Státní úřad inspekce práce plánuje v roce 2024 přes 19 000 kontrol  

Flickr

NOVA – Odpolední Televizní noviny

Státní úřad inspekce práce plánuje v roce 2024 přes 19 000 kontrol. Kromě odhalování nelegálního zaměstnávání se zaměří i na pracovní úrazy, které nebyly hlášeny.

V oblasti zaměstnanosti plánují inspektoři provést zhruba 6700 kontrol, které budou cílit zejména na odhalování nelegálního zaměstnávání. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky lze očekávat, že letos bude pokračovat převis poptávky po pracovní síle a řada nelicencovaných agentur se uchýlí k nelegálnímu zaměstnávání cizinců. Inspekce loni odhalila téměř 3000 načerno zaměstnaných lidí a udělila pokuty za více než 134 000 000 Kč.

Inspektoři budou také dále provádět kontroly příčin a okolnosti pracovních úrazů. Právě následkem pracovního úrazu zemřelo loni v Česku 75 lidí.

Státní úřad inspekce práce také mimo jiné pokračuje ve vyšetřování vánočního večírku v budově rezortu ministerstva práce a sociálních věcí. Důvodem je, že se na sešlosti pil alkohol, což zakazuje zákoník práce. Výsledky vyšetřování budou známé zhruba za měsíc.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.