být účinné v tomto volebním období, tak už to podle mě reálné není, protože pokud bychom chtěli udělat nějaké výraznější daňové změny k 1. 1 roku 2025, tak už si myslím, že se ten legislativní proces nestihne, ale na tu debatu jsem určitě připraven.

redaktor ČT
——————–
Další strany mají už před koaličním jednáním o Jurečkově plánu podmínky.

Olga Richterová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/
——————–
My bychom rádi, aby byl ten systém předvídatelný. Pro rodiče, proto dlouhodobě chceme valorizaci průběžnou.

redaktor ČT
——————–
Předem vstřícná je k návrhu snížit daně rodinám s více dětmi opozice.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
By jim zůstávalo více peněz v peněženkách, nemusely by žádat o sociální dávky a hlavně by to pomohlo zejména nízkopříjmovým rodinám. Tak pan Jurečka hodně mluví a málo koná, já si myslím, že s tím měl přijít dávno.

redaktor ČT
——————–
Ministr práce chce vyjednat podporu pro své daňové návrhy do konce června.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.