Z Ukrajiny přivezli postižené dítě  

ilustrační foto Jomphong FreeDigitalPhotos

ČT 1

Má jen malou naději, ale je v bezpečí a rodiče ho mohou provázet beze strachu. Osmiměsíční Ilja, který se na Ukrajině narodil s těžkým postižením, je ode dneška v péči lékařů olomoucké Vojenské nemocnice. Na západoukrajinské město Chmelnyckyj, kde byl chlapec do včerejška hospitalizovaný, opakovaně dopadají ruské drony a rakety.

Včera večer se s Iljou loučili lékaři v nemocnici v ukrajinském městě Chmelnyckyj. V bezpečí inkubátorů ho čekala téměř 12hodinová cesta sanitkou. A tohle už je Olomouc. V péči o osmiměsíčního chlapce dnes převzali lékaři ve Vojenské nemocnici. Ulevilo se rodičům i přítelkyni, která převoz pomohla zorganizovat.

Yvona NAVRÁTILOVÁ, přítelkyně rodiny
——————–
Asi obrovskou radost, hlavně za rodiče.

redaktorka
——————–
Proč?

Yvona NAVRÁTILOVÁ, přítelkyně rodiny
——————–
Protože budou žít v míru, nebudou jim nad hlavou lítat rakety.

Petra KLIMKOVÁ, redaktorka
——————–
Kvůli komplikacím během porodu má Ilja těžké postižení mozku, neobejde se bez plicního ventilátoru. Na Ukrajině neopustil bránu nemocnice, rodiče tam byli s ním.

Marila KULISH, matka chlapce
——————–
Jako na Ukrajině není klid, prostě čas od času někde bouchne, ale to je takové, jako to děcko nemůžeš jako dolů a to všechno tam lítá, takže to by bylo moc stresu.

Taras HUMENLUK, otec chlapce
——————–
Doktor, který viděl všechny papíry Ilji, taky řekl, že z toho nic dobrého nebude, ale my chceme zachránit našeho Ilju od války.

redaktorka
——————–
V nemocnici na klášterním Hradisku hospitalizovali chlapce na oddělení následné intenzivní péče. Vyřídit vše potřebné na úřadech trvalo několik měsíců.

Martin SVOBODA, ředitel, Vojenská nemocnice Olomouc
——————–
Péče o dítě bude náročná v tom smyslu, že je to malý chlapec, ale je ve velmi těžkém stavu a jsme si téměř jistí, že to bude paliativní péče.

redaktorka
——————–
Rodiče doufají, že Ilja po bude v nemocnici jenom nějakou dobu, časem by se o něj chtěli starat sami doma.

Marila KULISH, matka chlapce
——————–
My nechceme od sebe Ilju /nesrozumitelné/, v nemocnici, my chceme jako sami pro něho všechno, postarat se, ale prostě na Ukrajině to nezvládneme.

redaktorka
——————–
Ve Vojenské nemocnici není Ilja prvním a zřejmě ani posledním pacientem z Ukrajiny, jen vojáků zraněných na frontě už tady ošetřili desítky.

Česká televize, Olomouc.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.