Spory okolo výsledků jednání o penzích  

ilustrační foto

ČT 24


Prezident Petr Pavel se ohradil proti výrokům šéfa ANO Andreje Babiše, který ve středu v příspěvku na sociální síti prohlásil, že jeho hnutí je zásadně proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Prezident si stojí za tím, že společně se zástupci koalice a opozice našli v tomto ohledu shodu. Ministr práce Marian Jurečka o penzijní reformě dříve jednal se zástupci hnutí ANO. Právě předsedkyně poslaneckého klubu Schillerová ale po jednání uvedla, že shoda se zatím nenašla a po ministerstvu chce více podkladů.

Petr Pavel, prezident republiky
——————–
Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/
——————–
Vážení spoluobčané, píšete mi a ptáte se, jestli je pravda, že hnutí ANO souhlasí s navýšením věku odchodu do důchodu. A já říkám, že to není pravda. Je to lež. Hnutí ANO nikdy v minulosti nesouhlasilo s navýšením věku odchodu do důchodu ani dnes nesouhlasí a ani nikdy nebude souhlasit. Pan prezident na tiskové konferenci tvrdil, že tam je nějaká shoda. Asi tam došlo k nějakému nedorozumění, protože paní Schillerová i pan Havlíček to následně vyvraceli.

osoba , Kancelář prezidenta republiky
——————–
Vzhledem ke komentářům hnutí ANO k výsledkům jednání na Hradě k důchodové reformě považujeme za zásadní sdělit, že u stolu spolu Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem bylo celkem 15 lidí, kteří obsah jednání slyšeli. A všechno, co následně padlo na tiskové konferenci, bylo s účastníky na jednání dohodnuto a odsouhlaseno. Tuto tiskovou konferenci si může přehrát každý.

moderátorka
——————–
Paní Zlámalová, jsou takové schůzky tedy k něčemu, když se aktéři nedokáží shodnout ani na tom, jestli se na něčem shodli?

Lenka Zlámalová, hlavní komentátorka, Czech News Center
——————–
Tak nejsou. Andrej Babiš nebude nikdy souhlasit s žádnou úpravou důchodů. Nebude s ní souhlasit proto, že je to nepopulární.

moderátorka
——————–
Ani kdyby byl ve vládě?

Lenka Zlámalová, hlavní komentátorka, Czech News Center
——————–
No, samozřejmě, že ne. Jako když jste viděla, co se dělo ve vládě. Ten důchodový věk totiž se postupně měl posouvat stále donekonečna, za těch 65 let. A když vládl Andrej Babiš, Martin Komárek v té době seděl v Poslanecké sněmovně.

Martin Komárek, šéfkomentátor, Deník
——————–
Ne, ne, to je zase další omyl. Já jsem neseděl v Poslanecké sněmovně, když vládl Andrej Babiš. Já jsem seděl v Poslanecké sněmovně, když byl pouhý ministrem financí.

Lenka Zlámalová, hlavní komentátorka, Czech News Center
——————–
No, toto se stalo v této vládě, co se stalo ve vládě se sociální demokracií, Martine, když jsi byl ve sněmovně. A prostě to zrušili, protože víte co, stačí se podívat do čísel. A tam je jasně vidět, kdo volí Andreje Babiše. Jsou to lidé starších generací v důchodovém věku, kterých už se to netýká. Proto celá ta show kolem valorizací a pak lidé v předdůchodovém věku. Andrej Babiš by šel proti zájmu svých voličů. Já to považuju za úplně vyloučené. A vlastně se divím, že se tyhle hry neustále hrají. Já si myslím, že koalice má 108. Má to protlačit 108. A myslím si, že kdyby náhodou vládl Andrej Babiš, že si na to netroufne sáhnout.

Martin Komárek, šéfkomentátor, Deník
——————–
Já myslím ale, že jsme tady se jako trošku oddálili od toho paradoxu. Že na jednu stranu prezident Petr Pavel řekne, že se shodli. A já mu věřím. Na druhou stranu to pak paní Schillerová a pan Babiš popřou, /souzvuk zvuků/. Právě to chci říct. Ono to občas může být tak /souzvuk zvuků/ hypotéza. A zažil jsem to několikrát, kolegové taky, že na nějakém zasedání se politici nějak shodnou, že nějak víceméně tajně, protože většina věcí veřejnost moc nesleduje. Protlačí nějaké opatření, ale pak se možná i dohodnou, že bude povoleno části z nich, říci svým voličům, že to bylo jinak. Jo, říkám, je to, je to jenom hypotéza, ale já prostě si nemyslím, že prezident Pavel by říkal nesmysly. Druhá hypotéza možná je, že se opravdu shodli a pak to teda v hnutí ANO, ne Babiš, ale Schillerová a Havlíček vzali zpátky, protože Babiš tam nebyl.

