Tzv. dětské skupiny pro předškolní děti  

ČT 1

Rodiče předškolních dětí ale mají ještě další možnost, potomky můžou umístit do tzv. dětské skupiny, protože to podle zákona nejsou vzdělávací instituce, jejich zakládání je jednodušší než u běžných mateřských škol. Na jihovýchodní Moravě funguje takových dětských skupin přes 300.

Procházka na pískoviště, jeden z nejoblíbenějších bodů denního programu pro Lvíčata. To je název dětské skupiny, která sídlí v centru Brna.

O děti se tam stará třeba Hana Bujáčková, dřív sama učila v běžné školce.

Hana Bujáčková, chůva, BeKid
——————–
Snažíme se být co nejvíc s těma dětma, kor když je tak krásně, tak být co nejvíce venku. Rozdíl je to určitě, co se týče počtu dětí, protože státní školka má kapacitu 28 dětí, tady je třeba 12 dětí.

redaktor
——————–
Na rozdíl od mateřských škol mají dětské skupiny mírnější podmínky. Nemusejí mít třeba vlastní hřiště, stačí veřejné, v docházkové vzdálenosti, jako třeba toto. Rodiče dětí starých od tří do šesti let, stojí taková péče v této skupině 2–7 tisíc Kč měsíčně, podle počtu dnů, které v ní děti během týdne tráví.

Michaela Exlová, ředitelka a majitelka, BeKid
——————–
Teď momentálně bych řekla, že těch žádostí o to umístění přišlo asi nejvíc, kdy se hodně ptají právě na září, jestli v září budeme mít volná místa, přitom my máme takovou jednu větší výhodu v tom, že vlastně nabíráme děti celoročně.

redaktor
——————–
Kvůli většímu zájmu tady otevřeli skupinu taky pro tygříky, tedy děti už od šesti měsíců. Povolení pro založení dětských skupin vydává Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zdislava ODSTRČILOVÁ, ředitelka, sekce rodinné politiky a sociálních služeb, MPSV ČR
——————–
Dětská skupina je dobré, dobrý nástroj pro mladší děti a zároveň pro to vyvažování kapacit, když třeba v obci je území, kde třeba dojde k výstavbě nějakých rodinných domů nebo bytových domů a je tam třeba dočasně větší množství předškolních dětí.

redaktor
——————–
Rezort zároveň připravuje ještě další alternativu, tzv. sousedské dětské skupiny. Předškolní péče by probíhala v domácím prostředí v maximálně čtyřčlenných kolektivech. Potřebnou novelu nejdřív ale musí schválit parlament.
Já připomínám, že zmiňované dětské skupiny chce kvůli nedostatku míst ve školkách zřídit například vedení Holešova na Kroměřížsku. Jedna z nich by mohla působit třeba v hájence zámecké zahrady. Radnice počítá s investicí v desítkách milionů korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.