Důchody porostou  

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

ČT 1


Průměrný důchod by mohl s novým rokem vzrůst o 2,1 %. Aktuální odhad poskytlo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle výpočtu České televize by to znamenalo navýšení zhruba o 435 Kč měsíčně. Data vycházejí z rezortní predikce růstu životních nákladů důchodců od loňského července do letošního června.

Přesné číslo zveřejní ministerstvo během léta. Pokud ale v dalších týdnech nedojde k výraznému růstu cen, avizovaná čísla už se příliš nezmění.

Marta Červená je klientkou Domova poklidného stáří ve Vejprnicích nedaleko Plzně.
Má důchod 20 400 Kč, což se blíží průměru. Od ledna by mohla dostávat o zhruba 430 Kč měsíčně víc. Kvůli cenám zboží a služeb by ale chtěla aspoň dvakrát tolik, třeba kvůli oblečení.

Marta Červená, klientka Domova poklidného stáří ve Vejprnicích
——————–
Něco novýho na sebe, aby i tady jsme mohly chodit jako fešandy. Služby jsou čím dál tím dražší a potom ty ostatní potraviny, který bysme si chtěli koupit, jsou drahý taky. To ovoce třeba.

redaktor
——————–
Zhruba průměrný důchod pobírá i Sylvie Dufková. S víc než čtyřmi stovkami navíc by byla spokojená. Říká, že s penězi spolu s manželem Františkem vyjdou.

Sylvie Dufková, klientka Domova poklidného stáří ve Vejprnicích
——————–
Že si dojdu i k tomu holiči a něco chci koupit na Velikonoce, tak koupím, na Vánoce taky, dětem za vysvědčení.

redaktor
——————–
Díky víc než dvouprocentnímu růstu, který teď odhaduje ministerstvo práce, by mohla v příštím roce průměrná penze přesáhnout 21 000. Průměr každý měsíc mírně roste i díky tomu, že do důchodu odchází lidé s nárokem na vyšší penze.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Vždycky bude platit a platí, že budeme důchody valorizovat vždy o inflaci a také i o 1/3 reálných mezd, tady je potřeba ale připomenout to, že je potřeba dohnat ten deficit, který jsme za ty dva roky nabrali.

redaktor
——————–
Do lednového zvýšení důchodů tak vláda část letošního růstu reálných mezd nezapočítá. Koalice chce zvýšit penze podle současného zákona, tedy o růst životních nákladů důchodců od léta 2023 do léta 2024.

Zbyněk Stanjura, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
Dlouhodobě, aby ten systém byl udržitelný, tak máme postupovat v rámci zákona, když se podíváme na deficit důchodového účtu za první dva měsíce, tak to bylo 15 miliard.

Pavla Pivoňka Vaňková (místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /STAN/),
——————–
My určitě budeme podporovat zákonnou valorizaci, protože to, že se nám opět důchody navyšují, je dobrá zpráva.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
——————–
Je potřeba připomenout, že současné důchody jsou rekordně vysoké, a to i nejenom v tom absolutním čísle, ale v porovnání s průměrnými mzdami.

redaktor
——————–
S dalším zvyšováním důchodů souhlasí i sněmovní opozice. Podle ní by ale měly od ledna růst penze rychleji, než jak zatím plánuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Třeba hnutí ANO zvažuje, že ve Sněmovně předloží návrh na takový růst důchodů, který by o několik stovek převýšil zákonný nárok.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
By to mělo kopírovat inflaci, že by to mělo vlastně kopírovat i ty důsledky inflace z těch minulých let, protože to navýšení letošní bylo absolutně nedostatečné.

Tomio Okamura, předseda hnutí /SPD/
——————–
By bylo možné zvýšit důchody až o 2,7 %. Chceme, aby se nerozevíraly nůžky mezi reálnými příjmy a důchody.

redaktor
——————–
Kabinet naopak argumentuje, že vyšší než zákonný růst penzí by prohloubil schodek státního rozpočtu o miliardy ročně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.