Revize sociální dávek  

Marian Jurečka

ČT 1 – Události

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončilo návrh zákona, který má zreformovat tuzemský systém přidělování dávek. Ministr Marian Jurečka chce nahradit čtyři různé podpory jedinou platbou.
Nový mechanismus má lidi motivovat k práci nebo k jejímu aktivnímu hledání. Výše dávky by byla právě na tom zčásti závislá.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ten návrh mám připravený, příští týden ho odesíláme do mezirezortního připomínkového řízení. Chceme v letošním roce tento návrh schválit.

moderátorka
——————–
Jedna žádost místo čtyř má usnadnit práci hlavně žadatelům. Opozice nastíněné reformy v zásadě podporuje, ve sněmovně chce ale řešit třeba to, aby kvůli zjednodušení systému nepřišli o podporu lidé, kteří ji opravdu potřebují.

Dnes do rodinného klubu Prahy 8 přišla sama, obvykle ji ale doprovází malý syn s dcerou. Právě tady se před dvěma lety rozhodla zažádat o příspěvek na děti, pomohli jí s vypsáním žádosti.

Milena JELÍNKOVÁ, matka
——————–
Tady je hodně maminek, že jo, který jako taky řeší finanční situaci, ona jako, co si budeme povídat. Mateřská rodičák není žádný jako terno.

redaktorka ČT
——————–
Dřív si tu hráli i dopoledne, teď jsou tříletý Vojtěch a pětiletá Karolína ve školce. O další příspěvek na bydlení zažádala Milena Jelínková s manželem před půlrokem. Zjednodušilo se to pro vás?

Milena JELÍNKOVÁ, matka
——————–
Nepřišlo mi, nepřišlo mi, naopak mi přišlo, jako, že to je složitější než ty přídavky na děti třeba.

Kateřina Golasovská, redaktorka ČT
——————–
Klub měsíčně navštíví zhruba 500 rodičů, s příspěvky potřebují pomoci desítky z nich.

Kateřina HRAZÁNKOVÁ, ředitelka, Osmička pro rodinu
——————–
Tak, aby byly všechny ty kolonky v těch formulářích správně vyplněny, aby byla vlastně ta žádost kompletní, žadatelé nemají dostatečnou techniku doma tak, aby vlastně byly schopni tu žádost podat online.

Milena JELÍNKOVÁ, matka
——————–
Vyfotit přes telefon a hodit to tam, tak to by byla jako úplně jednoduchý pro mě třeba, protože my je vůbec jako nemáme kopírku, skener, nic.

Kateřina Golasovská, redaktorka ČT
——————–
Podle rezortu by se celý systém měl zjednodušit, žádat bude možné dál online i osobně a část informací by si měl v novém systému zjistit stát sám.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ten současný systém je nepřehledný, lidé se v něm často nevyznají, vlastně neví, na co přesně mají nárok, občas na něco nárok mají a vlastně o to nepožádají.

redaktor ČT
——————–
Právě to se má změnit. Jediná dávka bude mít čtyři součásti a ty budou moci lidé čerpat v různých kombinacích. Mezi ně patří i pracovní bonus, ten jediný nepůjde čerpat samostatně, má motivovat k hledání zaměstnání, zároveň se podle návrhu bude žádat o příspěvek za celou domácnost.

Olga Richterová, místopředsedkyně sněmovny /Piráti/
——————–
To je to východisko, které může snížit tu zátěž, aby nebyla ta čtyři správní řízení, ale jedno a aby opravdu to bylo pro lidi mnohem jednodušší, podat žádost a potom zjistit vlastně komplexně, na co mám nárok.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Pokud budeme mít jednu dávku z těch čtyř, tak já jsem zvědavý na to paragrafové znění a tam si myslím, že bude opravdu v tom detailu zakopaný pes.

redaktor ČT
——————–
Ministerstvo počítá, že přeměna systému dávek začne platit za rok, záležet bude na rychlosti legislativního procesu. Žadatelé budou muset projít i majetkovým testem. Podpořená rodina by mohla vlastnit nemovitost k bydlení a podle návrhu i jednu k rekreaci. Limitovány budou i případné úspory. Ministerstvo předpokládá, že sítem bez problémů projdou 2/3 žadatelů. Část opozice pak navrhuje i kontroly v domácnostech.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
V případě, že tam ty kontroly nebudou, tak vlastně celá tato akce se potom bude jevit jako zbytečná, protože by i nadále mohlo docházet vlastně k podvodnému jednání.

redaktor ČT
——————–
Pro nárok na novou dávku má být základní hranicí životní minimum vynásobené koeficientem 1,43. Rodinám nad ní se budou některé částky snižovat, ale postupně, nikoliv skokově jako dosud.
Slučovat se tedy mají čtyři často využívané dávky, třeba u příspěvku na živobytí stát eviduje přes 64 000 lidí, doplatek na bydlení čítá přibližně 25 000 položek.

Ještě násobně vyšší jsou čísla u přídavků na děti a taky u příspěvku na bydlení. Tuhle pomoc stát posílá zhruba na 300 000 adres.

Hostem Událostí je teď Aleš Juchelka, člen sněmovního výboru pro sociální politiku a místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO, dobrý večer. Stát by změnou systému dávek neušetřil. Rezort uvádí, jak jsme říkali, jiné důvody. Jste taky pro zjednodušení?

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Dobrý večer. Ano, taktéž jsme pro zjednodušení, ty čtyři dávky do jedné, samozřejmě se těšíme na paragrafové znění, mají svůj smysl, ale má to samozřejmě i několik trhlin. My jsme jako hnutí ANO a všichni členové výboru pro sociální politiku hnutí ANO se sešli s ministerskými úředníky Ministerstva práce a sociálních věcí, já jsem tu schůzku inicioval právě proto, abychom se dozvěděli větší podrobnosti, abychom šli více do hloubky a skutečně některé otázky, které tam vzešli, tak sám jsem zvědav, zdali byly odpovězeny právě v tom paragrafovém znění, které tuto chvíli jde do mezirezortního připomínkového řízení.

moderátorka
——————–
Ministerstvo mluví o tom, že nový systém má pomáhat tam, kde je to skutečně potřeba. Míří správným směrem? Jaká opatření proti zneužívání dávek byste navrhl vy?

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
To zneužívání dávek je malinko přeceňováno. Ono se říká, že to je zhruba do 2 % všech těch dávek, které jsou vyplaceny, je to tak standardní i v jiných zemích Evropské unie, nicméně tam přímo tady u této jedné dávky se budeme ptát například skutečně na komponentu dítěte, tam mám některé otázky týkající se právě toho, aby to dítě, které nemůže za to, že ti rodiče ho například neposílají do školy, zanedbávají jeho péči právě o tyto finanční prostředky nepřišlo. A tam budeme chystat například změnu, aby to přešlo ten přídavek na dítě nebo teďko v tuto chvíli ta komponenta dítě třeba na školu, které může s těmi penězi hospodařit. Nicméně to zneužívání dávek jako takových, tak tam jde spíše o to, abychom motivovali všechny ty, kteří mají zdravé ruce a zdravé nohy, aby prostě šli do práce, tady s touto vizí já souhlasím už dlouhodobě, prostě kdo nepracuje, ať nejí, to je to heslo, se kterými pravděpodobně ministerští úředníky přišli tady s tímto zákonem, nicméně se musíme podívat na ty konkrétní věci, například na to příjmově majetkové testování atd. to jsou právě ty trhliny, na které my jsme přišli při tom jednání s MPSV.

moderátorka
——————–
Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka, děkuju za rozhovor pro Českou televizi.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.