moderátorka
——————–
Pane Fischere, přímo na té tiskové konferenci se hnutí ANO neohradilo. Alena Schillerová pak až po té tiskové konferenci řekla, že nejprve chtějí znát data. Ale tak to výrazně promluvil Andrej Babiš až za nějakou dobu. Čím vy si vysvětlujete to dění?

Petr Fischer, komentátor, Týdeník Euro
——————–
Prostě standardní postup. No, protože se to nehodí samozřejmě do toho volebního schématu. Jako říkat lidem, že budou muset déle pracovat a podobně. Ale zároveň ANO chce vytvářet dojem jako nějaké konstruktivní opozice, která se o těch věcech baví. Proto přijde na takovéto jednání. A zároveň naznačí, že ano, ten systém složitý. Měli bychom ale mít k tomu data, jak řekla paní Schillerová. Ale obecně si myslím, že skutečně tam padl souhlas s tím. A já myslím, že všichni politici, kteří se důchodovou politikou jako zaobírají v hnutí ANO. Tak ty vědí, že ten systém je dlouhodobě neudržitelný. Takže zkrátka nějaký posun tam být musí. A že asi takováhle obecná jako shoda tam byla. A z toho potom vyplynulo to vystoupení pana prezidenta. A pak vidíme, jak se toho chopil Andrej Babiš. A vlastně přepsal dějiny svým způsobem, jak on to umí. Je možné, že příště, až se zase sejdou a dojde k nějakému jako posunu, tak zase bude říkat něco úplně jiného. Takže tam je vidět, že prostě ANO v tomto pozici nemá. Jedinou pozici, kterou má, nemůžeme našim voličům zvyšovat věk odchodu do důchodu a podmínky důchodové. Naopak chceme jim je zlepšovat. Ale úplně bych nesouhlasil, protože tady ty voliči, je to voličská skupina. Je teďka přece, to jsme my, nebo jako 50 plus. Jako lidi, kteří půjdou do toho důchodu, protože těm se to ještě posune, jo. Takže vlastně Andrej Babiš teď nebojuje o ty voliče, kteří už v tom důchodu jsou, tam si myslím.

Lenka Zlámalová, hlavní komentátorka, Czech News Center
——————–
Je to jasné, ale on má i v tom předdůchodovém věku, má hodně. Pak je potřeba sledovat ta data. A hlavně to něco vypovídá o hnutí ANO. Tam vidíte, že pan Havlíček s paní Schillerovou v zásadě nemá cenu poslouchat. Co říkají, pak zavolá, takhle pískne Andrej Babiš. Tam nikdo jiný nerozhoduje /souzvuk zvuků/.

moderátorka
——————–
Co toto vypovídá o Petru Pavlovi, jakožto moderátorovi těchto schůzek, pane Komárku?

Martin Komárek, šéfkomentátor, Deník
——————–
Já si myslím, že ta schůzka prostě přišla pozdě. Minimálně o rok později, než měla přijít, protože de facto ta reforma už je napsána. Petr Pavel, pokud měl moderovat penzijní reformu, tak měl začít ihned po zvolení do své funkce. Já ten pokus na poslední chvíli samozřejmě oceňuju. A myslím si, že Petr Pavel je dobrý moderátor společenských diskuzí. Ale jak už říkala Lenka, tohle to už je na nic /souzvuk zvuků/.

Petr Fischer, komentátor, Týdeník Euro
——————–
V tomhle případě si myslím, že měl být výstup dohodnutý. Takže se mělo říct, máme tři věty, které řekne, budeme dál jednat. Shodli jsme se na tomto, nebo neshodli.

Lenka Zlámalová, hlavní komentátorka, Czech News Center
——————–
Jsme o jeden parametr.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Budeme sledovat další schůzky.

Petr Fischer, komentátor, Týdeník Euro
——————–
Myslím, že to je otázka ale těch politických poradců, který u toho třeba byli. Kteří mohli říct, ano, pojďme z toho udělat výstup, půjdeme na společnou /souzvuk zvuků/.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.