Dvanáct nových sousedů. V Zábřehu vybudovali dům pro hendikepované

foto: windchime sxc.hu

Dvanáct nových sousedů budou mít obyvatelé Zábřehu. Nastěhují se do domu v Havlíčkově ulici, který ve středu 3. dubna převzala krajská příspěvková organizace Nové Zámky. Do chráněného bydlení se přestěhují lidé, kteří do nynějška žili v ústavu na Litovelsku.

„Jde konkrétně o pátou etapu transformace Nových Zámků. Do novostavby rodinného domku se přestěhuje dvanáct klientů s duševním či fyzickým hendikepem. Jsme rádi, že se nám daří klienty postupně umisťovat podle plánu a že jim pomáháme zajistit příjemné bydlení, jako kdyby žili doma,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

Stavba stála třicet pět miliónů korun, z toho dvaadvacet milionů pokryla dotace z Evropské unie a ze státního rozpočtu. Zařízení bude sloužit klientům s nejvyšší mírou podpory, což si vyžádalo nákladné řešení budovy.

Podle náměstka hejtmana pro sociální oblast Ivo Slavotínka je smyslem, aby v domech, jako je ten zábřežský, lidé s kombinovaným postižením žili skoro jako doma.

„Naším cílem je poskytnout důstojný život nejen stávajícím klientům domova v Nových Zámcích, ale napříště občanům Zábřeha a Zábřežska tak, aby mohli i po odchodu svých rodičů právě skoro jako doma žít. A mám radost, že děti a mládež ze Zábřeha i díky soužití s novými spoluobčany z domečku v Havlíčkově ulici získají důležité sociální kompetence pro svůj život,“ uvedl Ivo Slavotínek.

Dům v Zábřehu disponuje dvěma oddělenými domácnostmi pro šest mužů i žen. V každé domácnosti jsou dva jednolůžkové a dva dvoulůžkové pokoje, včetně dvou koupelen, společenské místnosti a kuchyňky. Prostory domu jsou bezbariérové a náleží k nim i dvě velké terasy. Sociální službu bude v nepřetržitém provozu zajišťovat patnáct pracovníků.

Organizace Nové Zámky poskytuje na Litovelsku tři sociální služby – domov pro osoby se zdravotním postižením, domov se zvláštním režimem a chráněné bydlení.

Petr Krňávek

Šumperský deník

https://sumpersky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.